2016. október 7., péntek

Mákos aranygaluska

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók
20 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
5 dkg Mimen tápiókakeményítő
1,2 dl langyos tej
1 tojás
3 dkg porcukor
3 dkg olvasztott vaj
1,5 dkg friss élesztő
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

az összeállításhoz:
8 dkg darált mák
5 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj

a mártáshoz:
1 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
8 dl tej
3 evőkanál cukor

az öntethez:
50 dkg fagyasztott meggy
6 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
2 teáskanál Naturbit kukoricakeményítő
1 kávéskanál őrölt fahéj


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, összekeverjük, majd jól kidolgozzuk. Az olvasztott vajba mártott teáskanállal galuskákat szaggatunk belőle, mindegyiket megforgatjuk a vajban, és hőálló tálba sorakoztatjuk. A rétegeket a porcukorral elkevert mákkal bőven megszórjuk. Letakarva 1/2 órát kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.


Közben a mártáshoz a pudingport a cukorral és kevés hideg tejjel elvegyítjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudingport beleöntve, kevergetve besűrítjük.
A meggyet a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal és a fahéjjal felforraljuk. A keményítőt kevés hideg vízben eldolgozzuk. Folyamatosan kevergetve a forró meggyhez adjuk, újból felforraljuk, és besűrítjük az öntetet.

A mákos aranygaluskát a vaníliamártással és a meggyöntettel tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu

Nincsenek megjegyzések: