2017. október 27., péntek

Mascarponés csokoládétorta

A recept megjelent a www.kifoztuk.hu októberi számában.


Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a krémhez:
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
5 evőkanál porcukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a vajkrémhez:
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
a díszítéshez:
30 dkg fehér cukormassza
20 dkg kék cukormassza
kevés kukoricakeményítő
kevés sötétkék, gél állagú ételfesték
tortadíszítő stencil


A tojásfehérjét elkezdjük verni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Belekeverjük a tojássárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk az összeszitált rizslisztet, keményítőt és kakaóport. A tésztát 2, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, mindkét piskótát lapjában kettévágjuk.
A krémhez a mascarponét a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a kakaóport is. Végül beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A lapokat a krémmel betöltjük.
A puha vajat az átszitált porcukorral habosra keverjük. A vajkrémből 1 teáskanállal félreteszünk, a többivel a tortát kívülről 2 rétegben bevonjuk. Közben hűtőbe tesszük, hogy minél simább legyen a bevonat.


A cukormasszát átgyúrjuk, kevés kukoricakeményítőn vékonyra nyújtjuk. A fehér masszával bevonjuk a tortát. A félretett vajkrémet kékre színezzük, és stencilen keresztül díszítjük vele a torta tetejét. A kék cukormasszából négyzeteket vágunk, kevés vízzel megkenjük, és mozaikszerűen a torta oldalára tapasztjuk. A tetejére tetszőlegesen fantáziavirágot is készíthetünk.


Nincsenek megjegyzések: