2015. december 19., szombat

Karácsonyi menü - grillezett lazac francia burgonyával citromos-snidlinges mártással

A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában.



Hozzávalók kb. 20 x 24 cm-es sütőedényhez
60 dkg lazacfilé
1/2 citrom leve
1 kávéskanál morzsolt bazsalikom
őrölt bors
Cayenne-bors
1 evőkanál olaj

a körethez:
80 dkg burgonya
5 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl tej
1 gerezd fokhagyma
őrölt bors

a mártáshoz:
2 dl tejszín
1/2 citrom reszelt héja
1 kávéskanál citromlé
1 evőkanál apróra vágott snidling

a tálaláshoz:
néhány cikk lime


A körethez a burgonyát megtisztítjuk, hajszálvékony szeletekre vágjuk. A sütőedényt a fokhagymával bedörzsöljük, vajjal kikenjük. A burgonyakarikákból az aljára egymást félig fedve lerakunk egy réteget, sózzuk, borsozzuk. Így folytatjuk a rétegezést, amíg az összes burgonya az edénybe nem kerül. A tejet a tejszínnel összekeverjük, és a burgonyára öntjük. Az apróra vágott vajat elosztjuk a tetején. 200 fokra előmelegített sütőben, letakarva 40 percig, majd fedő nélkül még 20 percig sütjük.
A mártáshoz a tejszínt a citromhéjjal, a citromlével, a sóval összeforraljuk, és rövid ideig főzzük, amíg a tejszín kezd besűrűsödni. Az apróra vágott snidlinget csak tálalás előtt, frissen keverjük bele.
A lazacfilét 4 egyforma szeletre vágjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, és meglocsoljuk kevés citromlével. Grillserpenyőben, kevés olajon pár perc alatt megsütjük.
A lazacot a burgonyával és a snidlinges mártással körítve, lime-mal díszítve tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: