2018. december 30., vasárnap

2018 legkedveltebb receptjei a blogon


1. Karamellás torta


2. Szénhidrátcsökkentett kifli


3. Gesztenyés tiramisu



4. Gőzgombóc


5. Gluténmentes házi tészta


6. Születésnapi keksztorta


7. Csokoládés macaron


8. Gluténmentes szendvicssütős párnácska


9. Szénhidrátcsökkentett tepertős pogácsa


10. Epres csokoládé mousse

Somlói fatörzs


Nagy örömet szerzett, amikor nemrégiben megvettem a Praliné Paradicsom blog írójának gyönyörű könyvét. Ötvös Zsuzsanna Kreatív desszert iskola könyvéből elkészült az első recept, amelyet egy kicsit átalakítottam gluténmentesre, és az itthon meglévő alapanyagoknak megfelelően. Zsuzsa engedélyével megosztom veletek a receptet, de mindenképpen javaslom, hogy vegyétek meg a könyvet, mert az alapreceptek alapján végtelen számú desszert-variáció készíthető belőle.


Hozzávalók kb. 1100 ml űrtartalmú szilikon formához (Silikomart Meringa)
a kakaós piskótához:
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
3 dkg barna rizsliszt
1 dkg kukorica keményítő
1 dkg kakaópor

A vajat a porcukorral habosra keverjük, több részletben hozzáadjuk a lazán felvert tojást, miközben tovább habosítjuk. Végül beleforgatjuk az átszitált rizslisztet, a keményítőt és a kakaóport. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen kb. 10x25 cm-es téglalappá kenjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.


A "diós" laphoz:
4 dkg vaj
4 dkg porcukor
1 tojás
3 dkg barna rizsliszt
2 dkg darált mandula

A kakaós laphoz hasonlóan készítjük, de 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt sütjük meg.


A ropogós réteghez:
5 dkg étcsokoládé
3 dkg durvára vágott dió
2 dkg mandula-krokant
1 csipet só
1 teáskanál olaj

A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A csokoládét megolvasztjuk, belekeverjük az olajat, a sót, a durvára vágott diót és a mandula-krokantot. A kakaós piskótát a forma aljának megfelelő méretű téglalapra vágjuk, és rákenjük a ropogós réteget. Felhasználásig félretesszük, hogy megdermedjen.


A csoki mousse-hoz:
10 dkg étcsokoládé
1 csipet só
1 tojás sárgája
1 dl tej
1 lap (2 gr) zselatin
1 dl tejszín

A kenéshez:
2 teáskanál rum

A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgáját a tejjel simára keverjük, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, 80 fokig melegítjük. A tűzről levéve feloldjuk benne a kicsavart zselatin lapot. Szűrőn keresztül az apróra darabolt csokira öntjük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a sót is, végül beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A csokimousse-t a szilikonformába töltjük. A forma méretére vágjuk a diós lapot is, rummal megkenjük, és a csokimousse-ra fektetjük.


A vanília mousse-hoz:
2,5 dl tej
3 tojás sárgája
25 gr rizsliszt
1 rúd vanília
5 dkg cukor
2 lap zselatin
1 dl tejszín

A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojások sárgáját, a cukorral, a rizsliszttel és a vaníliarúd kikapart magjaival simára keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük. Ezután feloldjuk benne a kicsavart zselatint. Átszűrjük, majd lefedve hagyjuk kihűlni. Ezután beleforgatjuk a felvert tejszínt és a formába töltjük.
Végül rátesszük a kakaós lapot is, úgy, hogy a ropogós réteg kerüljön belülre. A krém és a piskóta pontosan színültig töltse ki a formát. Fóliával lefedjük, és egy éjszakára fagyasztóba tesszük.


A kakaós tükörglazúrhoz:
230 gr víz
260 gr cukor
96 gr holland kakaópor
188 gr habtejszín
6 lap (12 gr) zselatin

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A kakaót a cukorral, a vízzel és a tejszínnel összekeverjük, majd folyamatosan kevergetve felforraljuk, és néhány percig főzzük. A tűzről levéve 1-2 percig hűtjük, majd elkeverjük benne a kicsavart zselatinlapokat. Botmixerrel átkeverjük, majd legalább egy napig hűtőben pihentetjük. Másnap a glazúrt újra melegítjük, átszűrjük. Ha 27-29 fok közötti hőmérsékletre visszahűlt, akkor egyenletesen a desszertre öntjük, a felesleget hagyjuk lefolyni. (A desszertet felfordított poharakra állítjuk, alája tálcát helyezünk)


A díszítéshez:
cukorgyöngyök
mandula krokant

A desszertet hosszúkás tányérra helyezzük, oldalát mandula krokant-tal "panírozzuk", tetejét cukorgyöngyökkel díszíthetjük.







2018. december 26., szerda

Mákosguba-torta


Hozzávalók:
28 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
1 kávéskanál só
30 gr almaecet
3,5 dl langyos víz

A kenéshez:
kevés kókuszolaj

A mákos gubához:
8 dl tej
2 tojás sárgája
9 dkg vaj
12 dkg cukor
15 dkg darált mák

A forma kikenéséhez:
kevés vaj

A krémhez:
4 dl tej
2 tojás sárgája
1 csomag tejszínízű pudingpor
1 vaníliarúd
8 dkg cukor
10 dkg vaj

A habhoz:
4 tojás fehérje
10 dkg cukor
30 ml víz


A guba-rudak elkészítéséhez a vízben elkeverjük az almaecetet és a sót, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket, és alaposan összekeverjük a tésztát. Lisztkeverékkel szórt munkalapon kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd pizzavágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk a tésztákat, majd a tetejét folyékony kókuszolajjal lekenjük.


200 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd teljesen kihűtjük a rudakat.


Recés késsel egyforma darabokra vágjuk a gubarudakat.


A mákos gubához a tejet a vajjal és a cukorral felforraljuk. A tojások sárgáját kikeverjük, majd a forró tejet fokozatosan adagolva, hozzákeverjük. Beleforgatjuk a darált mákot, végül a kiflikarikákat is. Néhány percig állni hagyjuk, míg a folyadékot felszívja a kifli.


Vajjal kikent 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk a masszát, a tetejét simára igazítjuk, és 160 fokos sütőben 25 percig sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni.


A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, és a pudingporral, valamit a fokozatosan adagolt tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait is, majd lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a darabokra vágott vajat. Az elkészült krémet a torta tetejére öntjük, és hűtőbe tesszük.


A habhoz a cukrot és a vizet kislábasban 120 fokos sziruppá főzzük. Közben elkezdjük felverni a tojások fehérjét, majd hozzácsurgatjuk a cukorszirupot, közben folyamatosan tovább verjük a habot, egészen addig, míg ki nem hűl. A tortáról eltávolítjuk a tortakarikát. A habot habzsákba szedjük, és tetszőleges formában a torta tetejére nyomjuk. Zsebsárkánnyal kissé megpirítjuk a tojásfehérje habot.


2018. december 8., szombat

Karácsonyi mézes keksztorta


Hozzávalók:
30 dkg Mester süteményliszt
8 dkg porcukor
5 dkg puha vaj
1 tojás
1 evőkanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál tej
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A krémhez:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
1 tasak (10 gr) habfixáló
kevés piros ételfesték

A díszítéshez:
karácsonyi cukor- és csokoládédíszek
dekorcukor




A tészta hozzávalóit sima tésztává gyúrjuk. 



Sütiliszttel vékonyan megszórt sütőpapíron kb. fél cm vastagra nyújtjuk. 



A4-es méretű papírra nyomtatott sablon alapján, éles késsel kivágunk 2 darab egyforma fenyőfa formát. 



160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt világosra sütjük.



A leeső tésztamaradékot újból összegyúrjuk, és karácsonyi kekszeket süthetünk belőle.



A krémhez a mascarponét a porcukorral habosra keverjük. A tejszínt a habfixálóval
keményre verjük, és a mascarponéhoz forgatjuk. Kevés krémet pirosra
színezünk, és csillagcsőrös habzsákba szedjük.



Az egyik kekszlapot kevés krémmel a tortatálcához ragasztjuk.Sima végű habzsákból
az első lapra krémgombócokat halmozunk. Rátesszük a második lapot, és hasonlóan
díszítjük a krémmel.



Egy éjszakát hűtőben tároljuk, hogy a lapok megpuhuljanak.



A torta tetejét kirakjuk a cukor- és csokidíszekkel.A piros krémből habrózsákat nyomunk
az üres helyekre. Aranyszínű dekorcukorral is megszórhatjuk.