2015. február 5., csütörtök

Füstölt házi kolbász

Megjelent a Kifőztük magazin februári számában.


Hozzávalók
10 kg darált sertés kolbászhús
23 dkg só
23 dkg pirospaprika
5 dkg fokhagyma
4 dkg őrölt bors
1 dkg őrölt köménymag
1 dkg porcukor
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
12-13 m sertésvékonybél



A fokhagymát előző nap megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd felöntjük 2 dl vízzel.
A belet kívül-belül alaposan kimossuk, felhasználásig hideg vízben tartjuk. A darált húshoz adjuk a fűszereket, a porcukrot, a fokhagymát a vízzel együtt, majd alaposan összedolgozzuk.
Sertésvékonybélbe töltjük, a kolbászt tűvel néhány helyen megszurkáljuk, majd 3-4 napig füstöljük.


Tipp: a kolbászhús összetétele általában 70-75% hús, a többi zsírszalonna.

1 megjegyzés:

Ági írta...

Ó, annyira guszta, hogy kedvem lenne leemelni a fotóról néhány -az összes- karikát. :D ...most megyek és kirabolom a hűtőt. :D