2019. július 26., péntek

Túrómousse mangó betéttel



Hozzávalók egy 16x16x5 cm-es felhő alakú formához:
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 dl tejszín
0,5 dl tej
3 lap zselatin
1 kávéskanál vanília kivonat
reszelt citromhéj

A mangó betéthez:
2 dl Szafi Free mangós gyümölcsvelő
4 dkg cukor
5 gr pektin

A piskótához:
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál barna rizsliszt
1 teáskanál kukorica keményítő

A glazúrhoz:
45 ml víz
3 dkg méz
5 dkg sűrített tej
2 lap zselatin
65 gr fehércsokoládé
fehér, zöld, sárga ételfesték

A díszítéshez:
csokigolyó, macaron, cukorgyöngy
bársony spray


Először a mangó betétet készítjük el, melyhez a mangóvelőben elkeverjük a cukrot és a pektint. Kevergetve felforraljuk, majd langyosra hűtjük. Fóliával kibélelt 16 cm átmérőjű kerek formába töltjük, és egy éjszakára fagysztóba tesszük.


A piskótához a tojás fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a tojás sárgáját, végül az átszitált rizslisztet és a keményítőt. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 16x16 cm-es négyzet alakú lappá kenjük a piskóta tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.


A mascarpone-t a porcukorral habosra keverjük. Az áttört túrót a reszelt citromhéjjal és a vaníliakivonattal összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatinlapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd feloldjuk a forró tejben. A zselatinos tejet a túrókrémbe keverjük. Ezután hozzáadjuk a mascarpone-s krémet, majd a tejszínhabbal lazítjuk.


A krém felét a szilikon formába töltjük, ráhelyezzük a mangó betétet, majd befedjük a maradék krémmel. A tetejére helyezzük a méretre vágott piskótát. A mousse és a piskóta pontosan töltse ki a formát. Lefóliázva egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük.


A glazúrhoz a vízben elkevert mézet és sűrített tejet felforraljuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva feloldjuk a forró folyadékban. Ezután a glazúr alapanyagot a darabolt fehércsokira öntjük, 1-2 perc után botmixerrel homogenizáljuk, majd átszűrjük. 1 napig letakarva hűtőben tároljuk.


Másnap a mousse-t a formából kifordítjuk.


A nagyobbik részét bársony spray-vel fújva díszítjük. A glazúrt mikróban 28 fokosra melegítjük, ételfestékkel színezhetjük, majd a torta egyik csücskére csorgatjuk, a felesleget hagyjuk lefolyni. A tetejét tovább díszíthetjük csokigolyóval, cukorgyöngyökkel, macaronnal.


Tálalásig hűtőben tároljuk.


Brownie


Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
4 tojás
12 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
5 dkg Mester süteményliszt
5 dkg kukorica keményítő
4 dkg kakaópor
1/2 csomag sütőpor
10 dkg aprított étcsokoládé


A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk az olvasztott étcsokoládét, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot. Beleszitáljuk a süteménylisztet, a keményítőt, a kakaóport és a sütőport, és a tésztát jól kikeverjük. Ezután a tojásfehérje habbal lazítjuk. Végül a csokidarabokat is beleforgatjuk.


Sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Kihűtve kisebb szeletekre vágjuk. Ízlés szerint fagyival, gyümölcsökkel és csokiöntettel tálaljuk.



2019. július 13., szombat

Gluténmentes torta csokoládékrémmel

Ballagásra készült Shawn Mendes rajongó kishölgynek.


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
7 tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál barna rizsliszt
3 evőkanál kukoricakeményítő

A krémhez:
4 tojás
20 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál kakaópor
20 dkg vaj

A bevonáshoz:
vajkrém


A díszítéshez:
cukorlap
néhány cukorvirág, habcsók, csoki- és cukorgyöngy

A csorgatáshoz:
fehér bevonó csoki
ételfesték


A piskótát ugyan így készítettem, mint ennél a receptnél.

A csokikrém és a habcsók elkészítése megtalálható itt.



2019. július 10., szerda

Mákos-meggyes torta

Rozi torta ötlete alapján készült torta, teakwondo mester szülinapjára.


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
6 tojás
20 dkg porcukor
1 dl olaj
14 dkg darált mák
5 dkg Mester süteményliszt
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor

A meggyes réteghez:
40 dkg meggy
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
3 dkg kukorica keményítő

A mascarpone krémhez:
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
1 csomag zselatin fix

A burkoló krémhez:
25 dkg vaj
20 dkg cukrozott sűrített tej

A díszítéshez:
fekete dekormassza
cmc
3 dkg izomalt
ételfesték por (piros, fekete, arany)
néhány habcsók


A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és tovább habosítjuk. Majd belekeverjük a darált mákot, a süteménylisztet és a sütőport. Végül lazán beleforgatjuk a csipet sóval  kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztát 2 darab, sütőpapírral bélelt egyforma tortakarikában elosztjuk. 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


A meggyet a cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, ezután botmixerrel pürésítjük, és szitán áttörjük. A keményítőt kevés vízben elkeverjük, és az újból felforralt meggypüréhez keverjük, és kevergetve sűrűsödésig melegítjük. Ezután időnként megkeverve kihűtjük.
A mascarpone-t a porcukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a zselatin fix-et is. Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
Mindkét piskótát kettévágjuk, így 4 tortalapot kapunk. A tortát betöltjük a krémekkel, oly módon, hogy a lapokra először egy vékonyabb réteg meggyes krém kerül, majd erre egy vastagabb mascarpone krém. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.


Másnap a vajat habosra keverjük, több részletben hozzáadjuk a sűrített tejet, és könnyű, habos krémmé keverjük. Kívülről ezzel vonjuk be a tortát. A krém egy részét színezhetjük, hogy a burkolás alsó része más színű legyen.
A sziluett elkészítéséhez a dekormasszához cmc port gyúrunk. Szikével kivágjuk a formát, amelyet virágdróttal merevítünk, majd néhány napig szobahőmérsékleten szárítjuk.
A cukordísz elkészítéséhez az izomaltot felolvasztjuk, színezzük, majd sütőpapírral borított merőkanál hátára csorgatjuk, és hagyjuk kihűlni.
A habcsók elkészítése megtalálható ebben a receptben.



2019. június 10., hétfő

Feketeerdő muffin

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.



Hozzávalók 8 db-hoz
a tésztához:
10 dkg Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú paleo kenyér- és péksütemény lisztkeverék
8 dkg Szafi Reform eritritpor
2 dkg Szafi Reform zsírszegény holland kakaópor
1 csipet só
4 tojás
2 dkg Szafi Reform kókuszolaj
2 dkg citromlé
6 dkg víz

a töltelékhez:
15 dkg magozott meggy
2 dkg Szafi Reform eritrit
1 csipet Szafi Reform paleo őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál Szafi Reform tápiókakeményítő

a tetejére:
2 dl Cocomas kókuszkrém
1 csomag habfixáló (1 dkg)
Szafi Reform eritritpor
Szafi Reform zsírszegény holland kakaópor (elhagyható)
csokoládédísz (elhagyható)


A tojást a vízzel, a folyékony kókuszolajjal, a citromlével, az eritritporral és a sóval kihabosítjuk. Egyszerre hozzáadjuk a lisztkeveréket és a kakaóport, majd kézi habverővel sima tésztává keverjük. 


A muffitepsi 8 darab, papírkapszlival bélelt mélyedésében elosztjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.


A töltelékhez a meggyet a fahéjjal és a citromhéjjal felforraljuk, belekeverjük az eritritet. A tápiókakeményítőt kevés vízben elkeverjük, és besűrítjük vele a meggyszószt. 


A kihűlt muffinok közepébe lyukat készítünk úgy, hogy a tésztát eltávolítjuk, majd a helyére töltjük a meggyes masszát.


A kókuszkrémet az ertitritporral és a habfixálóval kemény habbá verjük. Habzsákba szedjük, és a muffinok tetejére nyomjuk. Tovább díszíthetjük kakaóval és csokoládédísszel.



2019. június 5., szerda

Erdei-gyümölcsös étcsoki mousse


Hozzávalók egy 1530 ml-es szilikon formához
az erdei-gyümölcsös részhez:
35 dkg fagyasztott vegyes erdei-gyümölcs
5 dkg cukor
3 lap zselatin
1 tojás sárgája
1 teáskanál (5 gr) kukorica keményítő
2 dl tej
5 dkg cukor
2,5 dl tejszín

Az eperbetéthez és a díszítő szívformákhoz:
30 dkg eper
3 dkg cukor
1 lap zselatin
5 dkg mascarpone
1 dkg porcukor
6 gr almapektin

Az étcsokoládé mousse-hoz:
15 dkg étcsoki
5 dkg cukor
135 gr tej
1 tojás sárgája
1 csipet só
2 dl tejszín

A piskótához:
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál barna rizsliszt
1 teáskanál kukorica keményítő

A kakaós tükörglazúrhoz Praliné Paradicsom receptje alapján:
3 lap zselatin
5 dkg kakaópor
13 dkg cukor
115 gr víz
94 gr tejszín

A díszítéshez:
eper, áfonya, málna
bársony hatású ételfesték spray (elhagyható)


Először az eperbetétet és a díszeket készítjük el. Az epret a cukorral felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, majd szitán áttörjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. 5 dkg eperpürét újra felforrósítunk, és elkeverjük benne a kicsavart zselatinlapot. A mascarpone-t a porcukorral habosra keverjük, majd a langyosra hűlt eperpüréhez adjuk. Szív alakú szilikon bonbon formában elosztjuk a krémet. Folpack-kal letakarva mélyhűtőbe tesszük.
A maradék eperpürét a pektinnel elkeverjük és felforrósítjuk. Egy 18 cm-es tortaformát folpack-kal kibélelünk, a közepére egy 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatót teszünk. A formába koszorú alakban betöltjük az eperbetétet, fóliával letakarjuk és fagyasztjuk.


Az erdei-gyümölcsös mousse-hoz a gyümölcsöket a cukorral felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, szitán áttörjük, és kihűtjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgát, a keményítővel és a cukorral a tejben elkeverjük, és sűrűsödésig főzzük, leszűrjük, majd kevergetve kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük.


A gyümölcspürébe keverjük a tojásos krémet, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.


A mousse-t a szilikon formába töltjük (kb. feléig lesz tele a forma), majd a tetejére helyezzük az eperbetétet. Ezután letakarjuk, és fagyasztóba tesszük.


A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a tojás sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt. Sütőpapírral bélelt 16 cm-es tortaformában 170 fokon 10 perc alatt megsütjük.


Az étcsoki mousse-hoz a tojás sárgáját a cukorral és egy csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Az étcsokit pasztillákra öntjük a forró tejet, és addig kevergetjük, míg az csoki elolvad, majd langyosra hűtjük, végül beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
A csokimousse-t a szilkonformába töltjük, a tetejére helyezzük a kihűlt piskótalapot, melynek a közepét kiszúrtuk. Ügyeljünk, hogy a krém és a piskóta pontosan kitöltse a formát. Lefóliázzuk, és mélyhűtőbe tesszük egy éjszakára.


A kakaós tükörglazúrhoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Az átszitált kakaóport a cukorral,a vízzel és a tejszínnel 100 fokra melegítjük. 1-2 perc hűtés után botmixerrel elkeverjük benne a kicsavart zselatinlapokat. Átszűrjük, majd letakarva egy napra hűtőbe tesszük. Tálalás előtt néhány órával a mousse-t a szilikonformából kifordítjuk., és rácsra helyezzük.


A glazúrt 27-29 fokosra melegítjük, ha szükséges újból átszűrjük. Kancsóból egyenletesen a torta tetejére öntjük, a felesleget hagyjuk lecsorogni. A süteményt tortatálra helyezzük.


A mascarpones eperszíveket a szilkonformából kifordítjuk. Bársony hatású ételfesték spray-vel lefújjuk. A mousse tetejét gyümölcsszemekkel és a szív formákkal díszítjük. Fogyasztásig hűtve tároljuk.


2019. június 2., vasárnap

Beton hatású torta


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
7 tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál Naturbit barna-rizsliszt
3 evőkanál kukorica keményítő

A krémhez:
6 tojás
30 dkg finomszemcséjű kristálycukor
15 dkg étcsokoládé
3 evőkanál kakaópor
30 dkg vaj

A vajkrémhez:
15 dkg puha vaj
20 dkg konzerv sűrített tej
fekete ételfesték

A habcsókhoz:
1 tojás fehérje
5 dkg cukor
1 csepp ecet
fekete ételfesték (elhagyható)

A csoki vitorlához:
5 dkg fehércsoki
1 kávéskanál mák

A nyalókákhoz:
3 dkg izomalt
fekete por ételfesték (elhagyható)
nyalókapálca

Továbbá:
néhány szem macaron
néhány csokoládé dísz
ezüst ételfesték spray (elhagyható)


A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A csokikrémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal.
Mindkét piskótát két lapra vágjuk, így összesen 4 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.


A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a fokozatosan adagolt sűrített tejjel. Egy kevés ételfestékkel szürkére színezzük, majd a nagyobbik részével egyenletesen bevonjuk a tortát. Egy órára hűtőbe tesszük. A maradék krémet sötétebbre színezzük, és néhány elmosódott foltot kenünk belőle a tortára. A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és hűtőben félretesszük a díszítéshez.

A torta dekorálásához közben elkészítjük az alábbiakat:
Csokikrémes macaron, amelyhez recept megtalálható itt.


A habcsókokhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadunk egy csepp ecetet is. A fehér és halvány szürkére színezett habból apró habcsókokat nyomunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 100 fokos sütőben másfél óráig szárítjuk.


A fehércsokit megolvasztjuk, belekeverjük a mákot. Sütőpapírra simítjuk, a papírt néhány helyen hullámosra igazítjuk, és csipesszel rögzítjük. Hűtőben hagyjuk megdermedni.


A nyalókákhoz az izomaltot megolvasztjuk, hozzáadjuk a festéket, majd a silpat lapra helyezett nyalókapálcák végére csorgatjuk, és hagyjuk megdermedni.


Tálalás előtt a torta tetejébe szúrjuk a csokivitorlát és a nyalókákat, kirakjuk néhány macaronnal, csokidísszel és habcsókkal. A félretett krémből is nyomhatunk rá egy-egy krémrózsát.


Fogyasztásig hűtve tároljuk.