2017. június 27., kedd

Csokoládétorta

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.


Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortaformához
4 tojás
4 evőkanál cukor
3 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál étkezési keményítő
a krémhez:
4 tojás
20 dkg finom szemcséjű kristálycukor
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
a díszítéshez:
1/2 kg nyújtható fondant
ételfesték
tortadíszítő sablon

A tojásfehérjét elkezdjük verni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Ezután belekeverjük a tojássárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A tésztát a sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, 3 lapba vágjuk.
A krémhez a tojást a cukorral kihabosítjuk. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve kb. 5 perc alatt jól felforrósítjuk. Még melegen hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét, és beleszitáljuk a kakaóport. Kézi habverővel simára keverjük, és 1 éjszakára, lefedve hűtőbe tesszük. Másnap jól kikeverjük a vajjal, majd megtöltjük a tortát, és kívülről is vékonyan megkenjük krémmel. Néhány órára hűtőbe tesszük.
A fondant-t kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és bevonjuk vele a tortát. A tetejére helyezett sablon segítségével, festékszóróval vagy ecsettel felvitt ételfestékkel díszítjük.



2017. június 19., hétfő

Szezámmagos ropogós

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.


Hozzávalók 6 db-hoz
27 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék + kevés a nyújtáshoz
4 dkg frissen facsart citromlé
1 kávéskanál só
3 dl víz
a tetejére:
kb. 1 dkg Szafi Reform kókuszolaj
1 evőkanál szezámmag



A citromlevet és a sót a langyos vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket, és alaposan összedolgozzuk a tésztát. Lisztkeverékkel szórt munkalapon kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, 6 részre vágjuk. A tésztarácsozót enyhén belisztezzük, és végiggörgetjük a tésztalapok felületén. Mindet széthúzkodjuk (kb. 18 x 18 cm-esre), hogy hálószerű forma alakuljon ki. Vékonyan lekenjük kókuszolajjal, majd szezámmaggal megszórjuk a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.


2017. június 14., szerda

Gyümölcsös-túrós pite

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.


Hozzávalók 13 x 36 cm-es formához
15 dkg gluténmentes süteményliszt
4 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
a töltelékhez:
25 dkg túró
6 dkg porcukor
4 evőkanál rizsdara
2 tojás
1 citrom reszelt héja
15 dkg eper
10 dkg áfonya
a tálaláshoz:
porcukor


A vajat a lisztkeverékkel elmorzsoljuk. A többi hozzávalóval sima tésztává gyúrjuk. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.


A túrót a porcukorral, a rizsdarával, a tojások sárgájával és a citromhéjjal kikeverjük, majd beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.


A tésztát a forma nagyságának megfelelő méretű lappá nyújtjuk. Kibéleljük vele a piteformát, és elsimítjuk benne a tölteléket. A tetejét kirakjuk a szeletekre vágott eperrel és az áfonyaszemekkel. 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Szeletekre vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.



2017. június 13., kedd

Csirkesaslik burgonyaspirállal

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.


Hozzávalók
8 közepes méretű, sütni való burgonya
50 dkg csirkemellfilé
20 dkg húsos füstölt szalonna
5 lila hagyma
a sütéshez:
olaj
a salátához:
10 dkg rukkola
4 paradicsom
2 dl kefir
1 kis csokor snidling
1 csipet só


A csirkemellet egyforma kockákra vágjuk. 4 hagymát karikára szeletelünk. A szalonnát vékony szeletekre, majd – a húshoz hasonló méretű – kockákra vágjuk. A húsdarabokat a szalonnával és a hagymával felváltva nyársakra húzzuk. Faszénparázson vagy 200 fokos, légkeveréses grillsütőben időnként megforgatva kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
A burgonyát megtisztítjuk, és a spirálozóval felvágjuk. Fémnyársra húzzuk, és forró olajban ropogósra sütjük.
A salátához a paradicsomot és a megmaradt hagymát szeletekre vágjuk, majd a rukkolával együtt tálra rendezzük. A kefirt a sóval és az apróra vágott snidlinggel összekeverjük.
A csirkenyársakat a burgonyaspirállal és az öntettel meglocsolt salátával tálaljuk.



2017. június 12., hétfő

Epres csokoládétorta

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.


Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához
a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a krémhez:
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
5 evőkanál porcukor
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj
40 dkg eper
10 dkg áfonya


A tojásfehérjét elkezdjük verni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Belekeverjük a tojássárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk az összeszitált rizslisztet, keményítőt és kakaóport. A tésztát 2, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, mindkét piskótát lapjában kettévágjuk.
A krémhez a mascarponét a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a kakaóport is. Végül beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A lapokat a krémmel betöltjük, és kívülről is bevonjuk a tortát.

A csokoládét az olajjal felolvasztjuk, a nagyobbik részét a torta tetejére csorgatjuk úgy, hogy az oldalán is lefolyjon. Az epret és az áfonyát megtisztítjuk, a maradék olvasztott csokoládéba mártogatjuk, és kirakjuk vele a torta tetejét.


2017. június 11., vasárnap

Gyors csokitorta eperrel


Nagy kedvenc mostanában nálunk a korábban már megosztott csokitorta, mert gyorsan elkészül és nagyon-nagyon finom.
A recept megtalálható itt: http://dobosbea.blogspot.hu/2017/05/csokitorta.html
Most laktózmentes mascarponeval ás laktózmentes tejszínnel készült. Tejszínhabot nem tettem a tetejére, hanem kevés csokikrémmel díszítettem. És az eper csokimáz nélkül került a tetejére, tehát kevesebb étcsoki is elég hozzá.




Teff lisztes cipó vaslábasban sütve


Hozzávalók:
25 dkg Nativa mix al teff Pane, Pizza e Focaccia gluténmentes lisztkeverék
1 teáskanál útifűmaghéj őrlemény
150 gr langyos kefir
1 dl víz
1 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
A formázáshoz:
kevés rizsliszt


Az útifűmaghéjat a vízben elkeverjük. A többi hozzávalót tálba mérjük, a tetejére morzsoljuk az élesztőt is. A zselés állagúvá vált útifűmaghéjat is hozzáadva, összekeverjük, majd jól kidolgozzuk a tésztát.


Rizsliszttel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé rizsliszttel szórt kelesztőkosárba helyezzük, és letakarva 40 percig kelesztjük.
Közben a sütőt a vaslábassal együtt 220 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát sütőpapírra fordítjuk. A tetejét éles pengével bevágjuk. A sütőpapír segítségével a vaslábasba emeljük. Fedő alatt 30 percig sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.