2016. április 10., vasárnap
Gluténmentes kovászos kenyér
Első gluténmentes kovászos kenyerem.
Édesanyám készítette nekem a kovászt rizslisztből és Nutri free mix per Pane Fibra gluténmentes kenyérlisztből. 5 napig etette, mire már szépen dolgozott a kovász.
Este kivettem a kovászból 12 dkg-ot, tálba tettem, és összekevertem 1 evőkanál rizsliszttel, 1 evőkanál Nutri Free mix per Pane kenyérliszttel és 25 ml vízzel. Fóliával letakartam, és éjszakára a konyhapulton hagytam.
További hozzávalók:
25 dkg Nutri free mix per pane
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
2,5 dl víz
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj
A formázáshoz:
rizsliszt
A psylliumot a vízben elkeverjük. A lisztkeveréket, az olajat, a sót és a zselés állagúvá vált psylliumot a kovászhoz adjuk. Összekeverjük és jól kidolgozzuk. Rizsliszttel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé rizsliszttel meghintett kelesztőtálba tesszük. Konyharuhával letakarva 2 órát kelesztjük. (Szerk.: a kovász erősségétől és a hőmérséklettől függően a kelesztés eltarthat akár 3-6 óráig is! Akár egy egész éjszakát is keleszthetjük)
A sütőt a vaslábassal együtt 220 fokra előmelegítjük. A tésztát óvatosan sütőpapírra fordítjuk, és a forró vaslábosba tesszük. 40 percig sütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Címkék:
cipó,
gluténmentes kovász,
kenyér,
kovászos,
NUTRI Free Mix per Pane,
rizsliszt
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
9 megjegyzés:
a kovászról is irnál részleteket? köszi
2 evőkanál rizslisztet és 2 evőkanál Nutri free mix per Pane-t kb fél dl vízzel simára keverünk egy befőttes üvegben. Szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg dolgozni nem kezd. Minden nap hozzáadunk még 1-1 evőkanál rizslisztet, Nutrit és kb. 25 ml vizet. Jól összekeverjük. Ha beindult a kovász, a szaga kissé savanykás, és buborékok vannak benne, és növekszik a térfogata, ezután már hűtőben tároljuk. Egy héten 2x ezután is megetetjük. Minél érettebb a kovász, annál jobb lesz! Amikor sütünk kenyeret, kiveszünk belőle, és a többit tovább etetjük. Vagy ha nem sütünk belőle, egyre több lesz az üvegben, kiveszünk belőle és kidobjuk, vagy elajándékozzuk.
Meseszép kenyérke! Ilyet szeretnék kapni a Jézuskától karácsonyra!😊
Úgy legyen! :)
Összekevertem a hozzavalokat es sokkal higabb lett :(
Szia! Milyen lisztből készítetted? Útifűmaghéjat is tettél bele?
Ahogy a recept irja...en a süteshez mindig mindent grammra merek. Amelyik recept csak kanallal adja meg a mertekegysget, neki sem kezdek. Eddig barmit probaltam sütni, a liszteknek van a zacskon leiras, nem sikerült, mert a massza hig lett. Formazhatatlan. Masik ha meg teszek bele lisztet hogy formazhato legyen kezzel a teszta, keles soran felhigul, nem tudom kiönteni a talbol, csak kifolyatni, es ismet terülös lesz es ragacsos.
Mi nem jo?
Kedves Kolibri!
Ha más liszttel és recepttel is jártál már így, akkor arra tudok gondolni, hogy nem pontosan mér a mérleged. Érdemes pl. elemet cserélni benne, mert csalhat, amikor már kezd lemerülni az elem!
Kedves BAB!
Szuperek a kenyereid! Éredekelne, hogy mekkora méretű kelesztő tálat és vaslábast használsz a sütéshez. Még kezdő vagyok és nem mindig tudom eltalálni a megfelelő sütési időt. Egyébként én fehérjeszegény diétához vadászok recepteket és rájötem, hogy a gluténmentes termékek viszonylag kevés fehérjét is tartalmaznak. Most kísérletezem a Schár Gluten Free Mix B Bred-Mix liszttel (www.sacher.com/hu-hu) nagyon finom lett a kenyér csak még egy kicsit tovább kellett volna sütni. A honlapján sok recept is található. Hosszú távon a célom, hogy "puskázva" a drága keverékek összetételéből előbb-utóbb saját magam kísérletezzek ki egy keveréket, ami ehető is. Sajnos a fehérjeszegény diétához csak nagyon "gagyi" vagy "aranyárú" dolgokat lehet kapni és a netről is alig lehet normális, ehető receptet szerezni. A csak keményítőből készült kenyerek ehetetlenek.
Köszönöm a segítséged, ha esetleg privátban megtisztelnél a tapasztalataiddal, akkor a nyulacska64@gmail.com címre várnám válaszod esetleg egy telefonszámmal, hogy tapasztalatot cseréljünk.
Megjegyzés küldése