2018. június 10., vasárnap

Eper-csokoládé mousse torta és minidesszert

Nagyon finom mousse, amely Kinga receptje alapján készült.


Hozzávalók:
egy 90x250x75 mm-es (1100 ml-es) hosszúkás és
6 darab 67x33 mm átmérőjű (6x85 ml=510 ml űrtartalmú) formához:

Az epres részhez:
40 dkg eper
4 evőkanál cukor
1 teáskanál (4 gr) almapektin

A piskótához:
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál barna rizsliszt
1 teáskanál kukorica keményítő

A mousse-hoz:
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
3 lapzselatin (5gr)

A csoki mousse-hoz:
10 dkg étcsokoládé
9 dkg tejcsokoládé
2 tojás sárgája
1 dl tej
2 lapzselatin
4 dl tejszín

A díszítéshez:
bársony ételfesték spray
eper, csokilapocskák, cukorgyöngy


Az eperbetéthez az epret a cukorral felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, majd szitán áttörjük. Kb. 150 gr eperpüréhez adjuk az almapektint, elkeverjük, és forrásig melegítjük. (a maradék eperpürét majd az eper-mousse-hoz használjuk fel) Egy kb. 8x20 cm-es formát folpack-kal kibélelünk, beletöltjük az eperpürét és néhány órára fagyasztóba tesszük.


A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojássárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre vékonyan kikenjük (kb. 10x25 cm), majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük.


Az epermousse-hoz a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk. A maradék eperpüré (kb. 200 gr) felét felforraljuk, majd oldódásig keverjük benne a kicsavart zselatinlapokat. Közben a mascarponet kihabosítjuk a porcukorral, beleforgatjuk a maradék eperpürét, majd részletekben a langyosra hűlt zselatinos eperhez keverjük. A szilikon formákban egyenletesen elosztjuk az epermousse-t, majd egy órára fagyasztóba tesszük.


Ezután a hosszúkás formában lévő epermousse tetejére felyezzük - a fóliából kicsomagolt - megfagyott eperbetétet.


A csoki mousse-hoz A tojássárgákat a tejjel elkeverjük, és folyamatos kevergetés mellett kb. 80 fokosra melegítjük. Ezután elkeverjük benne az előzőleg vízbe áztatott, és kicsavart zselatinlapokat, majd belekeverjük az olvasztott ét- és tejcsokit is. Majdnem teljesen kihűtve beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A csokimousse-t a formákban egyenletesen elosztjuk. A mini formákat teljesen kitöltjük, a hosszúkás formában annyi helyet hagyunk, hogy le tudjuk zárni a méretre vágott piskótalappal.


Fóliával letakarjuk és egy éjszakára fagyasztóba tesszük.


Másnap a formákat eltávólítjuk, majd a felületet bársony ételfestékkel lefújjuk, és ízlés szerint gyümölccsel, csokival, cukorgyönggyel díszítjük.


Fogyasztásig hűtve tároljuk.