2016. szeptember 26., hétfő

Sült túrótorta

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.


Hozzávalók 28 cm-es tortaformához
30 dkg Hadarik Rita csokis-kakaós keksz lisztkeverék
10 dkg porcukor
13,5 dkg vaj
1 tojás

a nyújtáshoz:
rizsliszt

a töltelékhez:
25 dkg túró
15 dkg tejföl
10 dkg porcukor
3 tojás
5 dkg vaj
4 dkg Naturbit rizsdara
1 citrom reszelt héja

a tetejére:
40 dkg fagyasztott vegyes erdei gyümölcs
2 evőkanál cukor
1 csomag tortazselé


A lisztkeveréket a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot is. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tojással, és a tésztát hűtőben 10 percig pihentetjük. Rizsliszttel szórt munkalapon 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát. Villával megszurkáljuk, és hűtőbe tesszük annyi időre, amíg a tölteléket elkészítjük.

Ehhez a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és egyenletesen elosztjuk a kakaós lapon. A tortát 170 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, a tetejére szórjuk a gyümölcsöt. A tortazselét összekeverjük a cukorral és 2,5 dl vízzel, majd felforraljuk. Egyenletesen a gyümölcsre öntjük, és a süteményt tálalásig hűtőben tároljuk.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/


2016. szeptember 25., vasárnap

Császármorzsa

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.


Hozzávalók
15 dkg Naturbit rizsdara
10 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
3 dl tej
2 tojás
1 evőkanál cukor
1 csipet só


a sütéshez:
2 evőkanál olaj

a tálaláshoz:
baracklekvár
porcukor



A rizsdarát, a lisztkeveréket, a cukrot és a sót a tejjel összekeverjük, 1 órát állni hagyjuk. Beledolgozzuk a tojássárgáját, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. 


Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleöntjük a masszát. Amikor az alja pirulni kezd, megfordítjuk. Ha mindenhol színt kap, fakanállal tovább kevergetjük, amíg császármorzsa állagú nem lesz. Forrón, porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/


2016. szeptember 21., szerda

Túrós-kakaós csiga

IR barát, szénhidrátszegény, gluténmentes pihe-puha csiga, a glutenmentesovezet ötlete alapján, egy kis túróval kiegészítve.


Hozzávalók:
300 g langyos víz
2 evőkanál Szafi négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
1 csipet só
40 g frissen facsart citromlé
1 citrom héja
270 g Szafi free ropogós kenyér lisztkeverék
20 dkg túró


A töltelékhez:
2 evőkanál kókuszolaj
3 evőkanál Szafi négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
1 evőkanál holland kakaópor


A langyos vízben elkeverjük a cukorhelyettesítőt, a sót, a citromlevet és a citromhéjat. Belekeverjük a lisztkeveréket. Ha a tészta összeállt, beledolgozzuk a túrót is. 15 percig pihentetjük. Lisztkeverékkel meghintett munkalapon fél cm vékonyra nyújtjuk a tésztát. Megkenjük a kókuszolajjal, és megszórjuk a cukorhelyettesítő és a kakaópor keverékével. A tésztát feltekerjük, és másfél cm széles szeletekre vágjuk. A csigákat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.





2016. szeptember 9., péntek

Gluténmentes kovászos kenyér

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.


Hozzávalók a gluténmentes kovászhoz:
Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
rizsliszt

2 evőkanál rizslisztet és 2 evőkanál lisztkeveréket kb. 1/2 dl vízzel befőttesüvegben simára keverünk. Szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg a kovász dolgozni nem kezd. Mindennap hozzáadunk még 1-1 evőkanál rizslisztet és lisztkeveréket, valamint 30-40 ml vizet. Minden alkalommal jól összekeverjük. 5-7 nap után már „megmutatkozik” a kovász: a szaga kissé savanykás, az állaga buborékos lesz, és növekszik a térfogata is; ezután már hűtőben tároljuk. 1 héten 2-szer ezután is „megetetjük”, utána 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. Minél érettebb a kovász, annál jobb lesz a kenyér. Sütéskor kiveszünk belőle, a többit tovább etetjük.


Hozzávalók az előkenyérhez:
10 dkg gluténmentes kovász
1 evőkanál Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
1 evőkanál rizsliszt

A kovászt a lisztekkel és kb. 30 ml vízzel simára keverjük. Letakarva, szobahőmérsékleten 1/2 napig állni hagyjuk.


További hozzávalók a kenyérhez:
20 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
6 dkg Mimen tápiókakeményítő
1 teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény
1 evőkanál kókuszolaj
1 kávéskanál só


A rostőrleményt 2,5 dl vízben elkeverjük, majd a többi hozzávalóval együtt az előkenyérhez adjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Rizsliszttel szórt munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé rizsliszttel meghintett kelesztőkosárba tesszük, és konyharuhával letakarva 6-8 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A sütőt a vaslábassal együtt 220 fokra előmelegítjük. A megkelt cipót óvatosan sütőpapírra fordítjuk. A tetejét bevágjuk, majd a sütőpapírral együtt a vaslábasba emeljük. Fedő alatt 30 percig, majd fedő nélkül további 5 perc alatt ropogósra sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/


2016. szeptember 6., kedd

Túrófánk


A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.


Hozzávalók kb. 20 db-hoz
20 dkg túró
3 dkg porcukor
6 dkg tejföl
3 tojás
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

a sütéshez:
olaj

a tálaláshoz:
fahéjas porcukor
házi baracklekvár


A fánk hozzávalóit alaposan kikeverjük, 10 percig állni hagyjuk. Olajozott evőkanállal bő, forró olajba szaggatjuk, és néhány perc alatt, időnként megforgatva pirosra sütjük. Fahéjas porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu