2019. június 2., vasárnap
Beton hatású torta
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
7 tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál Naturbit barna-rizsliszt
3 evőkanál kukorica keményítő
A krémhez:
6 tojás
30 dkg finomszemcséjű kristálycukor
15 dkg étcsokoládé
3 evőkanál kakaópor
30 dkg vaj
A vajkrémhez:
15 dkg puha vaj
20 dkg konzerv sűrített tej
fekete ételfesték
A habcsókhoz:
1 tojás fehérje
5 dkg cukor
1 csepp ecet
fekete ételfesték (elhagyható)
A csoki vitorlához:
5 dkg fehércsoki
1 kávéskanál mák
A nyalókákhoz:
3 dkg izomalt
fekete por ételfesték (elhagyható)
nyalókapálca
Továbbá:
néhány szem macaron
néhány csokoládé dísz
ezüst ételfesték spray (elhagyható)
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A csokikrémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal.
Mindkét piskótát két lapra vágjuk, így összesen 4 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a fokozatosan adagolt sűrített tejjel. Egy kevés ételfestékkel szürkére színezzük, majd a nagyobbik részével egyenletesen bevonjuk a tortát. Egy órára hűtőbe tesszük. A maradék krémet sötétebbre színezzük, és néhány elmosódott foltot kenünk belőle a tortára. A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és hűtőben félretesszük a díszítéshez.
A torta dekorálásához közben elkészítjük az alábbiakat:
Csokikrémes macaron, amelyhez recept megtalálható itt.
A habcsókokhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadunk egy csepp ecetet is. A fehér és halvány szürkére színezett habból apró habcsókokat nyomunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 100 fokos sütőben másfél óráig szárítjuk.
A fehércsokit megolvasztjuk, belekeverjük a mákot. Sütőpapírra simítjuk, a papírt néhány helyen hullámosra igazítjuk, és csipesszel rögzítjük. Hűtőben hagyjuk megdermedni.
A nyalókákhoz az izomaltot megolvasztjuk, hozzáadjuk a festéket, majd a silpat lapra helyezett nyalókapálcák végére csorgatjuk, és hagyjuk megdermedni.
Tálalás előtt a torta tetejébe szúrjuk a csokivitorlát és a nyalókákat, kirakjuk néhány macaronnal, csokidísszel és habcsókkal. A félretett krémből is nyomhatunk rá egy-egy krémrózsát.
Fogyasztásig hűtve tároljuk.
Címkék:
beton hatású,
concrete cake,
csokidísz,
csokikrém,
csokivitorla,
étcsoki,
ezüst,
fekete,
habcsók,
macaron,
sűrített tej,
torta,
vajkrém
Kókuszos-étcsokoládés tart
A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
Hozzávalók 12 db 7 cm-es formához
15 dkg Szafi Reform csökkentett
szénhidráttartalmú paleo kenyér- és péksütemény lisztkeverék + kevés a
formázáshoz
4 dkg darált mandula
5 dkg Szafi Reform eritritpor
1 csipet só
2 tojás
10 g almaecet
4 dkg Szafi Reform kókuszolaj
30 ml víz
1 evőkanál Szafi Reform zsírszegény
holland kakaópor
a vaksütéshez:
szárazbab vagy kerámiagolyó
a krémhez:
1,5 dl kókusztejkonzerv
5 dkg kókuszreszelék
3 dkg Szafi Reform eritrit
a csokoládés részhez:
10 dkg cukormentes étcsokoládé
2 dkg Szafi Reform kókuszolaj
1/2 dl kókusztejkonzerv
a díszítéshez:
kevés Szafi Reform kókuszcsipsz
A tojást a vízzel, a folyékony
kókuszolajjal, az almaecettel, a sóval és az eritrittel elkeverjük. Egyszerre
hozzáadjuk a lisztkeveréket, a mandulát és a kakaót, majd alaposan
összedolgozzuk, végül sima tésztává gyúrjuk.
Lisztkeverékkel szórt munkalapon
vékonyra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formákat. Sütőpapírral bélelt tepsire
sorakoztatjuk, mindegyiket kibéleljük sütőpapírral, feltöltjük szárazbabbal.
200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük a kosárkákat.
A krémhez a kókusztejben a
kókuszreszeléket sűrűre főzzük, belekeverjük az eritritet is. Egyenletesen
elosztjuk a tésztakosárkákban.
A csokoládét a kókuszolajjal és a
kókusztejjel elkeverve megolvasztjuk, majd a krémre öntjük. A tetejét
kókuszcsipsszel díszítjük, hűtőben hagyjuk megdermedni.
Címkék:
eritrit,
étcsokoládé,
kakaós,
kókuszolaj,
kókuszos,
kókusztej,
mandula,
sütemény,
Szafi reform,
tart
2019. május 28., kedd
Szendvicszsemle
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.
A vízben elkeverjük az almaecetet és a sót. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, a lenmaglisztet, a quinoát és az élesztőt, jól összekeverjük.
Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, kb. 2 cm vékony körlappá nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk, és a háromszög alakú zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
15 percig pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük folyékony kókuszolajjal. 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók 8 db-hoz
20 dkg Szafi Free világos puha kenyér
lisztkeverék
5 dkg Szafi Reform arany lenmagliszt
3 dkg Szafi Free puffasztott quinoa
1 kávéskanál só
1/2 csomag szárított élesztő (3,5 g)
4 dl langyos víz
3 dkg almaecet
a kenéshez:
1 evőkanál Szafi Reform kókuszolaj
A vízben elkeverjük az almaecetet és a sót. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, a lenmaglisztet, a quinoát és az élesztőt, jól összekeverjük.
Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, kb. 2 cm vékony körlappá nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk, és a háromszög alakú zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
15 percig pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük folyékony kókuszolajjal. 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Címkék:
kókuszolaj,
lenmagliszt,
pékség,
quinoa,
Szafi free,
szendvics,
zsemle
2019. május 6., hétfő
Dobostorta
Édesapám születésnapjára készült ez a 12 lapos Dobostorta, a díszítésben egy kicsit újragondolva. A hagyományos Dobos-tetők megjelennek, de kiegészítettem néhány karamell nyalókával is.
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
12 tojás
12 dkg Mester süteményliszt
12 dkg kukorica keményítő
12 dkg porcukor
12 dkg kristálycukor
6 evőkanál olvasztott vaj
A krémhez:
8 tojás
40 dkg finomszemcséjű kristálycukor
20 dkg étcsokoládé
4 evőkanál kakaópor
40 dkg vaj
A díszítéshez:
20 dkg finomszemcséjű kristálycukor
néhány szem macaron
nyalókapálca
A Dobostorta tésztáját laponként sütjük. Összesen 12 lapot sütöttem, hogy szép magas legyen a torta. A piskóta hozzávalóit 3 adagban készítettem el.
4 lap elkészítéséhez tehát 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük 4 dkg cukorral. 4 tojás sárgáját 4 dkg porcukorral és 2 evőkanál olvasztott (de már langyosra hűlt) vajjal fehéredésig keverjük. A tojássárgája masszát a tojásfehérje habba forgatjuk. A tetejére szitáljuk a süteménylisztet és a keményítőt, és lazán összeforgatjuk.
A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlemezen, 4 darab, kb. 18 cm átmérőjű körlappá kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Amíg sül a piskóta, ugyan ilyen módon elkészítjük a következő adag tésztát, majd még egyszer megismételjük a fentieket. Így összesen 12 lapot kapunk.
A kihűlt tésztalapokat 18 cm átmérőjű tortakarika segítségével kiszúrjuk, hogy mindegyik egyforma nagyságú legyen.
A krémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. A krémmel 11 piskótalapot betöltünk, ügyeljünk rá, hogy minden krémréteg a piskótával azonos vastagságú legyen. A díszítéshez félretehetünk egy kevés krémet. Kívülről is egyenletesen bevonjuk a krémmel a tortát, majd néhány órára hűtőbe tesszük.
A Dobos-cukor készítésekor nagyon óvatosan dolgozzunk, hogy elkerüljük a balesetet, mert nagyon forró. Minden szükséges eszközt készítsünk elő, csak utána kezdjük a cukrot melegíteni. A díszítéshez a cukrot vastag aljú lábasba helyezzük, majd melegítve világosra karamellizáljuk. A megmaradt piskótalapra öntjük, és egyenlegesen elsimítjuk. Olajjal megkent éles késsel azonnal, még forrón cikkekre daraboljuk. Ízlés szerint szintén beolajozott pogácsaszaggatóval körlapokat is vághatunk a karamelles tésztából. Gyorsan dolgozzunk, mert nagyon hamar megszilárdul.
A maradék karamellt hőálló szilikonlapra helyezett nyalókapálcákra csorgatjuk. Sütőpapírba csomagolt merőkanál hátára is önthetünk belőle, így karamell-tálkát készíthetünk. Ha a karamellt tovább forrósítjuk, akkor egyre sötétebb lesz, ízlés szerint sötétebb díszeket is készíthetünk.
A torta tetejét és oldalát a karamell díszekkel, a nyalókákkal és a maradék krémmel díszítjük.
Fogyasztásig hűtve tároljuk.
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
12 tojás
12 dkg Mester süteményliszt
12 dkg kukorica keményítő
12 dkg porcukor
12 dkg kristálycukor
6 evőkanál olvasztott vaj
A krémhez:
8 tojás
40 dkg finomszemcséjű kristálycukor
20 dkg étcsokoládé
4 evőkanál kakaópor
40 dkg vaj
A díszítéshez:
20 dkg finomszemcséjű kristálycukor
néhány szem macaron
nyalókapálca
A Dobostorta tésztáját laponként sütjük. Összesen 12 lapot sütöttem, hogy szép magas legyen a torta. A piskóta hozzávalóit 3 adagban készítettem el.
4 lap elkészítéséhez tehát 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük 4 dkg cukorral. 4 tojás sárgáját 4 dkg porcukorral és 2 evőkanál olvasztott (de már langyosra hűlt) vajjal fehéredésig keverjük. A tojássárgája masszát a tojásfehérje habba forgatjuk. A tetejére szitáljuk a süteménylisztet és a keményítőt, és lazán összeforgatjuk.
A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlemezen, 4 darab, kb. 18 cm átmérőjű körlappá kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Amíg sül a piskóta, ugyan ilyen módon elkészítjük a következő adag tésztát, majd még egyszer megismételjük a fentieket. Így összesen 12 lapot kapunk.
A kihűlt tésztalapokat 18 cm átmérőjű tortakarika segítségével kiszúrjuk, hogy mindegyik egyforma nagyságú legyen.
A krémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. A krémmel 11 piskótalapot betöltünk, ügyeljünk rá, hogy minden krémréteg a piskótával azonos vastagságú legyen. A díszítéshez félretehetünk egy kevés krémet. Kívülről is egyenletesen bevonjuk a krémmel a tortát, majd néhány órára hűtőbe tesszük.
A Dobos-cukor készítésekor nagyon óvatosan dolgozzunk, hogy elkerüljük a balesetet, mert nagyon forró. Minden szükséges eszközt készítsünk elő, csak utána kezdjük a cukrot melegíteni. A díszítéshez a cukrot vastag aljú lábasba helyezzük, majd melegítve világosra karamellizáljuk. A megmaradt piskótalapra öntjük, és egyenlegesen elsimítjuk. Olajjal megkent éles késsel azonnal, még forrón cikkekre daraboljuk. Ízlés szerint szintén beolajozott pogácsaszaggatóval körlapokat is vághatunk a karamelles tésztából. Gyorsan dolgozzunk, mert nagyon hamar megszilárdul.
A maradék karamellt hőálló szilikonlapra helyezett nyalókapálcákra csorgatjuk. Sütőpapírba csomagolt merőkanál hátára is önthetünk belőle, így karamell-tálkát készíthetünk. Ha a karamellt tovább forrósítjuk, akkor egyre sötétebb lesz, ízlés szerint sötétebb díszeket is készíthetünk.
A torta tetejét és oldalát a karamell díszekkel, a nyalókákkal és a maradék krémmel díszítjük.
Fogyasztásig hűtve tároljuk.
2019. május 3., péntek
Epres-fehércsokoládés torta
Kislányom névnapjára készült. Nagyon kedves a szívemnek, mivel a saját rajzával díszítettem.
Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
8 tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál barna rizsliszt
2 evőkanál keményítő
A töltelékhez:
40 dkg eper
5 dkg cukor
2 teáskanál kukorica keményítő
A krémhez:
50 dkg vaj
40 dkg konzerv sűrített tej
20 dkg fehér csoki
A díszítéshez:
cukorlap
ostyavirágok
ételfesték (elhagyható)
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojások sárgáját is. A tetejére szitáljuk a rizslisztet és a keményítőt, és beleforgatjuk a piskótamasszába. 2 darab 16 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába elosztjuk a tésztát, majd 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Az epret megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. Ezután a cukorral felforraljuk. A keményítőt kevés hideg vízben elkeverjük, a forró eperhez adjuk, és besűrítjük a szószt.
A fehércsokoládét megolvasztjuk. A puha vajat a sűrített tejjel habosra keverjük. Majd a langyosra hűlt fehércsokit is alaposan beledolgozzuk. A krémet habzsákba szedjük.
Mindkét kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk, tehát összesen 6 tortalapunk lesz. A krémmel kb. fél cm vastagon megkenjük az első tortalapot. A krém szélére, körben egy vékony krémcsíkot nyomunk, és a közepét kitöltjük az eperkrém 1/5 részével. (a kis perem azért szükséges, hogy az eperkrém ne folyjon ki) Ráhelyezzük a következő lapot, és azzal is ugyan így járunk el. A krémmel úgy gazdálkodjunk, hogy kívülről is be tudjuk vele vonni a tortát, és kb. 2 teáskanállal tegyünk zárható dobozba, hogy a díszítéshez is maradjon. Ezután egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A maradék krémet ízlés szerint ételfestékkel színezhetjük, majd a torta oldalán foltokban elkenjük. A képet cukorlapra nyomtatjuk, és ehető ragasztóval megkenve a hátulját a torta oldalára simítjuk. A szélét ostyavirágokkal díszítjük.
Negyed órával a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy a krém egy kicsit puhább legyen.
8 tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál barna rizsliszt
2 evőkanál keményítő
A töltelékhez:
40 dkg eper
5 dkg cukor
2 teáskanál kukorica keményítő
A krémhez:
50 dkg vaj
40 dkg konzerv sűrített tej
20 dkg fehér csoki
A díszítéshez:
cukorlap
ostyavirágok
ételfesték (elhagyható)
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojások sárgáját is. A tetejére szitáljuk a rizslisztet és a keményítőt, és beleforgatjuk a piskótamasszába. 2 darab 16 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába elosztjuk a tésztát, majd 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Az epret megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. Ezután a cukorral felforraljuk. A keményítőt kevés hideg vízben elkeverjük, a forró eperhez adjuk, és besűrítjük a szószt.
A fehércsokoládét megolvasztjuk. A puha vajat a sűrített tejjel habosra keverjük. Majd a langyosra hűlt fehércsokit is alaposan beledolgozzuk. A krémet habzsákba szedjük.
Mindkét kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk, tehát összesen 6 tortalapunk lesz. A krémmel kb. fél cm vastagon megkenjük az első tortalapot. A krém szélére, körben egy vékony krémcsíkot nyomunk, és a közepét kitöltjük az eperkrém 1/5 részével. (a kis perem azért szükséges, hogy az eperkrém ne folyjon ki) Ráhelyezzük a következő lapot, és azzal is ugyan így járunk el. A krémmel úgy gazdálkodjunk, hogy kívülről is be tudjuk vele vonni a tortát, és kb. 2 teáskanállal tegyünk zárható dobozba, hogy a díszítéshez is maradjon. Ezután egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A maradék krémet ízlés szerint ételfestékkel színezhetjük, majd a torta oldalán foltokban elkenjük. A képet cukorlapra nyomtatjuk, és ehető ragasztóval megkenve a hátulját a torta oldalára simítjuk. A szélét ostyavirágokkal díszítjük.
Negyed órával a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy a krém egy kicsit puhább legyen.
Címkék:
arc,
barna rizsliszt,
cukorlap,
eper,
névnap,
ostya,
ostyavirág,
piskóta,
rajz,
sűrített tej,
torta,
vajkrém
2019. április 19., péntek
Nyuszis macaron
Hozzávalók:
8 dkg tojásfehérje
2,5 dkg finomszemcséjű kristálycukor
10 dkg darált mandula
10 dkg porcukor
10 dkg finomszemcséjű kristálycukor
3,5 dkg víz
fehér ételfesték (elhagyható)
A csokikrémhez:
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
4 dkg porcukor
A díszítéshez:
ételfesték toll
rózsaszín ételfesték por
A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét jól záródó dobozban 4 napig a hűtőben pihentetjük.
A felhasználás napján hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
A darált mandulát és a porcukrot átszitáljuk, majd összekeverjük 4 dkg tojásfehérjével.
A 10 dkg kristálycukrot a vízzel felforraljuk, és 118 fokos sziruppá főzzük. Közben a maradék tojásfehérjét a 2,5 dkg cukorral elkezdjük felverni. Vékony sugárban hozzácsorgatjuk a cukorszirupot, miközben tovább habosítjuk. Végül alacsonyabb fokozaton tovább keverjük, míg a tojáshab majdnem teljesen kihűl.
A tojáshabot több részletben a mandulás masszához keverjük, majd szilikon spatulával még tovább keverjük/simítjuk, míg a keverék a lapátról széles szalagban nem kezd lefolyni. Ezután habzsákba szedjük, és szilikon sütőlapra 4-5 cm magas nyuszi fejeket nyomunk. A sütőlapot a munkalaphoz ütögetjük, hogy az esetleges buborékok távozzanak. Szobahőmérsékleten hagyjuk kb. fél óráig száradni, hogy a teteje bőrösödni kezdjen.
150 fokra előmelegített sütőben, a sütőajtót fakanál nyelével kitámasztva, kb. 12-13 perc alatt megsütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leválasztjuk a formákat a sütőlapról.
Minden második lapocskára megfestjük a nyuszi arcot. Közben elkészítjük a csokikrémet, melyhez a hozzávalókat összeolvasztjuk, és néhány óraára hűtőbe tesszük. Ezután habverővel kihabosítjuk, habzsákba szedjük, és betöltjük a macaronokat. Hűtőben tároljuk.
Címkék:
aprósütemény,
húsvét,
macaron,
mandula,
mandulaliszt,
nyuszi,
tojásfehérje
2019. április 7., vasárnap
Karamellás-étcsokoládés tart
Hozzávalók 12 darab 7 cm átmérőjű formához:
kb. 25 dkg Mester süteményliszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
1 csipet só
A töltelékhez:
10 dkg étcsoki
4 dkg vaj
2 dl tejszín
10 dkg cukor
12 teáskanál eperlekvár
A díszítéshez:
liofilizált eper
cukorgyöngyök
A tészta hozzávalóit sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. Süteményliszttel szórt munkalapon vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük a tésztával a formákat. A tésztaszéleket éles késsel egyenesre vágjuk. A kosárkák belsejébe is sütőpapírt terítünk, és feltöltjük rizzsel (vakon sütés). 200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.
A krémhez az étcsokoládét a vajjal megolvasztjuk. A cukrot karamellizáljuk, majd apránként hozzáadjuk a forró tejszínt. (Vigyázva, mert nagyon felfut!) Addig főzzük, míg a karamell teljesen fel nem oldódik a tejszínben. Langyosra hűtjük, majd a két krémet egyneművé keverjük.
Minden kosárka aljába egy-egy teáskanál eperlekvárt simítunk. A krémet a kosárkákban elosztjuk. Tetejét cukorgyöngyökkel és eperrel díszíthetjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Címkék:
aprósütemény,
desszert,
eper,
eperlekvár,
étcsokoládé,
karamell,
karamellás,
liofilizált eper,
Mester süteményliszt,
sütemény,
tart,
tejszínes
Feliratkozás:
Megjegyzések (Atom)