2015. március 31., kedd

Macaron csokoládékrémmel

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában


Hozzávalók
15 dkg mandulaliszt
15 dkg porcukor
11 dkg tojásfehérje (kb. 3 nagyobb tojásból)
15 dkg finom szemcséjű kristálycukor
38 ml víz
ételfesték (elhagyható)
a krémhez:
1,2 dl habtejszín
10 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
2 dkg vaj
4 dkg porcukor



A macaronhoz való tojásfehérjét lefedjük, és sütés előtt néhány napig hűtőben pihentetjük.
A mandulalisztet meg a porcukrot átszitáljuk, és 55 g tojásfehérjével jól összekeverjük. A kristálycukrot a vízzel felforraljuk, majd 118 fokosra melegítjük. Közben a maradék tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és tovább habosítjuk. Habverővel még addig keverjük, amíg teljesen ki nem hűl. Végül egy csipetnyi ételfestékkel színezhetjük.
A tojáshab harmadát a mandulás keverékhez vegyítjük. Ezután a többi habot is hozzáadva addig keverjük-simítjuk, amíg a spatuláról vastagon, szalagszerűen folyik le a massza. Sima csőrös habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle. A tepsit a munkapulthoz ütögetjük, hogy a tészta kicsit terüljön. Kb. 1/2 óráig szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni, amíg a teteje bőrösödni nem kezd. 155 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben a macaronokat 10 perc alatt megsütjük, közben a sütőajtót fakanállal kitámasztjuk. A kész korongokat pár perc múlva óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.

A krémhez a hozzávalókat összemelegítjük, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad, 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a masszát kihabosítjuk, habzsákba szedjük, és megtöltjük a macaronokat. 1 újabb éjszakát a hűtőben tároljuk, majd tálalhatjuk.


Nincsenek megjegyzések: