2008. december 21., vasárnap

Matildka levese

Hozzávalók:
30 dkg sovány darált hús
10 dkg rizs
1 hagyma
só, bors
1 tojás
3 húsleveskocka vagy 1,5 l húsleves
Mester gm. ételízesítő
70 dkg vegyes zöldség (répa, borsó, karfiol, brokkoli stb. ízlés szerint)
Petrezselyem
olaj

A rizst sós vízben pár percig előfőzöm. A hagymát apróra vágom, majd kevés olajon megpárolom. A darált húst összekeverem a rizzsel, hagymával, 1 egész tojással, majd sóval, borssal ízesítem.
A húslevest felforralom, ha szükséges ízesítem ételízesítővel, sóval, majd a masszából apró húsgombócokat formázok és a levesbe főzöm. A gombócoknak kb. egy óra főzési idő kell. A megtisztított és felaprított zöldségeket akkor teszem bele, hogy minden hozzávaló egyszerre puhuljon meg. Tálalás előtt a tetejét vágott petrezselyemmel megszórom.

Tárkonyos raguleves

Hozzávalók:
40 dkg filézett csirkemell apró kockákra vágva
1 hagyma
olaj
rizsliszt
15 dkg zöldborsó
25 dkg gomba
2 sárgarépa
1 l. húsleves
só, bors
2 dl tejszín
1 kk. keményítő
petrezselyem, tárkony

A húst kevés sóval meghintem, rizslisztbe forgatom, kevés olajon világosbarnára sütöm, majd félre teszem.
A gombát vékony szeletekre vágom, az apróra vágott hagymán megpárolom, sóval, borssal ízesítem, és ezt is félre teszem.
A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszelem, majd kevés olajon rövid ideig párolom, felöntöm a levessel, ha felforrt, beleteszem a zöldborsót, sóval ízesítem, ha megpuhult, hozzáadom a párolt gombát, és a húskockákat. Ha felforrt, behabarom a keményítővel elkevert tejszínnel, éppen csak forráspontig hevítem, a vágott petrezselymet, és tárkonyt ekkor keverem bele, és már tálalhatom is.
Én imádom…
Próbáljátok ki, akár ünnepi alkalmakkor is, de hétköznapokon nekem laktató egytálételnek is megteszi.
Jó étvágyat!

Sült hal olaszosan

Hozzávalók:
1 csomag mirelit tonhal (de rákfarokból még sokkal finomabb)
2 gerezd fokhagyma

4 ek olívaolaj
fél teáskanál morzsolt oregano
fél teáskanál vagdalt bazsalikom
5 dkg vaj vagy margarin
1 citrom leve
kevés worcester-szósz (elhagyható, mert valószínűleg nem GM)
fehérbors
3 ek vagdalt zöldfűszer (petrezselyem, snidling, stb.)

A halat/rákfarkakat megmosom, megtisztítom, lecsepegtetem, nagy tálba teszem. A sót zúzott fokhagymával, olívaolajjal, oreganoval, bazsalikommal összekeverem, majd a halra öntöm, és 15 percre a hűtőbe teszem. A vajat serpenyőben felforrósítom, megsütöm benne a haldarabokat/rákot. Felöntöm citromlével, fűszerezem sóval, borssal, végül hozzákeverem a zöldfűszereket.