2015. március 25., szerda

Csíkos torta mini habcsókokkal


Az eredeti recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában (118-121. oldal)
Katucikonyha receptje. Katuci tortái nagyon tetszenek. És ezek a habcsókok nagyon cukik. A tortát színes piskótával és vaníliás krémmel készítettem el gluténmentesen.

Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
6 ek cukor
3 ek rizsliszt
3 ek keményítő
sárga, rózsaszín és világoszöld ételfesték

Összesen 3 lapot sütöttem 18 cm-es tortaformában. 
2 tojás fehérjét felverjük, majd hozzáadva 2 evőkanál cukrot, keményre verjük. Beleforgatjuk 2 tojás sárgáját, majd az átszitált 1 púpos evőkanál rizslisztet és  1 evőkanál keményítőt. Sütőpapírral bélelt torta formában 170 fokon 15 perc alatt megsütjük. Ugyan így készítjük a másik két lapot is. A liszt belekeverése előtt mindegyik piskótát más színűre festjük egy csepp ételfestékkel. A lapokat kihűtjük, majd mindegyiket lapjában félbe vágjuk, így 6 lapot kapunk.


A krémhez:
3 dl tej
17 dkg kristálycukor
50 gr kukoricakeményítő
1 tojás
25 dkg vaj
 
A tejet a cukor felével meglangyosítjuk. Kb. 50 ml tejet a keményítővel és az egész tojással kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve beleöntjük a tojásos keveréket, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot. Letakarva kihűtjük, majd hűtőbe tesszük. A kihűlt krémet kihabosítjuk a szobahőmérsékletű vajjal. A krémmel megtöltjük és kívülről is vékonyan bevonjuk a tortát.


Hozzávalók a habcsókhoz:
1 tojásfehérje
3,5 dkg kristálycukor
3,5 dkg porcukor
1 teáskanál keményítő
sárga, rózsaszín és világoszöld ételfesték

A tojásfehérjét félig felverjük, majd hozzáadva a kristálycukrot, keményre verjük. Beleszitáljuk a keményítős porcukrot és összeforgatjuk. 4 részre osztjuk, egyet fehéren hagyunk, a többi részt ételfestékkel színezzük. Nyomózsákba szedjük, sütőpapírral bélelt tepsire apró (kb. 1,5 cm átmérőjű) csókokat nyomunk belőle. 100 fokra előmelegített sütőben 1 órát szárítjuk, majd a sütőben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a tortát megszórhatjuk cukorgyönggyel, és elhelyezzük a tetején a habcsókokat.


4 megjegyzés:

Hankka írta...

Ó de szép lett, nagyon ügyes vagy! :)

Unknown írta...

Kedves Beáta!
El szeretném készíteni ez a mesterművedet :)
Egy kérdésem lenne...
A habcsókba és a tésztába milyen keményítő kell?
Köszönöm előre is :)

BAB írta...

Köszönöm, Hankka! :)

BAB írta...

Kedves Beatrix! Én Haas étkezési keményítőt Vagy Naturbit kukorica keményítőt szoktam használni. Kíváncsi vagyok a tiéd hogy sikerül, mutasd majd meg!