2019. október 15., kedd

Motkány csokikrémes torta


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
6 tojás
15 dkg cukor
14 dkg barna rizsliszt
4 dkg kukoricakeményítő

A krémhez:
6 tojás
30 dkg cukor
15 dkg étcsokoládé
3 evőkanál holland kakaópor
30 dkg vaj

A bevonáshoz:
18 dkg puha vaj
17 dkg cukrozott sűrített tej
fehér gél ételfesték

A díszítéshez:
cukorlapra nyomtatott figura
virágmassza, virágdrót
3 dkg izomalt
nyalókapálca
csokigolyók
cukordíszek
fehér és kék ételfesték (elhagyható)


A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.


A csokikrémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal.


Mindkét piskótát három lapra vágjuk, így összesen 6 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, kívülről is vékonyan bevonjuk a csokikrémmel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a fokozatosan adagolt sűrített tejjel. Szépen elsimítva bevonjuk a tortát kb. a krém felével, majd hűtőbe tesszük egy órára. A hűtőből kivéve az oldalára simítjuk a cukorlapra nyomtatott figurát, majd körülötte újból vékonyan bevonjuk a krémmel. A maradék krémet világoskékre színezzük. A kék krémből néhány elmosódott foltot kenünk a tortára.


A díszekhez az izomaltot megolvasztjuk, majd szabályos kör alakban egy-két nyalókapálca végére csorgatjuk. Az izomaltot színezhetjük is fehér vagy kék ételfestékkel, vagy megszórhatjuk cukorgyönggyel. A nyalókákat hagyjuk megdermedni.
A virágmasszából néhány hópelyhet készítünk, és hagyjuk egy kicsit száradni.


Tálalás előtt a torta tetejébe szúrjuk a nyalókákat és a hópelyheket, valamint kirakjuk a díszekkel.
Fogyasztásig hűtve tároljuk.


2019. október 14., hétfő

Már megint Dobostorta




 Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
12 tojás
12 dkg Mester süteményliszt
12 dkg kukorica keményítő
12 dkg porcukor
12 dkg kristálycukor
6 dkg puha vaj

A krémhez:
8 tojás
40 dkg finomszemcséjű kristálycukor
20 dkg étcsokoládé
4 evőkanál kakaópor
40 dkg vaj

A díszítéshez:
15 dkg finomszemcséjű kristálycukor
nyalókapálca
csokidíszek


A Dobostorta tésztáját laponként sütjük. Összesen 12 lapot sütöttem, hogy szép magas legyen a torta. A piskóta hozzávalóit 2 részletben készítettem el.


6 lap elkészítéséhez tehát 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük 6 dkg cukorral. 6 tojás sárgáját 6 dkg porcukorral és 3 dkg puha vajjal fehéredésig keverjük. A tojássárgája masszát a tojásfehérje habba forgatjuk. A tetejére szitálunk 6 dkg süteménylisztet és 6 dkg keményítőt, és lazán összeforgatjuk.


A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlemezen, 6 darab, kb. 16 cm átmérőjű körlappá kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Amíg sül a piskóta, ugyan ilyen módon elkészítjük a következő adag tésztát. Így összesen 12 lapot kapunk.


A kihűlt tésztalapokat 16 cm átmérőjű tortakarika segítségével kiszúrjuk, hogy mindegyik egyforma nagyságú legyen.


A krémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.


A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. A krémmel 11 piskótalapot betöltünk, ügyeljünk rá, hogy minden krémréteg a piskótával azonos vastagságú legyen. A díszítéshez habzsákba töltünk egy kevés krémet. Kívülről is egyenletesen bevonjuk a krémmel a tortát, majd néhány órára hűtőbe tesszük.


A Dobos-cukor készítésekor nagyon óvatosan dolgozzunk, hogy elkerüljük a balesetet, mert nagyon forró. Minden szükséges eszközt készítsünk elő, csak utána kezdjük a cukrot melegíteni. A díszítéshez a cukrot vastag aljú lábasba helyezzük, majd melegítve világosra karamellizáljuk. A megmaradt piskótalapra öntjük, és egyenlegesen elsimítjuk. Olajjal megkent éles késsel azonnal, még forrón cikkekre daraboljuk. Ízlés szerint szintén beolajozott pogácsaszaggatóval körlapokat is vághatunk a karamelles tésztából. Gyorsan dolgozzunk, mert nagyon hamar megszilárdul.


A maradék karamellt hőálló szilikonlapra helyezett nyalókapálcákra csorgatjuk. Illetve silpat lapra tetszőlegesen csorgatva egy rácsos díszt is készítünk, majd hagyjuk kihűlni.


A torta tetejét és oldalát a karamell- és csokidíszekkel, a nyalókákkal és a maradék krémmel díszítjük.


Fogyasztásig hűtve tároljuk.


2019. október 2., szerda

Kókuszos-étcsokoládés torta

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.



Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához
25 dkg Szafi Free csökkentett szénhidráttartalmú muffin/piskóta lisztkeverék
2 dkg Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő
2 evőkanál Szafi Reform zsírszegény holland kakaópor
3,5 dl víz
2 dkg almaecet
1 csipet só

a krémhez:
10 dkg kókuszreszelék
6 dl kókusztej
1 csomag gluténmentes tejszínízű pudingpor
10 dkg Szafi Reform eritrit

a tetejére:
10 dkg cukormentes étcsokoládé
1 dl Cocomas kókuszkrém

a burkolathoz:
10 dkg cukormentes étcsokoládé
transzferfólia

a díszítéshez:
1 dl Cocomas kókuszkrém
1 csomag habfixáló (10 g)
Szafi Reform eritritpor


A vízben elvegyítjük az édesítőt, az almaecetet és a sót. Hozzáadjuk a lisztkeveréket és a kakaót, majd kézi habverővel alaposan összedolgozzuk a tésztát. A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.


A kókuszreszeléket 5 dl kókusztejben pár percig főzzük. Közben a pudingport a maradék kókusztejjel simára keverjük, majd a forró kókuszkrémhez adjuk, és kevergetve besűrítjük. Végül a tűzről levéve feloldjuk benne az édesítőt. Néha megkeverve hagyjuk langyosra hűlni.


A piskóta tetejét egyenesre igazítjuk, majd lapjában 3 egyforma részre vágjuk. A megtisztított tortakarikában betöltjük a tortát úgy, hogy vékony rétegben a tetejére is jusson krém. Lefóliázva néhány órára hűtőbe tesszük.
Az étcsokoládét és a kókuszkrémet gőz felett összeolvasztjuk. A tortára öntjük, simára igazítjuk, és újra hűtőbe tesszük.


A burkolathoz a transzferfóliát a torta magasságának és átmérőjének megfelelő nagyságú csíkra vágjuk. Vékonyan elsimítjuk rajta a gőz felett megolvasztott csokoládét. Pár percig hűlni hagyjuk, majd a fóliával együtt egyenletesen a torta oldalára simítjuk. Hűtőbe rakjuk, amíg a csokoládé megdermed, ezután szépen lehúzzuk a fóliát.
A kókuszkrémet a habfixálóval és az édesítővel habbá verjük. Habzsákba töltjük, és díszítjük a desszert tetejét.



2019. szeptember 16., hétfő

Csokitorta új köntösben


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
7 tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál barna rizsliszt
3 evőkanál kukoricakeményítő

A krémhez:
6 tojás
30 dkg cukor
15 dkg étcsokoládé
3 evőkanál holland kakaópor
30 dkg vaj

A bevonáshoz:
20 dkg puha vaj
17 dkg konzerv sűrített tej

A díszítéshez:
5 dkg izomalt
nyalókapálca
csokigolyó
cukordíszek
ezüst, fekete és világoskék ételfesték (elhagyható)
pár csepp alkohol


A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.


A csokikrémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal.


Mindkét piskótát három lapra vágjuk, így összesen 6 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, kívülről is vékonyan bevonjuk a csokikrémmel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.


A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a fokozatosan adagolt sűrített tejjel. Szépen elsimítva bevonjuk a tortát kb. a krém felével, majd hűtőbe tesszük egy órára. A maradék vajkrémből kb. egy evőkanálnyit habzsákba szedünk, a többit pedig világoskékre színezzük. A kék krémből néhány elmosódott foltot kenünk a tortára. A maradék krémet habzsákba szedjük, és félretesszük a díszítéshez.


A díszekhez az izomaltot megolvasztjuk, majd egy nagyobb amorf formát öntünk a silpat lapra, valamint szabályos kör alakban egy-két nyalókapálca végére. A nyalókákat hagyjuk megdermedni. A nagyobb formát egy kicsit hűtjük, majd, míg még formázható - gumikesztyűben - kihúzogatjuk és tálka alakúra formázzuk. Ha kihűl, a szélét alkoholban oldott ezüst lüszter festékkel befesthetjük.


Tálalás előtt alkoholban oldott fekete festékkel fröcsköljük a tortát, és a tetejébe szúrjuk a nyalókákat, valamint kirakjuk a díszekkel. A félretett krémből is nyomhatunk rá egy-egy krémrózsát.
Fogyasztásig hűtve tároljuk.


2019. szeptember 2., hétfő

Szafi zsemle

A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.



Hozzávalók 8 db-hoz
12 dkg Szafi Free csökkentett szénhidráttartalmú bagett/zsemle lisztkeverék
20 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék
1 evőkanál Szafi Free sörélesztőpehely
2 kávéskanál só
5 dl langyos víz
4 dkg Burg almaecet
a kenéshez:
1 evőkanál Szafi Reform kókuszolaj


A vízben elvegyítjük az almaecetet és a sót. Hozzáadjuk a kétféle lisztkeveréket és a sörélesztőpelyhet, jól összekeverjük. 


Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, kb. 2 cm vékony körlappá nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk, és a háromszög alakú zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 


A tetejüket lekenjük folyékony kókuszolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.



2019. augusztus 20., kedd

Zsebes zsemle

A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.



Hozzávalók 4 db-hoz
12 dkg Szafi Free csökkentett szénhidráttartalmú bagett/zsemle lisztkeverék
1 csapott kávéskanál só
2 dl langyos víz
1 dkg Burg almaecet
a tetejére:
1 evőkanál Szafi Free ketchup
szezámmag


A vízben elvegyítjük az almaecetet és a sót. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és jól összekeverjük. 


Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk. 


Mindet gömbölyítjük, majd az elsőt kb. 15 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és először félbe, majd negyedbe hajtjuk. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is. 


A zsemléket sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk, a tetejüket lekenjük kevés ketchuppal és megszórjuk szezámmaggal. 


190 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.



2019. augusztus 19., hétfő

"Méteres kalács" torta

Méteres kalács újragondolva, most éppen torta formájában készült.


Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:
A világos tésztához:
2 tojás
10 dkg porcukor
10 dkg barna rizsliszt
3 dkg kukorica keményítő
3 evőkanál olaj
3 evőkanál meleg víz
1/2 csomag sütőpor

A kakaós tésztához:
2 tojás
10 dkg porcukor
10 dkg barna rizsliszt
3 dkg kukorica keményítő
2 evőkanál kakaópor
4 evőkanál olaj
4 evőkanál meleg víz
1/2 csomag sütőpor

A krémhez:
3 dl tej
1 csomag puncs ízű pudingpor (40 gr)
17 dkg cukor
1 tojás
25 dkg vaj

A ganache-hoz:
2 dl tejszín
16 dkg étcsokoládé

A díszítéshez:
14 dkg Ruby csokoládé
5 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
1 evőkanál rum
1 evőkanál natúr sajtkrém
2 dkg izomalt
szórócukor
nyalókapálca
buborékfólia


A kétféle tortalapot külön készítjük el. A világos tésztához a tojások sárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. Ezután hozzáadjuk az olajat és tovább habosítjuk, majd a meleg vizet is hozzáadva simára keverjük. Hozzáadjuk a rizslisztet, a keményítőt és a sütőport, és jól kikeverjük. Végül beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába töltjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.


A kakaós piskótát is hasonlóan készítjük, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a tésztához. Mindkét kihűlt piskóta tetejét egyenesre igazítjuk, és 3 lapra vágjuk. A leeső tésztarészeket félretesszük a sütinyalóka készítéséhez.


A krémhez a tejet 10 dkg cukorral elkezdjük melegíteni. Kb. 50 ml langyos tejet adunk a pudingporhoz, és simára keverjük. Beledolgozzuk az egész tojást is. Ezután a pudingot a forró tejhez öntjük, és intenzíven kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot. Lefedve teljesen kihűtjük a krémet. Végül kihabosítjuk a szobahőmérsékletű vajjal.


A tortát betöltjük a krémmel, oly módon, hogy felváltva használunk egy-egy világos és kakaós tésztát. Kívülről is vékonyan körbe kenjük a krémmel. Egy kevés krémet habzsákba töltve félreteszünk a díszítéshez. A tortát jól lehűtjük.


Közben elkészítjük a nyalókákat, melyhez az izomaltot megolvasztjuk. Silpat lapra helyezett nyalókapálcák végére öntjük, majd megszórjuk szórócukorral, és hagyjuk megdermedni.


A maradék piskótát összemorzsoljuk, és kikeverjük egy kis rummal és sajtkrémmel, hogy jól formálható masszát kapjuk. A keverékből 5-6 db golyót formázunk, és hűtőbe tesszük.
A csokikat megolvasztjuk, kevés olvasztott csokival a golyókat pálcára szúrjuk, majd dermedés után bevonjuk csokival, és állványra téve hagyjuk megdermedni.


A buborékfóliából kb. 7x58 cm-es csíkot vágunk. Egyenletesen elsimítjuk rajta a rózsaszín csokit, ha szükséges, akkor egy kevés olajjal hígíthatjuk. Néhány perc várakozás után a torta oldalának közepére simítjuk. Hűtőbe tesszük, míg megdermed, majd szépen lehúzhatjuk a fóliát. A díszítéshez a maradék étcsokit egy kisebb darab fóliára öntjük, és elsimítjuk.


A ganache-hoz az étcsokira öntjük a forró tejszínt. Pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. Jól behűtjük. A díszítés előtt egy órával a ganache-t kivesszük a hűtőből, majd kihabosítjuk. Ezután a torta oldalának alsó és felső harmadát valamit a tetejét bevonjuk a krémmel, és simára igazítjuk.
A torta tetejét ízlés szerint a nyalókákkal, sütinyalókákkal, az összetört étcsoki dísszel és krémrózsákkal díszítjük.