2016. március 8., kedd

Kakaós kalács

A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában.


Hozzávalók 1 db 22 cm hosszú rúdhoz
16 dkg Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
4 dkg Mimen tápiókakeményítő
1 csapott teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény
1 csipet só
2 evőkanál olaj
1 dl langyos víz
1 dl langyos tej + 1-2 teáskanálnyi a kakaós tésztához
2 evőkanál porcukor
1,5 dkg friss élesztő
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
a formához:
kevés olaj
a tetejére:
vaníliás porcukor


A rostőrleményt a vízben elkeverjük. A hozzávalókat – a kakaópor kivételével – tálba mérjük, összekeverjük, és jól kidolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy az egyik fele kicsivel nagyobb legyen a másiknál. A kisebbik részbe beledolgozzuk a kakaóport és 1-2 teáskanál tejet. Mindkét részt 22 cm széles téglalappá nyújtjuk. A kakaós tésztát a világos tészta tetejére tesszük, majd a 2 lapot együtt szorosan feltekerjük. A partikenyérformát kiolajozzuk, és belecsúsztatjuk a kalácsrudat. Szobahőmérsékleten 45 percig kelesztjük, majd 180 fokos, előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk, és 1,5 cm-es szeletekre vágva tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: