2016. február 12., péntek

Áfonyás macaron

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.


Hozzávalók
30 dkg mandulaliszt
30 dkg porcukor
22 dkg tojásfehérje (kb. 7 tojásból)
30 dkg finom szemcséjű kristálycukor
76 ml víz

a töltelékhez:
kb. 20 dkg áfonyalekvár


A tojásfehérjét sütés előtt néhány napig lefedve, hűtőben pihentetjük.
A mandulalisztet meg a porcukrot átszitáljuk, és 11 dkg tojásfehérjével jól összedolgozzuk. A kristálycukrot a vízzel felforraljuk, majd 118 fokosra melegítjük. Közben a maradék tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és tovább habosítjuk. Habverővel addig keverjük, amíg teljesen ki nem hűl.
A tojáshab 1/3-át a mandulás keverékhez vegyítjük. Ezután a többi habot is hozzáadva addig keverjük-simítjuk, amíg a spatuláról vastagon, szalagszerűen folyik le a massza. Sima végű habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle. Mintegy 1/2 óráig szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni, amíg a tetejük bőrösödni nem kezd. 155 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben a macaronokat 10 perc alatt megsütjük, közben a sütőajtót fakanállal kitámasztjuk. A kész korongokat pár perc múlva óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.

Az áfonyalekvárral 1-1 korongot összeragasztunk. 1 éjszakát a hűtőben pihentetjük, majd tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: