Hozzávalók
30 dkg
mandulaliszt
30 dkg
porcukor
22 dkg
tojásfehérje (kb. 7 tojásból)
30 dkg
finom szemcséjű kristálycukor
76 ml víz
a
töltelékhez:
kb. 20
dkg áfonyalekvár
A
tojásfehérjét sütés előtt néhány napig lefedve, hűtőben pihentetjük.
A
mandulalisztet meg a porcukrot átszitáljuk, és 11 dkg tojásfehérjével jól
összedolgozzuk. A kristálycukrot a vízzel felforraljuk, majd 118 fokosra
melegítjük. Közben a maradék tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Vékony
sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és tovább habosítjuk. Habverővel addig
keverjük, amíg teljesen ki nem hűl.
A
tojáshab 1/3-át a mandulás keverékhez vegyítjük. Ezután a többi habot is
hozzáadva addig keverjük-simítjuk, amíg a spatuláról vastagon, szalagszerűen
folyik le a massza. Sima végű habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt
sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle. Mintegy 1/2 óráig
szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni, amíg a tetejük bőrösödni nem kezd. 155
fokra előmelegített, légkeveréses sütőben a macaronokat 10 perc alatt
megsütjük, közben a sütőajtót fakanállal kitámasztjuk. A kész korongokat pár
perc múlva óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.
Az
áfonyalekvárral 1-1 korongot összeragasztunk. 1 éjszakát a hűtőben pihentetjük,
majd tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése