Hozzávalók (kis adag):
30 dkg Schar Mix B és Beiker
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
2 tojás sárgája
5 dkg margarin
egy csipet só
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg kakaópor
Az élesztőt édes tejben megkelesztem. Habosra keverem a puha margarint a többi cukorral, a tojássárgákkal, vaníliás cukorral, majd hozzáadom a megfuttatott élesztőt meg a lisztet. Annyi langyos tejjel dagasztom be, hogy lágy kelt tésztát kapjak. A tésztát elfelezzem, egyik felébe beledolgozom a kakaóport és 1-2 ek tejet. Kizsírozott formába felváltva teszek a két tésztából, és 50 fokos sütőben megkelesztem. Majd 170 fokon kb. fél óra alatt, tűpróbáig sütöm.
2010. március 10., szerda
Pizzás csiga
Pizzás csiga (kenyérsütőben kelesztve)
Hozzávalók:
25 dkg Schar Mix B (vagy Schar Mix B+ Beiker)
1,5 dl tej (esetleg egy picit több)
1 tojás sárgája
3 dkg margarin
2 dkg élesztő
1 kk. cukor
1/2 kk. só
1 pizzakrém
Oregano
Reszelt sajt
Olaj a kenéshez
Az élesztőt a langyos cukros tejjel elkeverem, majd a kenyérsütő gépbe öntöm, erre teszem a lisztet és a többi hozzávalót. Kelesztőprogramon kelesztem, majd kb. fél-egy cm vastagra nyújtom. Megkenem egy kevés étolajjal, kicsit megsózom, rákenem a pizza krémet. Megszórom oreganóval, egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerem. Kb. másfél cm vastag szeletekre vágom, zsírozott tepsibe fektetem, és az oldalukat is megkenem olajjal. (kb. 12 darab lesz belőle) Tetejére bőven szórok reszelt sajtot. 50 fokos sütőben kelesztem még 30 percet, majd 180 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütöm.
Hozzávalók:
25 dkg Schar Mix B (vagy Schar Mix B+ Beiker)
1,5 dl tej (esetleg egy picit több)
1 tojás sárgája
3 dkg margarin
2 dkg élesztő
1 kk. cukor
1/2 kk. só
1 pizzakrém
Oregano
Reszelt sajt
Olaj a kenéshez
Az élesztőt a langyos cukros tejjel elkeverem, majd a kenyérsütő gépbe öntöm, erre teszem a lisztet és a többi hozzávalót. Kelesztőprogramon kelesztem, majd kb. fél-egy cm vastagra nyújtom. Megkenem egy kevés étolajjal, kicsit megsózom, rákenem a pizza krémet. Megszórom oreganóval, egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerem. Kb. másfél cm vastag szeletekre vágom, zsírozott tepsibe fektetem, és az oldalukat is megkenem olajjal. (kb. 12 darab lesz belőle) Tetejére bőven szórok reszelt sajtot. 50 fokos sütőben kelesztem még 30 percet, majd 180 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütöm.
2010. március 5., péntek
Tortilla
Hozzávalók:
10 dkg kukorica lepényliszt keverék
1 ek. étolaj
1 tk. porcukor
1 csipet só
kevés víz
A hozzávalókból tésztát gyúrok. Kb. 3 mm vékony kerek lepényeket nyújtok belőle, és teflon serpenyőben zsiradék nélkül megsütöm mindkét oldalukat. Félbehajtva sülthús csíkokkal, tetszés szerinti aprított zöldségekkel és fokhagymás tejföllel töltve tálalom.
Túrós-meggyes lepény
Hozzávalók:
1 tojás
5 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 dkg kakaó
2 dl tej
15 dkg Mantler
10 dkg Beiker
A felsorolt hozzávalókból egyszerű kevert tésztát készítek.
Szilikonos sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntöm.
A túrókrémhez:
25 dkg túró
1 tojás
1 vaníliás cukor
2 ek. porcukor
1 ek. tejszínízű vagy vaníliás pudingpor
A fenti hozzávalókat robotgéppel simára keverem, majd kávéskanálnyi mennyiségeket adagolva, pöttyökben a tészta tetejére teszem.
170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.
A tetejére:
30 dkg magozott meggy
4 ek. cukor
4 tk. étkezési keményítő
A meggyet a cukorral felforrósítom. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverem, a forró meggyhez adom és sűrűre főzöm. Ha kicsit hűlt, kanalanként a kisült tészta tetejére teszem a túrós krém foltok közeibe elsősorban.
1 tojás
5 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 dkg kakaó
2 dl tej
15 dkg Mantler
10 dkg Beiker
A felsorolt hozzávalókból egyszerű kevert tésztát készítek.
Szilikonos sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntöm.
A túrókrémhez:
25 dkg túró
1 tojás
1 vaníliás cukor
2 ek. porcukor
1 ek. tejszínízű vagy vaníliás pudingpor
A fenti hozzávalókat robotgéppel simára keverem, majd kávéskanálnyi mennyiségeket adagolva, pöttyökben a tészta tetejére teszem.
170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.
A tetejére:
30 dkg magozott meggy
4 ek. cukor
4 tk. étkezési keményítő
A meggyet a cukorral felforrósítom. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverem, a forró meggyhez adom és sűrűre főzöm. Ha kicsit hűlt, kanalanként a kisült tészta tetejére teszem a túrós krém foltok közeibe elsősorban.
2008. december 21., vasárnap
Matildka levese
Hozzávalók:
30 dkg sovány darált hús
10 dkg rizs
1 hagyma
só, bors
1 tojás
3 húsleveskocka vagy 1,5 l húsleves
Mester gm. ételízesítő
70 dkg vegyes zöldség (répa, borsó, karfiol, brokkoli stb. ízlés szerint)
Petrezselyem
olaj
A rizst sós vízben pár percig előfőzöm. A hagymát apróra vágom, majd kevés olajon megpárolom. A darált húst összekeverem a rizzsel, hagymával, 1 egész tojással, majd sóval, borssal ízesítem.
A húslevest felforralom, ha szükséges ízesítem ételízesítővel, sóval, majd a masszából apró húsgombócokat formázok és a levesbe főzöm. A gombócoknak kb. egy óra főzési idő kell. A megtisztított és felaprított zöldségeket akkor teszem bele, hogy minden hozzávaló egyszerre puhuljon meg. Tálalás előtt a tetejét vágott petrezselyemmel megszórom.
30 dkg sovány darált hús
10 dkg rizs
1 hagyma
só, bors
1 tojás
3 húsleveskocka vagy 1,5 l húsleves
Mester gm. ételízesítő
70 dkg vegyes zöldség (répa, borsó, karfiol, brokkoli stb. ízlés szerint)
Petrezselyem
olaj
A rizst sós vízben pár percig előfőzöm. A hagymát apróra vágom, majd kevés olajon megpárolom. A darált húst összekeverem a rizzsel, hagymával, 1 egész tojással, majd sóval, borssal ízesítem.
A húslevest felforralom, ha szükséges ízesítem ételízesítővel, sóval, majd a masszából apró húsgombócokat formázok és a levesbe főzöm. A gombócoknak kb. egy óra főzési idő kell. A megtisztított és felaprított zöldségeket akkor teszem bele, hogy minden hozzávaló egyszerre puhuljon meg. Tálalás előtt a tetejét vágott petrezselyemmel megszórom.
Tárkonyos raguleves
Hozzávalók:
40 dkg filézett csirkemell apró kockákra vágva
1 hagyma
olaj
rizsliszt
15 dkg zöldborsó
25 dkg gomba
2 sárgarépa
1 l. húsleves
só, bors
2 dl tejszín
1 kk. keményítő
petrezselyem, tárkony
A húst kevés sóval meghintem, rizslisztbe forgatom, kevés olajon világosbarnára sütöm, majd félre teszem.
A gombát vékony szeletekre vágom, az apróra vágott hagymán megpárolom, sóval, borssal ízesítem, és ezt is félre teszem.
A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszelem, majd kevés olajon rövid ideig párolom, felöntöm a levessel, ha felforrt, beleteszem a zöldborsót, sóval ízesítem, ha megpuhult, hozzáadom a párolt gombát, és a húskockákat. Ha felforrt, behabarom a keményítővel elkevert tejszínnel, éppen csak forráspontig hevítem, a vágott petrezselymet, és tárkonyt ekkor keverem bele, és már tálalhatom is.
Én imádom…
Próbáljátok ki, akár ünnepi alkalmakkor is, de hétköznapokon nekem laktató egytálételnek is megteszi.
Jó étvágyat!
40 dkg filézett csirkemell apró kockákra vágva
1 hagyma
olaj
rizsliszt
15 dkg zöldborsó
25 dkg gomba
2 sárgarépa
1 l. húsleves
só, bors
2 dl tejszín
1 kk. keményítő
petrezselyem, tárkony
A húst kevés sóval meghintem, rizslisztbe forgatom, kevés olajon világosbarnára sütöm, majd félre teszem.
A gombát vékony szeletekre vágom, az apróra vágott hagymán megpárolom, sóval, borssal ízesítem, és ezt is félre teszem.
A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszelem, majd kevés olajon rövid ideig párolom, felöntöm a levessel, ha felforrt, beleteszem a zöldborsót, sóval ízesítem, ha megpuhult, hozzáadom a párolt gombát, és a húskockákat. Ha felforrt, behabarom a keményítővel elkevert tejszínnel, éppen csak forráspontig hevítem, a vágott petrezselymet, és tárkonyt ekkor keverem bele, és már tálalhatom is.
Én imádom…
Próbáljátok ki, akár ünnepi alkalmakkor is, de hétköznapokon nekem laktató egytálételnek is megteszi.
Jó étvágyat!
Sült hal olaszosan
Hozzávalók:
1 csomag mirelit tonhal (de rákfarokból még sokkal finomabb)
2 gerezd fokhagyma
só
4 ek olívaolaj
fél teáskanál morzsolt oregano
fél teáskanál vagdalt bazsalikom
5 dkg vaj vagy margarin
1 citrom leve
kevés worcester-szósz (elhagyható, mert valószínűleg nem GM)
fehérbors
3 ek vagdalt zöldfűszer (petrezselyem, snidling, stb.)
A halat/rákfarkakat megmosom, megtisztítom, lecsepegtetem, nagy tálba teszem. A sót zúzott fokhagymával, olívaolajjal, oreganoval, bazsalikommal összekeverem, majd a halra öntöm, és 15 percre a hűtőbe teszem. A vajat serpenyőben felforrósítom, megsütöm benne a haldarabokat/rákot. Felöntöm citromlével, fűszerezem sóval, borssal, végül hozzákeverem a zöldfűszereket.
1 csomag mirelit tonhal (de rákfarokból még sokkal finomabb)
2 gerezd fokhagyma
só
4 ek olívaolaj
fél teáskanál morzsolt oregano
fél teáskanál vagdalt bazsalikom
5 dkg vaj vagy margarin
1 citrom leve
kevés worcester-szósz (elhagyható, mert valószínűleg nem GM)
fehérbors
3 ek vagdalt zöldfűszer (petrezselyem, snidling, stb.)
A halat/rákfarkakat megmosom, megtisztítom, lecsepegtetem, nagy tálba teszem. A sót zúzott fokhagymával, olívaolajjal, oreganoval, bazsalikommal összekeverem, majd a halra öntöm, és 15 percre a hűtőbe teszem. A vajat serpenyőben felforrósítom, megsütöm benne a haldarabokat/rákot. Felöntöm citromlével, fűszerezem sóval, borssal, végül hozzákeverem a zöldfűszereket.
Feliratkozás:
Megjegyzések (Atom)