2018. május 7., hétfő

Epres túrómousse

Már régóta vágytam rá, hogy kipróbáljam ezt a technikát. Anyák napjára el is készült ez a mascarpones túrómousse torta eperbetéttel és bársony díszítéssel.


Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál barna rizsliszt
1 teáskanál kukorica keményítő
1 teáskanál kakaópor

A krémhez:
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
5 dkg porcukor
1 dl tej
1/2 csomag (10 gr) porzselatin
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A eperbetéthez:
30 dkg eper
3 evőkanál cukor
2 kávéskanál (6 gr) pektin

A díszítéshez:
bársony étekfesték spray
néhány szem eper
csokipasztilla, szórócukor ízlés szerint


Az epret a cukorral felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, majd szitán áttörjük. Belekeverjük a pektint és újból forrásig hevítjük. Folpack-kal bélelt 18 cm-es kerek formába öntjük, és néhány órára a fagyasztóba tesszük.


A piskótához a tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a tojás sárgáját, majd beleszitáljuk a rizslisztet, a keményítőt és a kakaóport, ezután laza mozdulatokkal beleforgatjuk. 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük. 170 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük.


A krémhez a túrót szitán áttörjük. Kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a tejjel. A mascarponet habosra keverjük, majd a túrós krémhez adjuk. A zselatint 4 evőkanál vízben elkeverjük, és kevergetve felforraljuk. Langyosra hűtjük, majd hozzáadunk 2 evőkanál krémet, és összekeverjük. Ezután adjuk ezt az elegyet az egész krémhez, tehát hőkiegyenlítést végzünk. Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A krém felét egy 20 cm átmérőjű szilikon formába töltjük. A közepére helyezzük az eperbetétet, majd befedjük a maradék krémmel.


A krémre helyezzük a kihűlt piskóta karikát. Fóliával letakarva egy éjszakára a fagyasztóba tesszük.


Másnap a fóliát eltávolítva tálra borítjuk, és lehúzzuk róla a szilikon formát. A felületét bársony spray-vel lefújjuk, és ízlés szerint díszítjük. Fogyaszásig hűtve tároljuk.


2 megjegyzés:

bmari62 írta...

Gyönyörű ez a torta, a bársonyspay-t hol veszed?
Marika

BAB írta...

Kedves Marika!

A bársonyspray-t innen rendeltem: http://milanoker.hu/products/156/barsony-etelfestek-spray
És ezt a tippet kaptam még: https://www.tortadiszek.hu/feher-szinu-barsony-hatasu-etelfestek-spray-250ml-lumea-colors.html
Bea