Műtermi ételfotózásra készült gluténmentes csokoládétorta.
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
6 tojás
15 dkg cukor
14 dkg barna rizsliszt
4 dkg kukoricakeményítő
A krémhez:
4 tojás
20 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál holland kakaópor
20 dkg vaj
A bevonáshoz:
18 dkg puha vaj
17 dkg cukrozott sűrített tej
fehér gél ételfesték
A díszítéshez:
cukorlapra nyomtatott csempe minta, izomalt, cukorgyöngyök, macaron, ostyavirág, rizslap, arany porfesték, arany csokigolyó
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A csokikrémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal.
Mindkét piskótát két lapra vágjuk, így összesen 4 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a fokozatosan adagolt sűrített tejjel. Szépen elsimítva bevonjuk a tortát kb. a krém felével, majd hűtőbe tesszük egy órára. Ezután újból vékonyan bevonjuk a krémmel. Az oldalára simítjuk a cukorlapot, majd arany porfestékkel színezzük a széleit.
A díszítéshez:
- az ostyából vágott virágszirmokat vizes ecsettel ragasztjuk össze virágformára
- a megolvasztott izomaltot szilikonformákba töltjük, a tetejére szórjuk a cukorgyöngyöket
- a rizslapot ételfestékkel színezett vízbe áztatjuk, szilikon lapra terítjük, hullámosra rendezzük, és hagyjuk megszáradni
- macaron recept megtalálható: itt