2016. március 3., csütörtök
Már megint áfonyás macaron
Mert nem tudok betelni vele.
Csak áfonyalekvárral töltöttem össze, most ez nagyon ízlik.
A recept ebben a korábbi bejegyzésben található.
A fotóhátteret a Fotókellék biztosította.
Címkék:
áfonyás,
édesség,
macaron,
mandulaliszt
2016. február 26., péntek
Házi csirkemell "sonka"
Édesanyámnál kóstoltam hasonlót, most én is elkészítettem.
Hozzávalók:
70 dkg csirkemell filé
5 dkg húsos füstölt szalonna
1 kávéskanál paprikakrém
2 gerezd áttört fokhagyma
só, bors
A kenéshez:
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
A csirkemellet és a szalonnát késes aprítóban pépesítjük. Jól összekeverjük a fűszerekkel. A masszát henger alakúra formázzuk, és szorosan alufóliába tekerjük. Tepsibe helyezzük, aláöntünk kb. másfél dl vizet. 180 fokra előmelegített sütőben egy óráig sütjük. Langyosra hűtjük, majd megkenjük a pirospaprikával kikevert olajjal. Hűtve tároljuk, vékonyra szeletelve tálaljuk.
Fotóháttér: http://www.fotokellek.meska.hu/
2016. február 21., vasárnap
Stíriai metélt
A recept megjelent a Kifőztük februári számában.
Hozzávalók
10 dkg Mimen
friss tészta lisztkeverék
25 dkg túró
3 tojás
3 dkg vaj + a
kenéshez
1 evőkanál
gluténmentes zsemlemorzsa
2 dl tejföl
4 evőkanál
cukor
reszelt
citromhéj
só
a tálaláshoz:
vaníliás
porcukor
ízlés szerint
néhány szem gyümölcs
A túrót
villával áttörjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, 1 tojást és kevés sót. Gyors
mozdulatokkal összegyúrjuk. Lisztkeverékkel szórt gyúródeszkán 2 mm vékonyra
nyújtjuk, éles késsel 1 cm széles metéltre vágjuk. Sós vízben kifőzzük, majd
jól lecsepegtetjük.
A sütőedényt
vajjal kikenjük, a zsemlemorzsával megszórjuk. A 2 megmaradt tojást szétválasztjuk. A fehérjét
habbá verjük, a sárgáját a cukorral, a citromhéjjal és az olvasztott vajjal
kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt is. Beleforgatjuk a tojáshabot, majd a kifőzött tésztát is. A
sütőedénybe öntjük, a tetejét elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 40
perc alatt megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk, és gyümölcsöt
kínálhatunk mellé.
Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu
A sütőtálat. a BergHOFF biztosította.
Címkék:
desszert,
édesség,
MIMEN frisstészta keverék,
túrós
2016. február 18., csütörtök
Gluténmentes zsemle kacsasütőben sütve
Hozzávalók:
15 dkg Nutri free mix per pane
10 dkg Beiker
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
1,5 dl víz
1 dl langyos tej
1 dkg élesztő
egy csipet cukor
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj+a formázáshoz
A psylliumot a vízben elkeverjük. A többi hozzávalót tálba mérjük. Az élesztőt is belemorzsoljuk. Hozzáadva a zselés állagúvá vált psylliumot, jól összekeverjük, és kidolgozzuk. Olajos kézzel 5 db gömböt formázunk. Sütőpapírral bélelt kacsasütő edénybe tesszük.
Letakarva 45 percig kelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 20 percig, majd fedő nélkül még 10 percig sütjük.
Egy kis paradicsommal, uborkával, lilahagymával hamburger készült belőle.
2016. február 16., kedd
Mini virslis roló
A recept megjelent a Kifőztük februári számában.
Hozzávalók
25 dkg
Glutenix Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
1
teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény (útifűmaghéj)
15 dkg
langyos joghurt
1,2 dl
víz
1 dkg
friss élesztő
1
kávéskanál só
1 csipet
cukor
továbbá:
10
gluténmentes virsli
1
tojásfehérje
A
rostőrleményt a vízben elkeverjük, és 1 percre félretesszük. Az összes
hozzávalóval együtt tálba öntjük, összekeverjük, majd géppel kidagasztjuk.
Kézzel finoman átgyúrjuk, és 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. 20 db 1,5 cm
széles csíkra szeljük. A virsliket kettévágjuk, a tésztacsíkokba tekerjük, és
mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Konyharuhával letakarva,
szobahőmérsékleten 1 óráig kelesztjük. Végül tojásfehérjével megkenjük a rolók
tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Felhasznált alapanyagok:
2016. február 13., szombat
Csorgatott csokitorta
Nagylányom diplomaosztójára készült. A csorgatást még gyakorolni kell, de már legalább tudom, hogy is kellene csinálni.
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
8 tojás
8 evőkanál cukor
6 evőkanál rizsliszt
6 evőkanál rizsliszt
4 evőkanál étkezési keményítő
a krémhez:
6 tojás
30 dkg finom szemcséjű kristálycukor
15 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
2 evőkanál kakaópor
30 dkg vaj
a ganache-hoz:
7 dkg étcsokoládé
70 ml tejszín
a tetejére:
néhány szem áfonyás macaron, melynek a receptje itt megtalálható
a ganache-hoz:
7 dkg étcsokoládé
70 ml tejszín
a tetejére:
néhány szem áfonyás macaron, melynek a receptje itt megtalálható
A piskótát két részletben készítjük el. Először a 4 tojásfehérjét elkezdjük felverni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Ezután belekeverjük a 4 tojás sárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk a 3 evőkanál szitált rizslisztet és a 2 evőkanál keményítőt. A tésztát a sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Majd mindezt mégegyszer elkészítjük. Miután kihűlt, mindkét piskótakarikát 2 lapra vágjuk, így tehát 4 tortalapot kapunk.
A krémhez a tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve, kb. 5 perc alatt jól felforrósítjuk. Még melegen hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét, és beleszitáljuk a kakaóport. Kézi habverővel simára keverjük, és egy éjszakára, lefedve hűtőbe tesszük. Másnap jól kihabosítjuk a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd megtöltjük a piskótát, és kívülről is bevonjuk krémmel. A középső réteg krémben elhelyezhetünk néhány betöltetlen macaron lapocskát. Néhány órára hűtőbe tesszük.
A ganache-hoz a tejszínben az apróra vágott csokoládét felolvasztjuk. langyosra hűtjük, és a torta tetejére öntjük, úgy hogy az oldalán hagyjuk lecsorogni.
A torta tetejét néhány szem macaronnal díszítjük.
A ganache-hoz a tejszínben az apróra vágott csokoládét felolvasztjuk. langyosra hűtjük, és a torta tetejére öntjük, úgy hogy az oldalán hagyjuk lecsorogni.
A torta tetejét néhány szem macaronnal díszítjük.
2016. február 12., péntek
Áfonyás macaron
A recept megjelent a Kifőztük februári számában.
Hozzávalók
30 dkg
mandulaliszt
30 dkg
porcukor
22 dkg
tojásfehérje (kb. 7 tojásból)
30 dkg
finom szemcséjű kristálycukor
76 ml víz
a
töltelékhez:
kb. 20
dkg áfonyalekvár
A
tojásfehérjét sütés előtt néhány napig lefedve, hűtőben pihentetjük.
A
mandulalisztet meg a porcukrot átszitáljuk, és 11 dkg tojásfehérjével jól
összedolgozzuk. A kristálycukrot a vízzel felforraljuk, majd 118 fokosra
melegítjük. Közben a maradék tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Vékony
sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és tovább habosítjuk. Habverővel addig
keverjük, amíg teljesen ki nem hűl.
A
tojáshab 1/3-át a mandulás keverékhez vegyítjük. Ezután a többi habot is
hozzáadva addig keverjük-simítjuk, amíg a spatuláról vastagon, szalagszerűen
folyik le a massza. Sima végű habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt
sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle. Mintegy 1/2 óráig
szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni, amíg a tetejük bőrösödni nem kezd. 155
fokra előmelegített, légkeveréses sütőben a macaronokat 10 perc alatt
megsütjük, közben a sütőajtót fakanállal kitámasztjuk. A kész korongokat pár
perc múlva óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.
Az
áfonyalekvárral 1-1 korongot összeragasztunk. 1 éjszakát a hűtőben pihentetjük,
majd tálaljuk.
Címkék:
áfonyás,
desszert,
édesség,
mandulaliszt,
Naturbit mandulaliszt
Feliratkozás:
Megjegyzések (Atom)