2016. április 2., szombat

Túrós erdei-gyümölcsös torta Zila formában

Az ötletet Tücsökbogárnál láttam. Túróval, erdei gyümölccsel készítettem.


Kicsit nehezen viselte a szállítást, de gyorsan elfogyott. :)


Hozzávalók a piskótához: (12 szeletes Zila formához)
2 tojás
2,5 dkg puha vaj
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál darált mák
1 evőkanál rizsliszt
1 evőkanál keményítő
1 csipet sütőpor

A krémhez:
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
1 csomag (20 gr) zselatin
15 dkg porcukor
reszelt citromhéj
1 kávéskanál vanília kivonat

Az öntethez:
40 dkg vegyes erdei gyümölcs
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
fél citrom leve
2 teáskanál keményítő

A tojások fehérjét habbá verjük. A tojások sárgáját a puha vajjal és a porcukorral jól kikeverjük. Belekeverjük a darált mákot, a rizslisztet, a keményítőt és a sütőport. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Sütőlemezre sütőpapírt terítünk. Rátesszük a fémkarikát, és egyenletesen elsimítjuk benne a piskótamasszát. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

 A mascarponet a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk az áttört túrót. A vaníliakivonattal és a citromlével ízesítjük. Beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is. A zselatint 6 evőkanál vízben elkeverjük, majd felmelegítjük, langyosra hűtve, gyorsan beledolgozzuk a krémbe. A Zila formát vékonyan befújjuk olajjal. Egyenletesen belesimítjuk a krémet. A tetejére helyezzük a kihűlt piskótát. Éjaszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a tortát megfordítjuk, a szilikonformát eltávolítjuk.

Az erdei gyümölcsöket a cukorral, fahéjjal és citromlével felforrósítjuk. A keményítőt kb. fél dl vízzek kikeverjük, és besűrítjük vele a gyümölcsöket. Kihűtjük, és a torta üregeibe töltjük.

Nincsenek megjegyzések: