2016. július 26., kedd

Chiamagos partipogácsa

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában.


Hozzávalók
30 dkg Hadarik Rita zsúrpogácsa lisztkeverék
8 dkg puha vaj
8 dkg tejföl
1 tojás
1,5 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1/2 dl víz

a formázáshoz:
rizsliszt

a tetejére:
1 tojás
1 evőkanál chiamag


Az élesztőt a cukorral a vízben elkeverjük, és felfuttatjuk. A többi hozzávalóval összegyúrjuk, és 10 percig pihentetjük. Rizsliszttel meghintett munkalapon 1,5 cm vastagra nyújtjuk, 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, a pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. A tetejüket a felvert tojással lekenjük, kevés chiamaggal megszórjuk. 40 percig kelesztjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.


Felhasznált alapanyagok: Hadarik Rita zsúrpogácsa lisztkeverék
www.kenyersutes.hu



2016. július 17., vasárnap

Túrós meggyes sütés nélküli torta

Bogi blogjáról vettem az ötletet. Annyira szép, hogy rögtön el kellett készítenem.
A cukormentes recept itt olvasható a Farkasélet blogon.


Hozzávalók a meggyes részhez:
1 üveg meggybefőtt
2 dkg zselatin
5 dkg cukor

A túrós részhez:
50 dkg túró
10 dkg natúr joghurt
2 dkg zselatin
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vanília kivonat

A tálaláshoz:
friss gyümölcsök
pár szem macaron


A meggybefőtt levéből 2 dl-t kimérünk. Elkeverjük benne a cukrot és a zselatint. Felmelegítjük, majd langyosra hűtjük, és belekeverjük a meggyszemeket is. Botmixerrel pépesítjük.


A zselatint a joghurtban elkeverjük, és felmelegítjük. A túrót a porcukorral jól kikeverjük. A reszelt citromhéjjal és vaníliával ízesítjük. Alaposan belekeverjük a zselatinos joghurtot. Egy 18 cm-es tortaforma oldalát sütőpapírral kibéleljük. Elsimítjuk benne a túrós krémet, majd a tetejére öntjük a meggyes réteget. Néhány órára hűtőbe tesszük, amíg megdermed.
Friss gyümölcsökkel, néhány szem macaronnal díszítve tálaljuk.


2016. július 16., szombat

Fasírtgolyó (gluténmentes, tejmentes, vegán)

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában.


Hozzávalók
1 csomag Naturbit mediterrán fasírtpor (16 dkg)
1 csomag Naturbit magyaros fasírtpor (16 dkg)

a tálaláshoz:
koktélparadicsom
vegyes zöldsaláta
olívaolaj
citromlé
őrölt bors


A kétféle fasírtport külön-külön, 2-2 dl vízzel simára keverjük. 15 percig állni hagyjuk. A masszákból diónyi golyókat formázunk, forró olajban mindet pirosra sütjük.


A salátát kevés olajjal és citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk. A fasírtgolyókat a salátával és paradicsommal tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu

2016. július 15., péntek

Marlenka golyó

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában.


Marlenkagolyó
Hozzávalók kb. 30 db-hoz

a kekszhez (kb. 40 db lesz belőle):
30 dkg Hadarik Rita mézeskeksz-lisztkeverék
6 dkg vaj
11 dkg méz
6 dkg porcukor
1 tojás

a formázáshoz:
rizsliszt

továbbá:
1 konzerv cukrozott, sűrített tej (397 g)
15 dkg vaj
10 dkg darált dió
2 evőkanál méz
1 evőkanál rum


A vajat a mézzel és a porcukorral összeolvasztjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük. A tésztát 1/2 órára hűtőbe tesszük. Rizsliszttel szórt munkalapon átgyúrjuk, 3 mm vékonyra nyújtjuk, tetszés szerint kekszpecséttel mintázzuk. 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 


180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük.


A sűrített tejet – a dobozában, felbontás nélkül – annyi vízben, amennyi ellepi, 2 órát gyöngyözve főzzük. Ez idő alatt selymes karamellkrémmé válik. Ezután kihűtjük, és hűtőbe tesszük. 


A felét 10 dkg vajjal habosra keverjük. 2 teáskanál segítségével golyókat formázunk belőle, és 1 órára fagyasztóba tesszük.



A kihűlt kekszet összemorzsoljuk, 2-3 evőkanállal félreteszünk a golyók meghempergetéséhez, a többit a darált dióval, a maradék vajjal, a mézzel és a rummal összedolgozzuk. Kb. 2 teáskanálnyi adagokból lapos korongokat formázunk. A közepükre helyezünk 1-1 fagyott karamellgolyót, becsomagoljuk, és gömbölyűre formázzuk. A félretett kekszmorzsában mindet megforgatjuk, majd bonbonpapírba ültetjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.


Felhasznált alapanyagok:


2016. július 14., csütörtök

Barna kenyér

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában.


Hozzávalók
40 dkg Sam Mills barnakenyér-lisztkeverék
7 g szárított élesztő
3,7 dl víz
a kenéshez:
kevés olaj

A lisztkeveréket, a szárított élesztőt, a vizet összekeverjük, és robotgép dagasztóspiráljával 5 percig dagasztjuk. A tésztát olajjal kikent, szögletes kenyérformába simítjuk, a tetejét olajos kanál hátával elsimítjuk. 1 órát kelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben 1 óráig sütjük.


Felhasznált alapanyag: www.kenyersutes.hu