Hozzávalók
15 dkg mandulaliszt
15 dkg porcukor
11 dkg tojásfehérje (kb. 3
nagyobb tojásból)
15 dkg finom szemcséjű
kristálycukor
38 ml víz
ételfesték (elhagyható)
a krémhez:
1,2 dl habtejszín
10 dkg 70%-os kakaótartalmú
étcsokoládé
2 dkg vaj
4 dkg porcukor
A macaronhoz való tojásfehérjét
lefedjük, és sütés előtt néhány napig hűtőben pihentetjük.
A mandulalisztet meg a
porcukrot átszitáljuk, és 55 g tojásfehérjével jól összekeverjük. A
kristálycukrot a vízzel felforraljuk, majd 118 fokosra melegítjük. Közben a
maradék tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Vékony sugárban belecsorgatjuk a
cukorszirupot, és tovább habosítjuk. Habverővel még addig keverjük, amíg
teljesen ki nem hűl. Végül egy csipetnyi ételfestékkel színezhetjük.
A tojáshab harmadát a mandulás
keverékhez vegyítjük. Ezután a többi habot is hozzáadva addig keverjük-simítjuk,
amíg a spatuláról vastagon, szalagszerűen folyik le a massza. Sima csőrös
habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű
korongokat nyomunk belőle. A tepsit a munkapulthoz ütögetjük, hogy a tészta
kicsit terüljön. Kb. 1/2 óráig szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni, amíg a
teteje bőrösödni nem kezd. 155 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben a
macaronokat 10 perc alatt megsütjük, közben a sütőajtót fakanállal
kitámasztjuk. A kész korongokat pár perc múlva óvatosan leválasztjuk a
sütőpapírról.
A krémhez a hozzávalókat
összemelegítjük, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad, 1 éjszakára hűtőbe
tesszük. Másnap a masszát kihabosítjuk, habzsákba szedjük, és megtöltjük a
macaronokat. 1 újabb éjszakát a hűtőben tároljuk, majd tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése