2019. október 2., szerda

Kókuszos-étcsokoládés torta

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.



Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához
25 dkg Szafi Free csökkentett szénhidráttartalmú muffin/piskóta lisztkeverék
2 dkg Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő
2 evőkanál Szafi Reform zsírszegény holland kakaópor
3,5 dl víz
2 dkg almaecet
1 csipet só

a krémhez:
10 dkg kókuszreszelék
6 dl kókusztej
1 csomag gluténmentes tejszínízű pudingpor
10 dkg Szafi Reform eritrit

a tetejére:
10 dkg cukormentes étcsokoládé
1 dl Cocomas kókuszkrém

a burkolathoz:
10 dkg cukormentes étcsokoládé
transzferfólia

a díszítéshez:
1 dl Cocomas kókuszkrém
1 csomag habfixáló (10 g)
Szafi Reform eritritpor


A vízben elvegyítjük az édesítőt, az almaecetet és a sót. Hozzáadjuk a lisztkeveréket és a kakaót, majd kézi habverővel alaposan összedolgozzuk a tésztát. A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.


A kókuszreszeléket 5 dl kókusztejben pár percig főzzük. Közben a pudingport a maradék kókusztejjel simára keverjük, majd a forró kókuszkrémhez adjuk, és kevergetve besűrítjük. Végül a tűzről levéve feloldjuk benne az édesítőt. Néha megkeverve hagyjuk langyosra hűlni.


A piskóta tetejét egyenesre igazítjuk, majd lapjában 3 egyforma részre vágjuk. A megtisztított tortakarikában betöltjük a tortát úgy, hogy vékony rétegben a tetejére is jusson krém. Lefóliázva néhány órára hűtőbe tesszük.
Az étcsokoládét és a kókuszkrémet gőz felett összeolvasztjuk. A tortára öntjük, simára igazítjuk, és újra hűtőbe tesszük.


A burkolathoz a transzferfóliát a torta magasságának és átmérőjének megfelelő nagyságú csíkra vágjuk. Vékonyan elsimítjuk rajta a gőz felett megolvasztott csokoládét. Pár percig hűlni hagyjuk, majd a fóliával együtt egyenletesen a torta oldalára simítjuk. Hűtőbe rakjuk, amíg a csokoládé megdermed, ezután szépen lehúzzuk a fóliát.
A kókuszkrémet a habfixálóval és az édesítővel habbá verjük. Habzsákba töltjük, és díszítjük a desszert tetejét.



2 megjegyzés:

Nico írta...

Köszi a receptet, de a díszitésnél milyen habfixálót használtál? Csak mert ezerfélét néztem végig az üzletekben és mind tartalmaz cukrot - így pedig nem lehet cukormentesnek nevezni a tortát (nálunk cukorbetegnek készülne elsősorban). Mivel lehetne kiváltani?

BAB írta...

Kedves Nico!

Bocsánat, csak most láttam a kérdésedet. Habfixáló nélkül is elkészíthető, anélkül is fel lehet verni habnak a kókuszkrémet, én csak a biztonság kedvéért tettem bele. Bea