2017. szeptember 27., szerda

Unikornis torta


Hozzávalók a kakaós piskótához:
4 tojás
4 evőkanál cukor
3 evőkanál barna rizsliszt
1 evőkanál kukorica keményítő
1 evőkanál kakaópor

A rózsaszín piskótához:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál barna rizsliszt
1 evőkanál kukorica keményítő
kevés rózsaszín ételfesték

A csokikrémhez:
4 tojás
20 dkg finom szemcséjű kristálycukor
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

A díszítéshez:
kb. 1/2 kg nyújtható fondant
kevés arany színű ételfesték por
pár csepp alkohol (pl. pálinka)

A svájci vajkrémhez:
5 tojás fehérje
20 dkg finom szemcséjű kristálycukor
20 dkg vaj
gél állagú ételfesték

A tojásfehérjét elkezdjük verni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Belekeverjük a tojások sárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk az összeszitált rizslisztet, kakaóport és keményítőt. A tésztát a sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába töltjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. 
A másik piskótát is hasonlóan készítjük, csak a kakaópor helyett kevés ételfestéket használunk. Miután kihűltek, lapjában mindkettőt kettévágjuk.

A krémhez a tojást a cukorral kihabosítjuk. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve kb. 5 perc alatt jól felforrósítjuk. Még melegen hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét, és beleszitáljuk a kakaóport. Kézi habverővel simára keverjük, és 1 éjszakára, lefedve hűtőbe tesszük. Másnap jól kikeverjük a vajjal, majd megtöltjük a tortát, (a kakaós és a rózsaszín piskótát felváltva tesszük egymásra). Majd kívülről is vékonyan megkenjük krémmel. Néhány órára hűtőbe tesszük.

A fondant-t kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és bevonjuk vele a tortát. Elkészítjük a szarvat és a füleket is, amelyet saslikpálcával merevítünk. Az arany porfestéket az alkoholban elkeverjük, és ecsettel lefestjük a szarvat és a füleket.

A svájci vajkrémhez  a tojásfehérjéket a cukorral elkeverjük, majd vízgőz felett melegítjük 70 fokra. Közben néhányszor megkeverjük. Eközben a cukor elolvad és a folyadék opálos színűvé válik. A tűzről levéve még melegen habverővel elkezdjük felverni, amíg kemény habot kapunk és amíg a hab teljesen kihűl (10-15 perc). Ezután adjuk hozzá kisebb darabokban a vajat, a habverőt közepes fokozaton járatjuk, míg könnyű, selymes habot kapunk. Végül ételfestékkel színezhetjük a krémet. Csillagcsőrös habzsákba töltve díszítjük vele a torta tetejét.

Nincsenek megjegyzések: