Franco ajánlotta a receptet. A hajdina lisztet már régóta szerettem volna kipróbálni. Az eredeti recept
itt található.
Próbltam lefordítani, így szól a recept:
Hajdina cipó/vekni:
20 dkg Nutri hajdina liszt
10 dkg Nutri free mix per Dolci
20 dkg Nutri free mix per Pane
1 teáskanál cukor
3,5 dl víz
1 csomag szárított élesztő
2 evőkanál olívaolaj
só
Az élesztőt a cukorral elkeverjük a langyos vízben. Hozzáadjuk az átszitált lisztkeverékeket. Összekeverjük és néhány percig keverjük. Végül hozzáadjuk az olajat és a sót, és még 10 percig dagasztjuk. Lefedve egy órát kelni hagyjuk. A tésztát 7-8 részre osztjuk, oválisra formázzuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Tetejét éles pengével néhány helyen bevágjuk. Konyharuhával lazán letakarva 40 percig kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra. A sütő aljába kis fémtálkában vizet teszünk. A cipók tetejét vízzel és olajjal lespricceljük. 15 percig sütjük gőzben, majd kivesszük a fémtálkát. Majd még 15 percig sütjük. Végül a sütőlemezt eltávolítva további 10 percig a rácson sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A következőket változtattam a recepten:
- fél adagot készítettem
- friss élesztőt használtam
- kevesebb cukrot tettem bele
- nem kelesztettem elő a tésztát, hanem rögtön megformáztam
- bagett formában készítettem el
Hozzávalók 3 darab bagetthez:
10 dkg Nutri Free Farina di Grano Saraceno (hajdinaliszt)
5 dkg Nutri Free mix per Dolci
10 dkg Nutri Free mix per Pane
1 csipet cukor
175 ml víz
1 dkg friss élesztő
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
A hozzávalókat tálba mérjük, összekeverjük, és 2 percig dagasztjuk. A tésztát 3 részre osztjuk. Nutrival szórt munkalapon finoman átgyúrjuk. 3mm vékony ovális lappá nyújtjuk. Feltekerjük, és bagattsütő rácsra helyezzük.
30 fokos sütőben egy órát kelesztjük. Tetejét olajjal lekenjük, és éles pengével néhány helyen bevágjuk. 190 fokra előmelegített gőzös sütőben 30 percig sütjük. Majd a vizes tálkát eltávolítva még 5 perc alatt pirosra sütjük.
Finom volt! Köszönöm az ötletet Franco!