2018. szeptember 16., vasárnap

Céklás tészta

A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.


Hozzávalók 2 adaghoz
1 cékla
1 tojás
kb. 16 dkg gluténmentes tésztaliszt + egy kevés a formázáshoz



A céklát megtisztítjuk, a levét gyümölcscentrifugával kipréseljük. A kapott kb. 0,7 dl céklalevet a tojással és egy csipet sóval elkeverjük. Folyamatosan adagolva adunk hozzá annyi lisztkeveréket, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 


A tésztát 8 részre osztjuk, mindegyiket vékonyra sodorjuk, majd egy cm-es darabokra vágjuk. 





A hüvelykujjunkkal rányomva, egyesével végig görgetjük a recés mintázófán. 




Forró, sós vízben pár perc alatt megfőzzük a tésztát. 


Tetszés szerint - pl. tejszínes csirkemell mellé - köretként kínáljuk.


A tésztakészítő szett kapható a Cookori Konyhafelszerelési webáruházban.


2018. szeptember 15., szombat

Sajtos-paradicsomos tészta

A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.



Hozzávalók 2 adaghoz
20 dkg Szafi Reform orsótészta
40 dkg darabolt, hámozott paradicsom konzerv
10 dkg tejszínes sajtkrém
1 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
morzsolt oregano
morzsolt bazsalikom


A tálaláshoz:
reszelt sajt


A tésztát bő, forró, sós vízben 5 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük. Közben a paradicsomot lábasba tesszük, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel együtt megmelegítjük. Elkeverjük benne a sajtkrémet, majd felforraljuk. 


A tésztát a paradicsomszósszal tálaljuk, tetejét reszelt sajttal megszórjuk.



2018. szeptember 1., szombat

Szív alakú keksztorta

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában



Hozzávalók kb. 20x30 cm-es tortához
30 dkg liszt (Mester süteményliszt)
8 dkg porcukor
5 dkg puha vaj
1 tojás
1 evőkanál méz
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1–2 evőkanál tej
a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 evőkanál porcukor
2 dl tejszín
kevés cukrozatlan kakaópor
a díszítéshez:
néhány szem áfonya
3 fürt ribizli
néhány csokoládégolyó, ostyavirág és cukorszív


A tészta száraz alapanyagait keverőtálba szitáljuk. Összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet, a tejet, és sima tésztává gyúrjuk. 1/2 órára hűtőbe tesszük, majd sütőpapíron 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, és sablon segítségével 2 egyforma szívet vágunk ki belőle. A sütőpapírral együtt tepsire emeljük, és 160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
A krémhez a mascarponét a porcukorral habosra keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a mascarponéhez forgatjuk. Keveset kiveszünk belőle, kakaóporral színezzük, és csillagcsöves habzsákba szedjük. A többi krémet sima végű habzsákba töltjük.
Az egyik kekszlapot kevés krémmel a tortatálcához ragasztjuk. Krémgombócokat halmozunk rá, majd rátesszük a másik lapot, és hasonlóan díszítjük a krémmel. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak.
Másnap a torta tetejét kirakjuk a gyümölccsel, az ostyavirággal, a cukorszívvel és a csokoládégolyóval, végül a kakaós krémből néhány habrózsát nyomunk rá.