2018. május 29., kedd

Unikornis muffin

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.



Hozzávalók 24 db-hoz
35 dkg gluténmentes süteményliszt (Mester)
30 dkg porcukor
7 dkg vaj
2 tojás
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 dl tej
1 csomag gluténmentes sütőpor (12 g)
a krémhez:
1/2 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor (40 g)
3 dkg cukor
2 dl tej
a svájci vajkrémhez:
3 tojásfehérje
12 dkg porcukor
14 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
sárga, rózsaszínű és kék ételfesték
a díszítéshez:
4 evőkanál baracklekvár
30 dkg nyújtható fehér fondant
aranyszínű és sötétkék ételfestékpor
pár csepp gyümölcspálinka


A tojást a vajjal és a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporral összeforgatott lisztkeveréket és a tej felét. Jól kidolgozzuk, majd a többi tejet is hozzáadva simára keverjük. A masszát habzsákba szedjük, és a muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseit 3/4-ig töltjük. A muffinokat 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a pudingport a cukorral és kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos keveréket, sűrűre főzzük. Kihűtjük, habzsákba szedjük.


A muffinok közepét süteménykiszúróval eltávolítjuk, a helyükre töltjük a krémet, majd vékony tésztalappal mindet lezárjuk. A sütemények tetejére ecset segítségével vékonyan lekvárt kenünk. A vékonyra nyújtott fondantból a muffinok átmérőjének megfelelő pogácsaszaggatóval körlapokat szúrunk ki, és a sütemények tetejére simítjuk.


A svájci vajkrémhez a tojásfehérjét a cukorral elkeverjük, majd vízgőz felett 70 fokosra melegítjük. Közben néhányszor megkeverjük – a cukor elolvad, és a folyadék opálos színűvé válik. A tűzről levéve még melegen habverővel elkezdjük felverni, és addig habosítjuk, amíg a hab teljesen ki nem hűl és kemény nem lesz (kb. 10 perc). Kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, a habverőt közepes fokozaton járatjuk, amíg könnyű, selymes krémet nem kapunk. 3 részre osztjuk, mindegyiket másféle színűre színezzük, majd csillagcsöves tripla habzsákba töltve díszítjük velük a muffinok tetejét.


A maradék fondantból apró unikornisszarvakat és -füleket formázunk, mindet pár csepp pálinkába kevert aranyszínű festékkel színezzük. Az unikornis szemeit szintén alkoholban oldott festékporral, vékony ecsettel festjük.




Nincsenek megjegyzések: