2016. február 13., szombat

Csorgatott csokitorta

Nagylányom diplomaosztójára készült. A csorgatást még gyakorolni kell, de már legalább tudom, hogy is kellene csinálni. 


Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:

8 tojás
8 evőkanál cukor

6 evőkanál rizsliszt
4 evőkanál étkezési keményítő

a krémhez:
6 tojás
30 dkg finom szemcséjű kristálycukor
15 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
2 evőkanál kakaópor
30 dkg vaj


a ganache-hoz:

7 dkg étcsokoládé

70 ml tejszín

a tetejére:

néhány szem áfonyás macaron, melynek a receptje itt megtalálható


A piskótát két részletben készítjük el. Először a 4 tojásfehérjét elkezdjük felverni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Ezután belekeverjük a 4 tojás sárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk a 3 evőkanál szitált rizslisztet és a 2 evőkanál keményítőt. A tésztát a sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Majd mindezt mégegyszer elkészítjük. Miután kihűlt, mindkét piskótakarikát 2 lapra vágjuk, így tehát 4 tortalapot kapunk.

A krémhez a tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve, kb. 5 perc alatt jól felforrósítjuk. Még melegen hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét, és beleszitáljuk a kakaóport. Kézi habverővel simára keverjük, és egy éjszakára, lefedve hűtőbe tesszük. Másnap jól kihabosítjuk a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd megtöltjük a piskótát, és kívülről is bevonjuk krémmel. A középső réteg krémben elhelyezhetünk néhány betöltetlen macaron lapocskát. Néhány órára hűtőbe tesszük.

A ganache-hoz a tejszínben az apróra vágott csokoládét felolvasztjuk. langyosra hűtjük, és a torta tetejére öntjük, úgy hogy az oldalán hagyjuk lecsorogni.

A torta tetejét néhány szem macaronnal díszítjük.



Nincsenek megjegyzések: