2017. október 27., péntek

Fotómodell-csokitorta :)

A képeket Szebényi Éva ételfotós workshopján készítettem, Éva képei és receptjei megtekinthetők a Sütisdobozoom nevű oldalán.


A fotókon szereplő torta nagy kedvenc nálunk, már többféle verzióban készítettem, a receptek megtekinthetőek itt és itt és itt.



Mascarponés csokoládétorta

A recept megjelent a www.kifoztuk.hu októberi számában.


Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a krémhez:
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
5 evőkanál porcukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a vajkrémhez:
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
a díszítéshez:
30 dkg fehér cukormassza
20 dkg kék cukormassza
kevés kukoricakeményítő
kevés sötétkék, gél állagú ételfesték
tortadíszítő stencil


A tojásfehérjét elkezdjük verni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Belekeverjük a tojássárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk az összeszitált rizslisztet, keményítőt és kakaóport. A tésztát 2, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, mindkét piskótát lapjában kettévágjuk.
A krémhez a mascarponét a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a kakaóport is. Végül beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A lapokat a krémmel betöltjük.
A puha vajat az átszitált porcukorral habosra keverjük. A vajkrémből 1 teáskanállal félreteszünk, a többivel a tortát kívülről 2 rétegben bevonjuk. Közben hűtőbe tesszük, hogy minél simább legyen a bevonat.


A cukormasszát átgyúrjuk, kevés kukoricakeményítőn vékonyra nyújtjuk. A fehér masszával bevonjuk a tortát. A félretett vajkrémet kékre színezzük, és stencilen keresztül díszítjük vele a torta tetejét. A kék cukormasszából négyzeteket vágunk, kevés vízzel megkenjük, és mozaikszerűen a torta oldalára tapasztjuk. A tetejére tetszőlegesen fantáziavirágot is készíthetünk.


Mákos guba minitorta

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók 4 személyre
10 dkg Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér- és péksütemény lisztkeverék
1 kávéskanál só
10 g almaecet
1,5 dkg Szafi Reform kókuszolaj
1 tojás
1 dl víz
a formázáshoz:
kevés Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér- és péksütemény lisztkeverék
a kenéshez:
kevés Szafi Reform kókuszolaj
az összeállításhoz:
2 dl (növényi) tej
2 evőkanál Szafi Reform eritritpor
3 evőkanál darált mák
a vaníliás részhez:
1 csomag Szafi Reform vaníliás pudingpor
3 dl (növényi) tej
2 evőkanál Szafi Reform eritrit
a tetejére:
10 dkg fagyasztott erdei bogyós gyümölcs
1/2 csomag tortazselé (6 g)
1 evőkanál Szafi Reform eritrit
1,5 dl víz


A tojást, a kókuszolajat, az almaecetet és a sót a vízben elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és jól kidolgozzuk a tésztát. A masszát 4 részre osztjuk, és lisztkeverékkel megszórt munkalapon egyenként kb. 20 cm-es rudakká sodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket kókuszolajjal lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.


A kihűlt rudakat karikákra vágjuk, a tejben elkevert poreritrittel meglocsoljuk. Megszórjuk a darált mákkal, és összeforgatjuk. A gubát 4 db, 8 cm-es desszertgyűrűben elosztjuk, és kissé lenyomkodjuk.
A hideg tejben elvegyítjük a pudingport és az eritritet, majd folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük. Néhányszor átforgatva langyosra hűtjük, és a desszertgyűrűben lévő mákos gubán egyenletesen elsimítjuk.

A tetejüket gyümölcsszemekkel kirakjuk. A tortazselét az édesítővel és a vízzel felforraljuk, majd langyosra hűtve a sütemények tetejére csorgatjuk. Dermedésig hűtőbe tesszük, végül a gyűrűt eltávolítva tálaljuk.


Körtemousse

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók a piskótához:
2 tojás
2 evőkanál cukor
1 evőkanál barna rizsliszt
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a krémhez:
3 körte
1 evőkanál porcukor
pár csepp citromlé
2 dl tejszín
1/2 csomag zselatinpor (12,5 g)
a díszítéshez:
15 dkg étcsokoládé
2 teáskanál olaj
cukorgyöngy (elhagyható)


A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a tojások sárgáját, beleszitáljuk a rizslisztet, a keményítőt, a kakaóport, és óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen kb. 20 x 30 cm-esre simítjuk a masszát, majd 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A kihűlt piskótát leválasztjuk a sütőpapírról, és 7 cm-es pogácsaszaggatóval 6 kört szúrunk ki belőle.


A körtét megtisztítjuk, a porcukorral és a citromlével botmixerrel pürésítjük. A zselatint 5 evőkanál vízben elkeverjük, majd felforraljuk. Miután langyosra hűlt, a körtepépbe keverjük, majd beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot. A körtés krémet a félgömb alakú formákban egyenletesen elosztjuk, mindegyik tetejére 1-1 piskótakarikát helyezünk. Néhány órára hűtőbe tesszük. Ha a krém megdermedt, a süteményeket a formából kifordítjuk. Villára szúrva, az étolajjal összeolvasztott, langyos étcsokoládéba mártjuk. A tetejére cukorgyöngyöket szórhatunk. Rácsra téve hagyjuk a mázat megdermedni. Behűtve tálaljuk.


A sütőforma kapható Cookori.com webáruházban.

2017. október 20., péntek

Kakaós kuglóf

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók 16 cm-es kuglófformához
a világos tésztához:
12,5 dkg Szafi Free világos, puha kenyér lisztkeverék
10 g almaecet
1 evőkanál Szafi Reform eritrit
1 csipet só
14 dkg víz

a kakaós tésztához:
11,5 dkg Szafi Free világos, puha kenyér lisztkeverék
10 g cukrozatlan kakaópor
10 g almaecet
1 evőkanál Szafi Reform eritrit
1 csipet só
14 dkg víz

a formázáshoz:
kevés Szafi Free világos, puha kenyér lisztkeverék

a kenéshez:
1 evőkanál Szafi Reform kókuszolaj


A vízben elkeverjük az almaecetet, az eritritet és a sót. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és simára dolgozzuk a tésztát. A kakaós változatot is hasonlóképpen készítjük el, csak a lisztkeveréket a kakaóporral egészítjük ki. A lisztkeverékkel vékonyan meghintett munkalapon mindkét tésztát vékony téglalappá nyújtjuk. A kakaós tésztát a világos lapra fektetjük, és a 2 lapot együtt még vékonyabbra nyújtjuk. Szorosan feltekerjük, karikára hajlítjuk, és a tészta végeit összenyomkodjuk. A kókuszolajjal kikent kuglófformába helyezzük. A tetejét is lekenjük kókuszolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük. A kuglófot a formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni.


2017. október 16., hétfő

Almás palacsinta

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.


Hozzávalók:
10 dkg Szafi Reform gluténmentes palacsinta lisztkeverék édesítőszerrel
1 csipet só
8 gr kókuszolaj
2 tojás
170 gr víz
1 alma

a sütéshez:
olaj

a tálaláshoz:
Szafi Reform eritrit por
őrölt fahéj


A tojást, a sót és a kókuszolajat a vízzel összekeverjük. Hozzáadjuk a palacsinta lisztkeveréket, és kézi habverővel simára dolgozzuk. 15 percig pihentetjük a masszát, majd beleforgatjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt almát. Kevés olajon, forró palacsintasütőben, merőkanálnyi adagokból a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk. Fahéjas eritrittel megszórva, négybe hajtva tálaljuk.


2017. október 13., péntek

Őszibarackos pohárkrém

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.


Hozzávalók 6 db 1 dl-es pohárhoz
50 dkg sárga húsú őszibarack
25 dkg mascarpone
2 teáskanál tejszínízű, gluténmentes pudingpor
1/2 citrom leve
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a díszítéshez:
szív alakú formacukor


A barackot megtisztítjuk, gerezdekre vágjuk. A díszítéshez félreteszünk néhány szeletet hideg, citromos vízbe áztatva. A többit botmixerrel pürésítjük, 1 evőkanál porcukorral és a citromlével ízesítve felforraljuk, majd besűrítjük a kevés vízzel simára eldolgozott pudingporral. Kevergetve kihűtjük.



Közben a mascarponét a maradék porcukorral és a kakaóporral kihabosítjuk. A krémet habzsákba szedjük, és a kihűlt barackkrémmel a poharakba rétegezzük. A tetejüket barackszeletekkel és a formacukorral díszítjük. Jól behűtve tálaljuk.