2016. február 21., vasárnap

Stíriai metélt

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.


Hozzávalók
10 dkg Mimen friss tészta lisztkeverék
25 dkg túró
3 tojás
3 dkg vaj + a kenéshez
1 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
2 dl tejföl
4 evőkanál cukor
reszelt citromhéj
a tálaláshoz:
vaníliás porcukor
ízlés szerint néhány szem gyümölcs


A túrót villával áttörjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, 1 tojást és kevés sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lisztkeverékkel szórt gyúródeszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk, éles késsel 1 cm széles metéltre vágjuk. Sós vízben kifőzzük, majd jól lecsepegtetjük. 

A sütőedényt vajjal kikenjük, a zsemlemorzsával megszórjuk. A 2 megmaradt tojást szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját a cukorral, a citromhéjjal és az olvasztott vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt is. Beleforgatjuk a tojáshabot, majd a kifőzött tésztát is. A sütőedénybe öntjük, a tetejét elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk, és gyümölcsöt kínálhatunk mellé.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu
A sütőtálat. a BergHOFF biztosította.


Nincsenek megjegyzések: