2019. augusztus 19., hétfő

"Méteres kalács" torta

Méteres kalács újragondolva, most éppen torta formájában készült.


Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:
A világos tésztához:
2 tojás
10 dkg porcukor
10 dkg barna rizsliszt
3 dkg kukorica keményítő
3 evőkanál olaj
3 evőkanál meleg víz
1/2 csomag sütőpor

A kakaós tésztához:
2 tojás
10 dkg porcukor
10 dkg barna rizsliszt
3 dkg kukorica keményítő
2 evőkanál kakaópor
4 evőkanál olaj
4 evőkanál meleg víz
1/2 csomag sütőpor

A krémhez:
3 dl tej
1 csomag puncs ízű pudingpor (40 gr)
17 dkg cukor
1 tojás
25 dkg vaj

A ganache-hoz:
2 dl tejszín
16 dkg étcsokoládé

A díszítéshez:
14 dkg Ruby csokoládé
5 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
1 evőkanál rum
1 evőkanál natúr sajtkrém
2 dkg izomalt
szórócukor
nyalókapálca
buborékfólia


A kétféle tortalapot külön készítjük el. A világos tésztához a tojások sárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. Ezután hozzáadjuk az olajat és tovább habosítjuk, majd a meleg vizet is hozzáadva simára keverjük. Hozzáadjuk a rizslisztet, a keményítőt és a sütőport, és jól kikeverjük. Végül beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába töltjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.


A kakaós piskótát is hasonlóan készítjük, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a tésztához. Mindkét kihűlt piskóta tetejét egyenesre igazítjuk, és 3 lapra vágjuk. A leeső tésztarészeket félretesszük a sütinyalóka készítéséhez.


A krémhez a tejet 10 dkg cukorral elkezdjük melegíteni. Kb. 50 ml langyos tejet adunk a pudingporhoz, és simára keverjük. Beledolgozzuk az egész tojást is. Ezután a pudingot a forró tejhez öntjük, és intenzíven kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot. Lefedve teljesen kihűtjük a krémet. Végül kihabosítjuk a szobahőmérsékletű vajjal.


A tortát betöltjük a krémmel, oly módon, hogy felváltva használunk egy-egy világos és kakaós tésztát. Kívülről is vékonyan körbe kenjük a krémmel. Egy kevés krémet habzsákba töltve félreteszünk a díszítéshez. A tortát jól lehűtjük.


Közben elkészítjük a nyalókákat, melyhez az izomaltot megolvasztjuk. Silpat lapra helyezett nyalókapálcák végére öntjük, majd megszórjuk szórócukorral, és hagyjuk megdermedni.


A maradék piskótát összemorzsoljuk, és kikeverjük egy kis rummal és sajtkrémmel, hogy jól formálható masszát kapjuk. A keverékből 5-6 db golyót formázunk, és hűtőbe tesszük.
A csokikat megolvasztjuk, kevés olvasztott csokival a golyókat pálcára szúrjuk, majd dermedés után bevonjuk csokival, és állványra téve hagyjuk megdermedni.


A buborékfóliából kb. 7x58 cm-es csíkot vágunk. Egyenletesen elsimítjuk rajta a rózsaszín csokit, ha szükséges, akkor egy kevés olajjal hígíthatjuk. Néhány perc várakozás után a torta oldalának közepére simítjuk. Hűtőbe tesszük, míg megdermed, majd szépen lehúzhatjuk a fóliát. A díszítéshez a maradék étcsokit egy kisebb darab fóliára öntjük, és elsimítjuk.


A ganache-hoz az étcsokira öntjük a forró tejszínt. Pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. Jól behűtjük. A díszítés előtt egy órával a ganache-t kivesszük a hűtőből, majd kihabosítjuk. Ezután a torta oldalának alsó és felső harmadát valamit a tetejét bevonjuk a krémmel, és simára igazítjuk.
A torta tetejét ízlés szerint a nyalókákkal, sütinyalókákkal, az összetört étcsoki dísszel és krémrózsákkal díszítjük.



Nincsenek megjegyzések: