2016. január 16., szombat

Napraforgómagos kenyér

A recept megjelent a Kifőztük januári számában.


Hozzávalók 18 x 24 cm-es formához, kb. 50 dkg-os kenyérhez
20 dkg Glutenix Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
5 dkg Naturbit Mimen tápiókakeményítő
1 evőkanál Naturbit burgonyapehely
1 teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény
1,2 dl víz
175 g langyos kefir
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
1 dkg friss élesztő
a formázáshoz:
1 evőkanál olaj
a tetejére:
1 evőkanál hántolt napraforgómag

A psylliumot a vízben elkeverjük, néhány percre félretesszük, amíg zselés állagúvá nem válik. A többi hozzávalóval együtt kisebb keverőtálba öntjük, az élesztőt a tetejükre morzsoljuk. Összekeverjük, majd 1-2 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Az ovális jénai edényt szilikonos sütőpapírral kibéleljük. Alaposan beolajozott kézzel a tésztából ovális kenyéralakot formázunk, a tetejét simára igazítjuk, és az edénybe tesszük. Fedő alatt 30 fokos sütőben 45 percig kelesztjük. Éles, olajozott késsel kb. 1/2 cm mélyen néhány helyen bevagdossuk, napraforgómaggal bőven megszórjuk. Közben a sütő hőmérsékletét 200 fokra növeljük. Az edény tetejét belülről vízzel megspricceljük. A kenyeret fedő alatt 1/2 óráig, majd a tetőt eltávolítva további 5 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Felhasznált alapanyagok:


Nincsenek megjegyzések: