Nagyon finom mousse, amely Kinga receptje alapján készült.
Hozzávalók:
egy 90x250x75 mm-es (1100 ml-es) hosszúkás és
6 darab 67x33 mm átmérőjű (6x85 ml=510 ml űrtartalmú) formához:
Az epres részhez:
40 dkg eper
4 evőkanál cukor
1 teáskanál (4 gr) almapektin
A piskótához:
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál barna rizsliszt
1 teáskanál kukorica keményítő
A mousse-hoz:
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
3 lapzselatin (5gr)
A csoki mousse-hoz:
10 dkg étcsokoládé
9 dkg tejcsokoládé
2 tojás sárgája
1 dl tej
2 lapzselatin
4 dl tejszín
A díszítéshez:
bársony ételfesték spray
eper, csokilapocskák, cukorgyöngy
Az eperbetéthez az epret a cukorral felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, majd szitán áttörjük. Kb. 150 gr eperpüréhez adjuk az almapektint, elkeverjük, és forrásig melegítjük. (a maradék eperpürét majd az eper-mousse-hoz használjuk fel) Egy kb. 8x20 cm-es formát folpack-kal kibélelünk, beletöltjük az eperpürét és néhány órára fagyasztóba tesszük.
A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojássárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre vékonyan kikenjük (kb. 10x25 cm), majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük.
Az epermousse-hoz a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk. A maradék eperpüré (kb. 200 gr) felét felforraljuk, majd oldódásig keverjük benne a kicsavart zselatinlapokat. Közben a mascarponet kihabosítjuk a porcukorral, beleforgatjuk a maradék eperpürét, majd részletekben a langyosra hűlt zselatinos eperhez keverjük. A szilikon formákban egyenletesen elosztjuk az epermousse-t, majd egy órára fagyasztóba tesszük.
Ezután a hosszúkás formában lévő epermousse tetejére felyezzük - a fóliából kicsomagolt - megfagyott eperbetétet.
A csoki mousse-hoz A tojássárgákat a tejjel elkeverjük, és folyamatos kevergetés mellett kb. 80 fokosra melegítjük. Ezután elkeverjük benne az előzőleg vízbe áztatott, és kicsavart zselatinlapokat, majd belekeverjük az olvasztott ét- és tejcsokit is. Majdnem teljesen kihűtve beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A csokimousse-t a formákban egyenletesen elosztjuk. A mini formákat teljesen kitöltjük, a hosszúkás formában annyi helyet hagyunk, hogy le tudjuk zárni a méretre vágott piskótalappal.
Fóliával letakarjuk és egy éjszakára fagyasztóba tesszük.
Másnap a formákat eltávólítjuk, majd a felületet bársony ételfestékkel lefújjuk, és ízlés szerint gyümölccsel, csokival, cukorgyönggyel díszítjük.
Fogyasztásig hűtve tároljuk.
2018. június 10., vasárnap
2018. május 29., kedd
Unikornis muffin
A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
Hozzávalók 24 db-hoz
35 dkg gluténmentes süteményliszt (Mester)
30 dkg porcukor
7 dkg vaj
2 tojás
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 dl tej
1 csomag gluténmentes sütőpor (12
g)
a krémhez:
1/2 csomag gluténmentes vaníliás
pudingpor (40 g)
3 dkg cukor
2 dl tej
a svájci vajkrémhez:
3 tojásfehérje
12 dkg porcukor
14 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
sárga, rózsaszínű és kék ételfesték
a díszítéshez:
4 evőkanál baracklekvár
30 dkg nyújtható fehér fondant
aranyszínű és sötétkék
ételfestékpor
pár csepp gyümölcspálinka
A tojást a vajjal és a porcukorral
kihabosítjuk, hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporral összeforgatott
lisztkeveréket és a tej felét. Jól kidolgozzuk, majd a többi tejet is hozzáadva
simára keverjük. A masszát habzsákba szedjük, és a muffintepsi papírkapszlikkal
bélelt mélyedéseit 3/4-ig töltjük. A muffinokat 170 fokra előmelegített sütőben
25 perc alatt megsütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a pudingport a
cukorral és kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, majd
hozzáöntjük a pudingos keveréket, sűrűre főzzük. Kihűtjük, habzsákba szedjük.
A muffinok közepét
süteménykiszúróval eltávolítjuk, a helyükre töltjük a krémet, majd vékony
tésztalappal mindet lezárjuk. A sütemények tetejére ecset segítségével vékonyan
lekvárt kenünk. A vékonyra nyújtott fondantból a muffinok átmérőjének megfelelő
pogácsaszaggatóval körlapokat szúrunk ki, és a sütemények tetejére simítjuk.
A
svájci vajkrémhez a tojásfehérjét a cukorral elkeverjük, majd vízgőz felett 70
fokosra melegítjük. Közben néhányszor megkeverjük – a cukor elolvad, és a
folyadék opálos színűvé válik. A tűzről levéve még melegen habverővel elkezdjük
felverni, és addig habosítjuk, amíg a hab teljesen ki nem hűl és kemény nem
lesz (kb. 10 perc). Kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, a habverőt közepes
fokozaton járatjuk, amíg könnyű, selymes krémet nem kapunk. 3 részre osztjuk,
mindegyiket másféle színűre színezzük, majd csillagcsöves tripla habzsákba
töltve díszítjük velük a muffinok tetejét.
A
maradék fondantból apró unikornisszarvakat és -füleket formázunk, mindet pár
csepp pálinkába kevert aranyszínű festékkel színezzük. Az unikornis szemeit
szintén alkoholban oldott festékporral, vékony ecsettel festjük.
Címkék:
fondant,
kakaós,
Mester süteményliszt,
muffin,
pudingos,
sütemény,
svájci vajkrém
Gluténmentes házi tészta
A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
Hozzávalók
28 dkg Szafi Free
hajdinás nokedli és házi tészta lisztkeverék
1,6 dl víz
1 kávéskanál só
A
hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk.
Néhány percig pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk
– szükség esetén vékonyan lisztezhetjük a lisztkeverékkel.
A bordázott
sodrófával vékony csíkokat vágunk belőle, mindet a tésztaszárító állványra
akasztjuk.
A tésztából tetszés szerint a recés tésztavágó hengerrel szabhatunk
négyzeteket is, amelyeket masni alakúra formázunk.
A
kész tésztát frissen is kifőzhetjük 1–2 perc alatt forró, sós vízben, majd
leszűrjük és jól leöblítjük.
1–2
nap alatt meg is száríthatjuk, ezt követően szellős helyen, papírdobozban
tároljuk. Fogyasztás előtt a száraz tésztát 7–8 percig főzzük, ezután
tálalhatjuk.
Címkék:
CH-diétás,
masnitészta,
Szafi free,
szélesmetélt,
tejmentes,
tészta,
tojásmentes
2018. május 28., hétfő
Szénhidrátcsökkentett kifli
Hozzávalók 6
db-hoz
18 dkg Szafi
Reform csökkentett szénhidráttartalmú paleo kenyér és péksütemény lisztkeverék
3 dkg Szafi
Reform kókuszolaj
20 g almaecet
1 tojás
1 kávéskanál só
1 csomag szárított
élesztő (7 g)
2 dl víz
a
formázáshoz:
kevés Szafi
Reform csökkentett szénhidráttartalmú paleo kenyér és péksütemény lisztkeverék
a
kenéshez:
kevés Szafi
Reform kókuszolaj
A
vízben elkeverjük a folyékony kókuszolajat, a tojást, az almaecetet és a sót. A
lisztkeveréket elvegyítjük a porélesztővel, és a folyékony anyagokhoz adjuk.
Gyors mozdulatokkal alaposan összekeverjük a tésztát. Lisztkeverékkel szórt
munkalapon finoman átgyúrjuk és 6 részre osztjuk.
Mindet oválisra nyújtjuk,
kókuszolajjal vékonyan megkenjük, feltekerjük, majd kifli alakúra formázzuk.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, tetejüket kókuszolajjal lekenjük, és
1/2 óráig pihentetjük. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük.
Címkék:
CH-diétás,
kifli,
pékség,
péksütemény,
Szafi reform,
tejmentes
Csokoládés macaron
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.
Hozzávalók
15
dkg mandulaliszt
15
dkg porcukor
11
dkg tojásfehérje (kb. 4 tojásé)
15
dkg finom szemcséjű kristálycukor
38
ml víz
ételfesték
a
krémhez:
1
dl habtejszín
10
dkg étcsokoládé
2
dkg vaj
4
dkg porcukor
A
tojásfehérjét lefedjük, és sütés előtt néhány napig hűtőben pihentetjük.
A
mandulalisztet és a porcukrot átszitáljuk, és 5,5 dkg tojásfehérjével jól
összekeverjük. A kristálycukrot a vízzel felforraljuk, majd 118 fokosra
melegítjük. Közben a maradék tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Vékony
sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és tovább habosítjuk. Habverővel addig
keverjük, amíg teljesen ki nem hűl. Végül csipetnyi ételfestékkel színezzük.
A
tojáshab 1/3-át a mandulás keverékhez vegyítjük. A többi habot is hozzáadva
addig keverjük-simítjuk, amíg a spatuláról vastagon, szalagszerűen folyik le a
massza. Sima csövű habzsákba szedjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3
cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle. A tepsit a munkapulthoz ütögetjük, hogy
a tészta kicsit terüljön. Kb. 1/2 óráig szoba‑hőmérsékleten hagyjuk pihenni,
amíg a teteje bőrösödni nem kezd. 155 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben
12 perc alatt megsütjük, közben a sütőajtót fakanállal kitámasztjuk. A kész
korongokat pár perc múlva óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.
A
krémhez a tejszínt a vajjal és a porcukorral felforraljuk, beleforgatjuk az
apróra vágott csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad, ezután
kihűtjük. A masszát kihabosítjuk, habzsákba szedjük, és megtöltjük a
macaronokat. 1 éjszakát hűtőben tároljuk, majd tálaljuk.
Csirkemellpaprikás galuskával
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.
Hozzávalók
1 kg csirkemellfilé
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál paradicsompüré
2 teáskanál paprikakrém
2 kávéskanál só
frissen őrölt bors
2 teáskanál kukoricakeményítő
2 dl tejföl
a galuskához:
50 dkg gluténmentes lisztkeverék
2 tojás
só
1 evőkanál olaj
A csirkemellet kockákra vágjuk. A megtisztított vörös- és
fokhagymát felaprítjuk. Az olajon először a vöröshagymát magában, majd a
fokhagymát hozzáadva megdinszteljük. A tűzről lehúzva megszórjuk a
pirospaprikával. Beletesszük a húskockákat, és a tűzre visszatéve, kevergetve
pár perc alatt megpirítjuk. Felöntjük kb. 1,5 dl vízzel, majd a
paradicsompürét, a paprikakrémet és a fűszereket hozzáadva, lefedve kb. 1 óra
alatt puhára pároljuk. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, a tejfölbe
vegyítjük, és besűrítjük vele a ragut.
Közben a lisztkeverékhez adjuk a tojást és kevés sót. Annyi
vízzel, hogy galuskatészta állagú legyen, simára dolgozzuk. A masszát forró,
sós vízbe szaggatjuk, és pár perc alatt megfőzzük. A kész galuskákat vízzel
leöblítjük, lecsepegtetjük, majd a forró olajon átforgatjuk.
2018. május 17., csütörtök
Rakott kelkáposzta
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.
Hozzávalók
1 nagy kelkáposzta
1/2 kg darált hús
25 dkg rizs
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt bors
3 evőkanál olaj
3 dl tejföl
1 tojás
a tálaláshoz:
tejföl
(elhagyható)
A
káposzta külső leveleit és torzsáját eltávolítjuk, a zöldséget kb. 2 cm széles
szeletekre vágjuk. Forró, sóval és 1 gerezd áttört fokhagymával ízesített
vízben néhány percig előfőzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. A rizst 1
evőkanál olajon megfuttatjuk, felöntjük 1/2 liter vízzel, sóval ízesítjük, és
fedő alatt puhára pároljuk.
Az apróra vágott vöröshagymát és a maradék áttört fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst. Kevergetve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Egy kb. 20x35 cm-es sütőedényt olajjal vékonyan kikenünk. Belesimítjuk a megpárolt káposzta felét, elosztjuk rajta a párolt rizst. Erre kerül a hús, majd betakarjuk a maradék káposztával. A tojást a tejfölben elkeverjük, és az étel tetejére simítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben enyhe pirulásig sütjük. Kockákra vágva tálaljuk, tejfölt kínálhatunk hozzá.
Az apróra vágott vöröshagymát és a maradék áttört fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst. Kevergetve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Egy kb. 20x35 cm-es sütőedényt olajjal vékonyan kikenünk. Belesimítjuk a megpárolt káposzta felét, elosztjuk rajta a párolt rizst. Erre kerül a hús, majd betakarjuk a maradék káposztával. A tojást a tejfölben elkeverjük, és az étel tetejére simítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben enyhe pirulásig sütjük. Kockákra vágva tálaljuk, tejfölt kínálhatunk hozzá.
Címkék:
darált hús,
főétel,
kelkáposzta,
rizs,
tejfölös
Feliratkozás:
Megjegyzések (Atom)