A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.
Hozzávalók
1530 ml-es szilikonformához
a betéthez:
15 dkg
málnavelő
5 g pektin
4 dkg cukor
1 lime
reszelt héja és kifacsart leve
a morzsához:
5 dkg
porcukor
5 dkg
barnarizs-liszt
5 dkg
finomra darált mandulaliszt
4 dkg vaj
1 csipet só
1 dkg
liofilizált málna porrá őrölve
a ropogós
réteghez:
10 dkg fehér
csokoládé
a
csokoládémousse-hoz:
1,2 dl tej
2
tojássárgája
18 dkg
étcsokoládé
1 csipet só
2 dl tejszín
1 tekerésnyi
színes bors
a kakaós
laphoz:
2 dkg
olvasztott vaj
2 dkg
porcukor
1 tojás
2 dkg
barnarizs-liszt
1 dkg
cukrozatlan kakaópor
a
málnamousse-hoz:
20 dkg
málnavelő
5 dkg cukor
25 dkg
mascarpone
5 dkg
porcukor
3
zselatinlap
a glazúrhoz:
14 dkg
cukrozott sűrített tej
1,3 dl víz
6
zselatinlap
20 dkg fehér
csokoládé
8,5 dkg méz
1 dkg
céklapor
a
díszítéshez:
5 dkg fehér
csokoládé
céklapor
liofilizált
málna
idénygyümölcs
habcsók
és/vagy habkarika
A málnabetét
hozzávalóit összekeverjük, majd kevergetve forráspontig melegítjük. 16 cm
külső, 5 cm belső átmérőjű szilikon gyűrűformába töltjük, kihűtjük, majd
lefóliázva néhány órára fagyasztóba tesszük.
A morzsához
a vajat a barnarizs-liszttel, a mandulaliszttel, a porcukorral és a sóval
morzsásra dolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben elterítjük, majd 180 fokra
előmelegített sütőben 10 percig sütjük, miközben kétszer átkeverjük és
morzsásra daraboljuk. Kihűlés után belevegyítjük a liofilizált málnát.
A ropogós
réteghez a fehér csokoládét megolvasztjuk, és beleforgatjuk a morzsa felét. A
betéthez hasonló méretű (16–5 cm) gyűrűformába simítjuk, és hagyjuk
megdermedni.A
csokoládémousse-hoz a tojássárgáját a tejjel simára dolgozzuk, kevergetve
sűrűsödésig melegítjük. Szűrőn keresztül a felaprított étcsokoládéra öntjük,
simára keverjük, a sóval és a borssal ízesítjük. Időnként megkeverve kihűtjük,
majd a habbá vert tejszínnel lazítjuk. A megfagyott málnabetétre öntjük, majd
lefóliázva 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.
A kakaós lap
hozzávalóiból kézi robotgéppel sima tésztát készítünk, 16 cm-es tortakarikába
simítjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
A
málnamousse-hoz a gyümölcsöt a cukorral felforrósítjuk, elkeverjük benne az előzetesen
hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatint. Kevergetve langyosra hűtjük, majd
a porcukorral kihabosított mascarponébe forgatjuk.
Összeállítjuk
a desszertet: a szilikonformába töltjük a málnamousse 1/3-át, belenyomjuk a
fagyasztott málnabetétes csokoládémousse-t, majd újabb 1/3 málnamousse-t
adagolunk rá. A ropogós réteg, majd a maradék málnamousse következik. A
rétegezést a kakaós lappal zárjuk, melynek a közepét 5 cm-es kiszúróval
eltávolítottuk. A formát finoman a munkapulthoz ütögetjük, hogy távozzanak a
légbuborékok, ügyelve arra, hogy az összetevők pontosan kitöltsék a formát.
Lefóliázzuk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
A glazúrhoz
a mézet a sűrített tejjel és a vízzel kevergetve felforrósítjuk, majd feloldjuk
benne az előzetesen hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatint. A feldarabolt
fehér csokoládéra öntjük, botmixerrel simára keverjük, közben a céklaporral
színezzük. Letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a
mousse-t kifordítjuk a formából. A glazúrt 28 fokosra melegítjük, ha szükséges
átszűrjük, és a rácsra helyezett desszertre csorgatjuk. A mousse-t tányérra
helyezzük, és az olvasztott fehér csokoládéból készített virágokkal,
habcsókkal/habkarikával, gyümölccsel, liofilizált málnával, céklaporral és a
megmaradt édes morzsával díszítjük.