2017. október 27., péntek

Mákos guba minitorta

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók 4 személyre
10 dkg Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér- és péksütemény lisztkeverék
1 kávéskanál só
10 g almaecet
1,5 dkg Szafi Reform kókuszolaj
1 tojás
1 dl víz
a formázáshoz:
kevés Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér- és péksütemény lisztkeverék
a kenéshez:
kevés Szafi Reform kókuszolaj
az összeállításhoz:
2 dl (növényi) tej
2 evőkanál Szafi Reform eritritpor
3 evőkanál darált mák
a vaníliás részhez:
1 csomag Szafi Reform vaníliás pudingpor
3 dl (növényi) tej
2 evőkanál Szafi Reform eritrit
a tetejére:
10 dkg fagyasztott erdei bogyós gyümölcs
1/2 csomag tortazselé (6 g)
1 evőkanál Szafi Reform eritrit
1,5 dl víz


A tojást, a kókuszolajat, az almaecetet és a sót a vízben elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és jól kidolgozzuk a tésztát. A masszát 4 részre osztjuk, és lisztkeverékkel megszórt munkalapon egyenként kb. 20 cm-es rudakká sodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket kókuszolajjal lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.


A kihűlt rudakat karikákra vágjuk, a tejben elkevert poreritrittel meglocsoljuk. Megszórjuk a darált mákkal, és összeforgatjuk. A gubát 4 db, 8 cm-es desszertgyűrűben elosztjuk, és kissé lenyomkodjuk.
A hideg tejben elvegyítjük a pudingport és az eritritet, majd folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük. Néhányszor átforgatva langyosra hűtjük, és a desszertgyűrűben lévő mákos gubán egyenletesen elsimítjuk.

A tetejüket gyümölcsszemekkel kirakjuk. A tortazselét az édesítővel és a vízzel felforraljuk, majd langyosra hűtve a sütemények tetejére csorgatjuk. Dermedésig hűtőbe tesszük, végül a gyűrűt eltávolítva tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: