2016. június 25., szombat

Gyümölcskenyér

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.


Hozzávalók 2 db 9 × 18 cm-es formához
10 dkg Hadarik Rita gyümölcskenyér lisztkeverék
5 dkg darált mandula
10 dkg porcukor
3 tojás
1 evőkanál olaj
5 dkg apróra vágott étcsokoládé
5 dkg vágott dió
5 dkg aszalt fekete cseresznye
5 dkg kockázott birsalmasajt

a tálaláshoz:
vaníliás porcukor


A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, majd lazán beleforgatjuk a lisztkeveréket, a darált mandulát és az olajat. Végül óvatosan belekeverjük a diót, az étcsokoládét és a gyümölcsöket. Papírformákba töltjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: http://www.glutenmentessutemeny.hu/


2016. június 13., hétfő

Fehér cipó vaslábasban sütve


Hozzávalók:
25 dkg Glutenno Alba fehér cipó gluténmentes lisztkeverék
1 dkg élesztő
1 csipet cukor
1 kávéskanál só
2 dl víz
1 evőkanál olaj
a formázáshoz:
rizsliszt


A hozzávalókat tálba mérjük, összekeverjük. és jól kidolgozzuk. Rizsliszttel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé rizsliszttel szórt kelesztőkosárba helyezzük, és 1 óráig kelesztjük. Közben a sütőt a vaslábossal együtt 230 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát sütőpapírra fordítjuk. Tetejét éles pengével bevágjuk. A sütőpapír segítségével a vaslábosba emeljük. Fedő alatt 30 percig, majd fedő nélkül még 10 percig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


2016. június 12., vasárnap

Rózsabriós

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.


Hozzávalók 5 db-hoz
25 dkg Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
1 dkg friss élesztő
2 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
2 dkg porcukor
1 csipet só
reszelt citromhéj
1,5 dl langyos tej
a kenéshez:
2 dkg olvasztott vaj
a tetejére:
vaníliás porcukor



A hozzávalókat összekeverjük, jól kidolgozzuk. 1/2 cm vastag lappá nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 6 lapot félig egymásra csúsztatunk úgy, hogy a rétegek közé olvasztott vajat kenünk. Feltekerjük, és kivajazott muffinformába tesszük. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is. 


A tetejüket vajjal lekenjük, majd 1 órát kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu


2016. június 11., szombat

Császárzsemle

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.


Hozzávalók 6 db-hoz
20 dkg Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
5 dkg Mimen tápiókakeményítő
1 teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény
2,5 dl víz
1 evőkanál olaj
1 csipet cukor
1 kávéskanál só
1 dkg friss élesztő


a formázáshoz:
kevés Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
a kenéshez:
olaj
a tetejére:
1 evőkanál Naturbit szórókeverék



A rostőrleményt a vízben elkeverjük, 2 percre félretesszük, amíg zselés állagúvá nem válik. A többi hozzávalóval együtt tálba mérjük, összekeverjük, és jól kidolgozzuk. A tésztát 6 részre osztjuk, és egyenként kb. 40 cm hosszú rudakká sodorjuk. Megcsomózzuk, majd a kilógó tésztavégeket alulról és felülről a csomó közepébe hajtjuk. A megformázott zsemléket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. Szobahőmérsékleten, konyharuhával lazán letakarva 1/2 órát kelesztjük. A tetejét olajjal lekenjük, majd magkeverékkel megszórjuk. 180 fokra előmelegített, gőzös sütőben 20 perc alatt megsütjük.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu


2016. június 10., péntek

Non plus ultra


A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.


Hozzávalók kb. 50 db-hoz
30 dkg Hadarik Rita linzer/pitealap lisztkeverék
15 dkg vaj
9 dkg porcukor
2 tojássárgája

a nyújtáshoz:
rizsliszt

a tetejére:
2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
pár csepp citromlé

a töltéshez:
házi baracklekvár



A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk, majd 4 mm vékonyra nyújtjuk. 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tojásfehérjét a porcukorral és kevés citromlével nem túl kemény habbá verjük. Ezt habzsákba szedjük, és a tésztakorongok tetejére kerek halmokat nyomunk belőle. 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, 2-2 korongot lekvárral összeragasztunk.


Felhasznált alapanyagok:
Fotóháttér:


2016. június 5., vasárnap

Hajdinás bagett

Franco ajánlotta a receptet. A hajdina lisztet már régóta szerettem volna kipróbálni. Az eredeti recept itt található.

Próbltam lefordítani, így szól a recept:
Hajdina cipó/vekni:
20 dkg Nutri hajdina liszt
10 dkg Nutri free mix per Dolci
20 dkg Nutri free mix per Pane
1 teáskanál cukor
3,5 dl víz
1 csomag szárított élesztő
2 evőkanál olívaolaj


Az élesztőt a cukorral elkeverjük a langyos vízben. Hozzáadjuk az átszitált lisztkeverékeket. Összekeverjük és néhány percig keverjük. Végül hozzáadjuk az olajat és a sót, és még 10 percig dagasztjuk. Lefedve egy órát kelni hagyjuk. A tésztát 7-8 részre osztjuk, oválisra formázzuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Tetejét éles pengével néhány helyen bevágjuk. Konyharuhával lazán letakarva 40 percig kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra. A sütő aljába kis fémtálkában vizet teszünk. A cipók tetejét vízzel és olajjal lespricceljük. 15 percig sütjük gőzben, majd kivesszük a fémtálkát. Majd még 15 percig sütjük. Végül a sütőlemezt eltávolítva további 10 percig a rácson sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


A következőket változtattam a recepten:
- fél adagot készítettem
- friss élesztőt használtam
- kevesebb cukrot tettem bele
- nem kelesztettem elő a tésztát, hanem rögtön megformáztam
- bagett formában készítettem el


Hozzávalók 3 darab bagetthez:
10 dkg Nutri Free Farina di Grano Saraceno (hajdinaliszt)
5 dkg Nutri Free mix per Dolci
10 dkg Nutri Free mix per Pane
1 csipet cukor
175 ml víz
1 dkg friss élesztő
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só


A hozzávalókat tálba mérjük, összekeverjük, és 2 percig dagasztjuk. A tésztát 3 részre osztjuk. Nutrival szórt munkalapon finoman átgyúrjuk. 3mm vékony ovális lappá nyújtjuk. Feltekerjük, és bagattsütő rácsra helyezzük.


30 fokos sütőben egy órát kelesztjük. Tetejét olajjal lekenjük, és éles pengével néhány helyen bevágjuk. 190 fokra előmelegített gőzös sütőben 30 percig sütjük. Majd a vizes tálkát eltávolítva még 5 perc alatt pirosra sütjük.


Finom volt! Köszönöm az ötletet Franco!