2018. december 26., szerda
Mákosguba-torta
Hozzávalók:
28 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
1 kávéskanál só
30 gr almaecet
3,5 dl langyos víz
A kenéshez:
kevés kókuszolaj
A mákos gubához:
8 dl tej
2 tojás sárgája
9 dkg vaj
12 dkg cukor
15 dkg darált mák
A forma kikenéséhez:
kevés vaj
A krémhez:
4 dl tej
2 tojás sárgája
1 csomag tejszínízű pudingpor
1 vaníliarúd
8 dkg cukor
10 dkg vaj
A habhoz:
4 tojás fehérje
10 dkg cukor
30 ml víz
A guba-rudak elkészítéséhez a vízben elkeverjük az almaecetet és a sót, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket, és alaposan összekeverjük a tésztát. Lisztkeverékkel szórt munkalapon kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd pizzavágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk a tésztákat, majd a tetejét folyékony kókuszolajjal lekenjük.
200 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd teljesen kihűtjük a rudakat.
Recés késsel egyforma darabokra vágjuk a gubarudakat.
A mákos gubához a tejet a vajjal és a cukorral felforraljuk. A tojások sárgáját kikeverjük, majd a forró tejet fokozatosan adagolva, hozzákeverjük. Beleforgatjuk a darált mákot, végül a kiflikarikákat is. Néhány percig állni hagyjuk, míg a folyadékot felszívja a kifli.
Vajjal kikent 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk a masszát, a tetejét simára igazítjuk, és 160 fokos sütőben 25 percig sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, és a pudingporral, valamit a fokozatosan adagolt tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait is, majd lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a darabokra vágott vajat. Az elkészült krémet a torta tetejére öntjük, és hűtőbe tesszük.
A habhoz a cukrot és a vizet kislábasban 120 fokos sziruppá főzzük. Közben elkezdjük felverni a tojások fehérjét, majd hozzácsurgatjuk a cukorszirupot, közben folyamatosan tovább verjük a habot, egészen addig, míg ki nem hűl. A tortáról eltávolítjuk a tortakarikát. A habot habzsákba szedjük, és tetszőleges formában a torta tetejére nyomjuk. Zsebsárkánnyal kissé megpirítjuk a tojásfehérje habot.
Címkék:
guba,
gubarúd,
karácsony,
mákos,
mákosguba,
pudingos,
Szafi free,
vanília krém,
vaníliás
2018. december 8., szombat
Karácsonyi mézes keksztorta
Hozzávalók:
30 dkg Mester süteményliszt
8 dkg porcukor
5 dkg puha vaj
1 tojás
1 evőkanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál tej
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A krémhez:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
1 tasak (10 gr) habfixáló
kevés piros ételfesték
A díszítéshez:
karácsonyi cukor- és csokoládédíszek
dekorcukor
A tészta hozzávalóit sima tésztává gyúrjuk.
Sütiliszttel vékonyan megszórt sütőpapíron kb. fél cm vastagra nyújtjuk.
A4-es méretű papírra nyomtatott sablon alapján, éles késsel kivágunk 2 darab egyforma fenyőfa formát.
160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt világosra sütjük.
A leeső tésztamaradékot újból összegyúrjuk, és karácsonyi kekszeket süthetünk belőle.
Az egyik kekszlapot kevés krémmel a tortatálcához ragasztjuk.Sima végű habzsákból
az első lapra krémgombócokat halmozunk. Rátesszük a második lapot, és hasonlóan
díszítjük a krémmel.
A torta tetejét kirakjuk a cukor- és csokidíszekkel.A piros krémből habrózsákat nyomunk
az üres helyekre. Aranyszínű dekorcukorral is megszórhatjuk.
Sütiliszttel vékonyan megszórt sütőpapíron kb. fél cm vastagra nyújtjuk.
A4-es méretű papírra nyomtatott sablon alapján, éles késsel kivágunk 2 darab egyforma fenyőfa formát.
160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt világosra sütjük.
A leeső tésztamaradékot újból összegyúrjuk, és karácsonyi kekszeket süthetünk belőle.
A krémhez a mascarponét a porcukorral
habosra keverjük. A tejszínt a habfixálóval
keményre verjük, és a
mascarponéhoz forgatjuk. Kevés krémet pirosra
színezünk, és csillagcsőrös
habzsákba szedjük.
az első lapra krémgombócokat halmozunk. Rátesszük a második lapot, és hasonlóan
díszítjük a krémmel.
Egy éjszakát
hűtőben tároljuk, hogy a lapok megpuhuljanak.
A torta tetejét kirakjuk a cukor- és csokidíszekkel.A piros krémből habrózsákat nyomunk
az üres helyekre. Aranyszínű dekorcukorral is megszórhatjuk.
Címkék:
advent,
cream tarte,
gluténmentes,
karácsony,
karácsonyfa,
keksz,
mascarpone,
Mester süteményliszt,
mézes,
mézeskalács,
sütipecsét,
tejszínes,
torta
2018. november 16., péntek
Mákmousse citromkrémmel
A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.
Hozzávalók 1,53 literes formához
a krémhez:
4
biocitrom
2
tojás
2
tojássárgája
10
dkg cukor
10
dkg vaj
a piskótához:
2
tojásfehérje
2
evőkanál cukor
2
evőkanál rizsliszt
1
evőkanál kukoricakeményítő
2
dkg olvasztott vaj
a mousse-hoz:
5
dkg darált mák
5
dkg cukor
1,5
dl tej
50
dkg mascarpone
2,5
dl tejszín
10
dkg porcukor
3
zselatinlap
a díszítéshez:
bársony
hatású ételfestékspray
ostyavirág
cukorgyöngy
egész mák
A
cukrot a tojással, a tojássárgájával, 2 citrom lereszelt héjával és a 4 citrom
kifacsart levével kihabosítjuk. Gőz fölött folyamatosan kevergetve sűrűsödésig
melegítjük. Még melegen olvadásig keverjük benne a kockákra vágott vajat.
Langyosra hűtjük. Fóliával bélelt, 18 cm átmérőjű tortaforma közepére 5 cm
átmérőjű pogácsaszaggatót teszünk. A citromkrémet az így kialakított
gyűrűformába öntjük, és 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.
A piskótához a tojásfehérjét a cukorral
kemény habbá verjük. Beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt,
végül belekeverjük az olvasztott vajat. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsin
kb. 18 cm átmérőjű körlappá kenjük, majd 170 fokon 10 perc alatt megsütjük.
A mákot a cukorral a tejben néhány percig
főzzük. Még melegen belekeverjük a hideg vízbe áztatott zselatint, majd
langyosra hűtjük. A mascarponét a porcukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a
mákkrémet, majd a habbá vert tejszínnel lazítjuk. A krém felét a
szilikonformába töltjük, ráhelyezzük a fagyott citromkrémes lapot, majd a
maradék krémmel szinte színültig töltjük a formát. A piskótából 16 cm-es
korongot szúrunk ki, a krém tetejére fektetjük. A desszertet 1 éjszakára
fagyasztóba tesszük.
Tálalás
előtt néhány órával a mousse-t a formából kifordítjuk. Felületét
ételfestékspray-vel egyenletesen befújjuk. Tetejét ízlés szerint ostyavirággal,
cukorgyönggyel, mákszemekkel díszítjük. Fogyasztásig hűtve tároljuk.
Címkék:
bársony,
citrom,
citromhéj,
citromkrém,
lemon curd,
mákos,
mascarpone,
mousse,
ostyavirág,
piskóta,
tejszínes,
torta,
zselatin
Áfonyás kenyér
A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.
Hozzávalók
16 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér
lisztkeverék + kevés a formázáshoz
2 dl langyos víz
5 dkg aszalt vörös
áfonya
5 dkg durvára
vágott mandula
25 g almaecet
1 kávéskanál só
1 evőkanál Szafi Reform kókuszolaj
a
házi májkrémhez:
1/2 kg csirkemáj
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
1 evőkanál
paradicsompüré
1 teáskanál
paprikakrém
1 evőkanál mustár
só
frissen őrölt bors
morzsolt majoránna
tejszín
(elhagyható)
a
tálaláshoz:
friss
zöldség
A vízben
elvegyítjük a sót, az almaecetet és az áfonyát. Hozzáadjuk a lisztkeveréket és
a mandulát, majd alaposan összekeverjük. Lisztkeverékkel szórt munkalapon
átgyúrjuk, és kb. 20 cm hosszú hengerré formázzuk. Sütőpapírral bélelt
sütőlemezre helyezzük, a tetejét kókuszolajjal lekenjük, majd néhány helyen
éles késsel bevágjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük.
Az olajon az
apróra vágott vörös- és fokhagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott
májat, és néhány perc alatt megsütjük. Közben a paradicsompürével, a
paprikakrémmel, borssal és majoránnával ízesítjük. Késes aprítóban a mustárral
és ízlés szerint adagolt sóval krémesre keverjük. Ha sűrű lenne, kevés
tejszínnel lazíthatjuk.
A felszeletelt
kenyeret a házi májkrémmel és friss zöldséggel tálaljuk.
Címkék:
áfonyás,
aszalt gyümölcsök,
csirkemáj,
kenyér,
kenyérfélék,
májkrém,
mandula,
pékség,
Szafi free,
uzsonna
2018. október 27., szombat
Gluténmentes félbarna kenyér
A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.
Hozzávalók
20
dkg gluténmentes kenyérlisztkeverék (Farmo LP Low Protein)
10
dkg hajdinaliszt
10
dkg barnarizs-liszt
4
dl langyos víz
1
teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
2
kávéskanál só
1
csipet cukor
1,5
dkg friss élesztő
1
evőkanál burgonyapehely
1
evőkanál olaj + kevés a formázáshoz
Az útifűmaghéjat a vízben elkeverjük,
néhány percre félretesszük, ezalatt zselés állagúvá válik. Az összes hozzávalót
keverőtálba mérjük, a zselés folyadékkal összekeverjük, majd robotgép
dagasztófejével alaposan kidolgozzuk a tésztát.
Olajos kézzel, olajozott
munkalapon a forma hosszának megfelelő hengerré formázzuk, a lyukacsos
sütőformába helyezzük, és konyharuhával letakarva langyos helyen 1/2 óráig
kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. A sütőből
kivéve néhány percig a formában, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Mákos-sajtos rúd
A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.
Hozzávalók kb. 20 db-hoz
7
dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás
házikenyér lisztkeverék + kevés a formázáshoz
3
dkg darált mák
5
dkg reszelt sajt
10
g almaecet
1
kávéskanál só
1
dl langyos víz
a tetejére:
1
teáskanál paradicsompüré
3 teáskanál szezámmag
A
vízben elkeverjük az almaecetet, a sót és a reszelt sajtot, majd hozzáadjuk a
mákot, a lisztkeveréket, és alaposan összekeverjük. Lisztkeverékkel szórt
munkalapon 1/2 cm vékony téglalappá nyújtjuk.
A paradicsompürét kevés vízzel
hígítjuk, a tésztára kenjük, megszórjuk a szezámmaggal. Pizzavágóval kb. 1 cm
széles és 12 cm hosszú rudakra szabjuk. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire
rakjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Címkék:
CH-diétás,
lassú felszívódású,
mákos,
sajtos,
Szafi free,
szezámmag,
tojásmentes
2018. október 1., hétfő
Hawaii pizza
A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.
Hozzávalók
14
dkg Szafi Free világos puha kenyér
lisztkeverék + kevés a formázáshoz
2
dkg almaecet
1
csapott kávéskanál só
17
dkg langyos víz
a kenéshez:
kevés
Szafi Reform kókuszolaj
a tetejére:
2
evőkanál tejföl
1
gerezd zúzott fokhagyma
10
vékony szelet csirkesonka (kb. 8 dkg)
15
dkg cukormentes ananászkonzerv
15
dkg főtt csemegekukorica
10
dkg mozzarella
só
frissen őrölt bors
A
vízben elvegyítjük az almaecetet és a sót, hozzáadjuk a lisztet, és jól
összekeverjük. Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, gömbölyítjük, majd
kézzel kb. 28 cm átmérőjű körlappá lapogatjuk, a szélét kicsit vastagabbra
hagyva.
Sütőpapírral bélelt pizzasütő lemezre helyezzük, tetejét kókuszolajjal
lekenjük. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
A
fokhagymát a tejfölben elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A pizzára kenjük, majd
kirakjuk a sonkaszeletekkel. Egyenletesen elosztjuk rajta a kockákra vágott
ananászt és a kukoricát, gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal. További kb. 25
percig vagy addig sütjük, amíg a sajt szépen meg nem olvad, és meg nem pirul.
Címkék:
ananász,
CH-diétás,
főétel,
kukorica,
mozzarella,
pizza,
sajtos,
sonkás,
Szafi free
Feliratkozás:
Megjegyzések (Atom)