2015. december 15., kedd

Karácsonyi gluténmentes menü - zserbókehely

A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában.


Hozzávalók 6 db 1,5 dl-es pohárhoz
35 dkg gluténmentes süteményliszt (Mester süteményliszt)
1 tojás
5 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 dl langyos tej
1 dkg friss élesztő
1 csipet sütőpor
1 csipet só
a töltelékhez:
12 dkg darált dió
12 dkg porcukor
20 dkg házi sárgabaracklekvár
a mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj
a vaníliakrémhez:
6 dl tej
4 tojássárgája
2 teáskanál gluténmentes étkezési keményítő
8 dkg cukor
2 dkg vaj
1 teáskanál vaníliakivonat


Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a tojást, a sütőport, a sót, és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket kb. 25 x 35 cm-es lappá nyújtjuk. Az egyiket megkenjük lekvárral, majd meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének felével. Ráhelyezzük a második lapot, és azt is ugyanígy töltjük. A harmadikkal betakarjuk a süteményt. 1 órát kelesztjük, a tetejét villával megszurkáljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 1/2 óra alatt egyenletes világosbarna színűre sütjük.
A mázhoz a csokoládét az olajjal megolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetején egyenletesen elkenjük.
A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a keményítővel és kb. 2 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk. Vékony sugárban beleöntjük a tojásos elegyet, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve beledolgozzuk a vajat. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot is.
A zserbóból hosszúkás szeleteket vágunk. A poharakba 2-2 szelet süteményt teszünk, majd a kelyhet feltöltjük vaníliakrémmel. A tetejüket néhány szelet zserbóval díszítjük. A desszertet behűtve tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: