2016. január 31., vasárnap

Jamie Oliver ünnepi csokitortája

Rozi ötletét alapul véve készítettem el gluténmentesen Jamie Oliver ünnepi csokitorta receptjét.
Az eredeti adag 2/3-t vettem alapul a hozzávalóknál.


Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:
10 dkg étcsokoládé
18 dkg vaj
1 evőkanál olaj
20 dkg porcukor
4 tojás
12 dkg Nutri free mix per Dolci
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál kakaó
egy csipet só


A csokis rizsréteghez:
20 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
1 evőkanál méz
70 ml tejszín
70 gr puffasztott rizs
egy csipet só


A krémhez:
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
130 ml tejszín

A tetejére:
csokidíszek
csokoládéforgács


A csokit apróra vágjuk. Gőz fölött a vajjal, az olajjal és a cukorral összeolvasztjuk. 15 perc alatt langyosra hűtjük. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Mindegyikkel jól kihabosítjuk. Végül beleszitáljuk a lisztkeveréket, a kakaóport, a sütőport és a sót. Továbbra is a habverőt használva alaposan kikeverjük. Sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformában, előmelegített 180 fokos sütőben 50 perc alatt megsütjük. 15 percig pihentetjük, majd rácsra tesszük teljesen kihűlni.


A csokis rizsréteghez a csokit apróra vágjuk. Gőz fölött a vajjal, mézzel, tejszínnel és egy csipernyi sóval összeolvasztjuk. 5 percig hűtjük, majd belekeverjük a puffasztott rizst. A piskótát 3 lapra vágjuk. A lapok tetején egyenletesen elosztjuk a csokis rizst.
A tejszínt habbá verjük. A mascarpone-t a porcukorral kihabosítjuk. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. A mascarpone krémet is egyenletesen elosztjuk a rizsrétegek tetején, majd a lapokat egymásra helyezve összeállítjuk a tortát. A tetejére csokidíszeket helyezünk és csokiforgáccsal megszórjuk.




Nincsenek megjegyzések: