2016. június 11., szombat

Császárzsemle

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.


Hozzávalók 6 db-hoz
20 dkg Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
5 dkg Mimen tápiókakeményítő
1 teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény
2,5 dl víz
1 evőkanál olaj
1 csipet cukor
1 kávéskanál só
1 dkg friss élesztő


a formázáshoz:
kevés Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
a kenéshez:
olaj
a tetejére:
1 evőkanál Naturbit szórókeverék



A rostőrleményt a vízben elkeverjük, 2 percre félretesszük, amíg zselés állagúvá nem válik. A többi hozzávalóval együtt tálba mérjük, összekeverjük, és jól kidolgozzuk. A tésztát 6 részre osztjuk, és egyenként kb. 40 cm hosszú rudakká sodorjuk. Megcsomózzuk, majd a kilógó tésztavégeket alulról és felülről a csomó közepébe hajtjuk. A megformázott zsemléket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. Szobahőmérsékleten, konyharuhával lazán letakarva 1/2 órát kelesztjük. A tetejét olajjal lekenjük, majd magkeverékkel megszórjuk. 180 fokra előmelegített, gőzös sütőben 20 perc alatt megsütjük.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu


2 megjegyzés:

Kata írta...

Szia BAB!
Csodás a zsemle!Egy kérdésem lenne a recepttel kapcsolatban: a tápióka keményítő helyettesíthető-e valami más,esetleg burgonya vagy kukorica keményítővel?

BAB írta...

Kedves Kata!

Köszönöm szépen! Igen, helyettesíthető más keményítővel is! Bea