Megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához
10 dkg mandulapálcika
3 dkg porcukor
5 tojás
25 dkg darált mandula
25 dkg cukor
2 dl habtejszín
20 dkg vaj
A mandulát serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk a porcukorral,
majd félretesszük, kihűtjük.
A tojásfehérjéket lágy habbá verjük, majd 15 dkg cukrot
részletekben hozzáadva keményre verjük. Kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk
a darált mandulát. A tortaforma alját szilikonos sütőpapírral kibéleljük,
belesimítjuk a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt
megsütjük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral és a tejszínnel gyenge tűzön
sűrűsödésig melegítjük. Még forrón beletesszük a kisebb kockákra vágott vajat,
és addig keverjük, amíg a zsiradék el nem olvad.
A tortalapot kivesszük a
formából, a papírt eltávolítjuk róla; a formát elmossuk, és belefektetjük a
tortalapot. A tetejére öntjük a krémet, és megszórjuk a mandulapálcikákkal. Egy
éjszakát hűtőben tároljuk, hogy a krém megszilárduljon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése