2015. május 6., szerda

Gyümölcsös túrótorta

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.


Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához
a piskótához:

3 tojás
3 evőkanál cukor
2 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál keményítő
a krémhez:
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
25 dkg túró
1 dl tej
6 zselatinlap
a tetejére:
30 dkg vegyes bogyósgyümölcs (málna, szeder, áfonya)
10 dkg gyümölcskocsonyapor
3 dl víz
a díszítéshez:
néhány eper- és szőlőszem
néhány szelet narancs
1/2 alma
3 dkg szeletelt mandula
 



A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt. A sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 1/2 óra alatt megsütjük. A kihűlt piskótát 2 lapra vágjuk.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét a porcukorral és a vaníliakivonattal kikeverjük. A túrót szitán áttörjük, és összekeverjük a tejjel. A zselatinlapokat 5 percre vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és 4 evőkanál vízben felmelegítjük. A mascarponés és a túrós krémet összedolgozzuk, hozzáadjuk a felolvasztott zselatint, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.
Az egyik piskótakarikát visszatesszük a megtisztított tortaformába. A krém 3/4 részét rákenjük, ráhelyezzük a másik lapot, majd rásimítjuk a maradék krémet. Éjszakára hűtőbe tesszük.
A torta tetejét a gyümölcsökkel kirakjuk. A gyümölcskocsonyaport a vízzel összeforraljuk, langyosra hűtjük, majd a 3/4 részét a torta tetejére öntjük. Dermedés után a maradék zselével vékonyan megkent eper- és szőlőszemekkel, alma- és narancsszeletekkel díszítjük. A tortakarimát eltávolítjuk, és a torta oldalát szeletelt mandulával borítjuk.



Nincsenek megjegyzések: