2010. szeptember 25., szombat

Sült túró torta

Forrás: Nők Lapja konyha (2010. június) és http://andi1976.gportal.hu/


Hozzávalók a tésztához:


22 dkg Mester süteményliszt

14 dkg vaj / margarin

7 dkg porcukor

2 dkg kakaó

1 tojás

1 kávéskanál sütőpor



Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg túró

1 kis pohár tejföl

10 dkg porcukor

1 citrom héja

1 csomag gluténmentes vaníliás cukor

3 tojás

5 dkg puha vaj

2,5 dkg rizsliszt



Hozzávalók a díszítéshez:

20 dkg ribizli vagy málna vagy eper

1 csomag gluténmentes piros tortazselé



A tésztához a tojás kivételével a hozzávalókat összemorzsoljuk, majd a tojás hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kerek lapot nyújtunk belőle, és kibélelünk vele egy min. 20 cm átmérőjű piteformát. A tészta alját megszurkáljuk, és hűtőben pihentetjük, míg a töltelék elkészül.

A töltelék hozzávalóit egy tálban gépi habverővel alaposan összekeverjük, majd tésztára halmozzuk, és 170°C-on kb. 50 percig sütjük.

Ha teljesen kihűlt, a tetejét beborítjuk a ribizlivel, és ráöntjük az előírás szerint elkészített tortazselét.

Szilvás lepény (+ szőlővel)

Hozzávalók:


25 dkg Mester süteményliszt

25 dkg túró

15 dkg margarin

20 dkg porcukor

4 tojás

1 kis pohár tejföl

1 zacskó gluténmentes vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja



A tetejére:

kb. 12 db közepes méretű szilva

3 evőkanál cukor egy kiskanál fahéjjal összekeverve.



Elkészítés:

A túrót szitán törjük át. A margarint csipetnyi sóval keverjük ki, adjuk hozzá a porcukrot, és a túrót, majd dolgozzuk össze. Utána egyesével adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, a tejfölt és a legvégén a lisztet hozzáadva keverjük simára.

A szilvákat mossuk meg, negyedeljük el.

Egy közepes méretű tepsibe (20x30 cm) tegyünk sütőpapírt, és öntsük bele a simára kikevert masszánkat. A tetejét rakjuk ki a negyed szilvákkal úgy, hogy a héjas fele legyen a tészta felé. Szórjuk meg a cukros fahéjjal, majd előmelegített sütőben, alacsony hőfokon süssük készre kb. 40 perc alatt.

Erdei gyümölcsös piskóta

Forrás Nők Lapja 33. szám

Hozzávalók:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek rizsliszt
2 ek keményítő

50 dkg vegyes-bogyós gyümölcs
10 dkg cukor
Eperlekvár
1 citrom
3 dl piros gyümölcsös joghurt
2 dl tejszín
2 cs zselatin fix

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot is hozzáadva. Majd belekeverjük a tojássárgákat, végül óvatosan beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt.

Én kerek tortaformában sütöttem, az eredeti recept szögletes tepsiben készült vizes piskótából.

Sütőpapírral bélelt formában 170 fokon tűpróbáig sütjük.

A kihűlt piskótát két lapba vágjuk, és megkenjük eperlekvárral (vagy hasonlóval) és összetapasztjuk.

A gyümölcsöket a cukorral és a citrom levével összeturmixoljuk, majd szitán áttörjük, belekeverjük a joghurtot, a zselatint, majd végül a kemény habbá vert tejszínt is.

A tortára öntjük, éjszakára hűtőbe tesszük, majd szeletelve, tejszínhab rózsákkal tálaljuk.

Daramorzsa vagy császármorzsa

Hozzávalók:


1 bögre coelipán liszt vagy Mantler vagy Mester süteményliszt

1 bögre Femini dara vagy rizsdara

0,5 l tej vagy egy kicsit több

4 egész tojás

5 dkg cukor

3 ek. olaj

csipet só

A darát, lisztet, sót és a tejet habverővel simára keverem. Fél óráig állni hagyom, majd belekeverem a tojások sárgáját, és a habbá vert fehérjét. A serpenyőben felforrósított olajba öntöm, élénk tűzön hagyom, míg az aljára rózsaszínű kéreg sül, aztán elkezdem kevergetni, és addig sütöm, amíg morzsás állagú, és szép piros nem lesz. Porcukorral és barackízzel tálalom.

2010. július 15., csütörtök

Barbi torta 2.


Újabb Barbi torta készült...

Tiroli rétes


MESTER szakácskönyvből:
Hozzávalók:

250 gr-os MESTER leveles tészta
1 tojás

Túrós töltelék:
50 dkg túró
1 tojás
5 dkg lékötő
Cukor ízlés szerint

A leveles tésztát 25x35 cm-es lappá nyújtom. A tészta hosszabb oldalán késsel (derelyevágóval) két centinként 8 cm hosszú vágásokat készítek, mindkét oldalon. A középső részre teszem a tölteléket, ezután jobbról-balról felváltva ráhajtom a töltelékre a tésztacsíkokat. A tészta tetejét tojással megkenem. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt 220 fokon aranybarnára sütöm.

Lehet almás, meggyes stb. töltelékkel is készíteni.

2010. április 15., csütörtök

Szalagos fánk

Hozzávalók:


30 dkg Schar Mix B (egy része lehet Beiker)
2 dkg élesztő
3 dkg porcukor
3 dkg vaj
1 tojás sárgája
Kevés rum

2 dl tej
Olaj

A 1 dl langyos tejjel, élesztővel, egy kanál cukorral és 2 kanál liszttel kovászt készítek. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarom, az érett kovászhoz adom, jól elkeverve hozzá adom a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottam, hogy lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjak. Géppel jól kidagasztom. A tetejét liszttel megszórom, langyos helyen kelesztem. Utána lisztezett deszkára borítom, ujjnyi vastagra szétnyomkodom, fánkszúróval kiszaggatom, letakarva újra kelesztem. Középforró, bő olajban sütöm. A megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra. A sütés kezdetén az edényt befedem, átfordítás után fedő nélkül sütöm tovább. Konyhai papírtörlőre szedem ki, hogy a felesleges olajat felszívja. Porcukorral megszórom, baracklevárral tálalom.

2010. március 14., vasárnap

Csokis tekercs

Hozzávalók:


250 gr Schar Mix B
125 gr Beiker
1 tasak instant élesztő
2 dl langyos tej
1 tojásfehérje
Csipet só
80 gr porcukor
50 gr vaj vagy margarin

A töltelékhez

100 gr étcsokoládé

A kenéshez:

1 tojássárgája
2 ek. tej

A liszteket az élesztővel és a többi hozzávalóval robotgéppel összedagasztom, kelesztem. A megkelt tésztát 2 részre osztom, 30 cm átmérőjű körlappá nyújtom. Mindkét lapot megkenem a tojásos tejjel, és a reszelt csokoládét egyenletesen elosztom a tetején. Mindkét lapot négy részre osztom, a negyedeket további 6 egyenlő részre vágom fel. A kis lapokat a szélesebb végüktől indulva feltekerem, és a maradék tojássárgával megkenem. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 20 perc alatt megsütöm.
48 darab lesz belőle.

2010. március 11., csütörtök

Zserbó szelet

Hozzávalók:


35 dkg Mester süteményliszt
1 egész tojás
5 dkg cukor
20 dkg margarin/zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
Csipetnyi sütőpor

A töltelékhez:

12 dkg darált dió
12 dkg porcukor
20 dkg sárgabaracklekvár

Csokimáz:

10 dkg cukor
3 dkg kakaó
3 dkg vaj
Az élesztőt langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttatom. A süteménylisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáadom a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sütőport, és jól összedolgozom. A tésztát három egyenlő részre osztom, kb. 25x35 cm méretű tepsi nagyságára nyújtom. Az alsó lapot megkenem lekvárral és meghintem a darált dió és a porcukor keverékének felével. Ráhelyezem a másik lapot és azt is ugyan így töltöm. A harmadik lappal betakarom úgy, hogy fedje a széleket is. Egy óráig kelesztem, tetejét villával megszurkálom, 180 fokon kb. fél óráig egyenletes világos pirosra sütöm. A kihűlt tésztát csokimázzal vonom be, apró hosszúkás szeletekre vágva tálalom.

2010. március 10., szerda

Kakaós kalács

Hozzávalók (kis adag):


30 dkg Schar Mix B és Beiker

5 dkg porcukor

2 dkg élesztő

2 dl tej

2 tojás sárgája

5 dkg margarin

egy csipet só

1 csomag vaníliás cukor

2 dkg kakaópor

Az élesztőt édes tejben megkelesztem. Habosra keverem a puha margarint a többi cukorral, a tojássárgákkal, vaníliás cukorral, majd hozzáadom a megfuttatott élesztőt meg a lisztet. Annyi langyos tejjel dagasztom be, hogy lágy kelt tésztát kapjak. A tésztát elfelezzem, egyik felébe beledolgozom a kakaóport és 1-2 ek tejet. Kizsírozott formába felváltva teszek a két tésztából, és 50 fokos sütőben megkelesztem. Majd 170 fokon kb. fél óra alatt, tűpróbáig sütöm.

Pizzás csiga

Pizzás csiga (kenyérsütőben kelesztve)




Hozzávalók:

25 dkg Schar Mix B (vagy Schar Mix B+ Beiker)

1,5 dl tej (esetleg egy picit több)

1 tojás sárgája

3 dkg margarin

2 dkg élesztő

1 kk. cukor

1/2 kk. só

1 pizzakrém

Oregano

Reszelt sajt

Olaj a kenéshez



Az élesztőt a langyos cukros tejjel elkeverem, majd a kenyérsütő gépbe öntöm, erre teszem a lisztet és a többi hozzávalót. Kelesztőprogramon kelesztem, majd kb. fél-egy cm vastagra nyújtom. Megkenem egy kevés étolajjal, kicsit megsózom, rákenem a pizza krémet. Megszórom oreganóval, egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerem. Kb. másfél cm vastag szeletekre vágom, zsírozott tepsibe fektetem, és az oldalukat is megkenem olajjal. (kb. 12 darab lesz belőle) Tetejére bőven szórok reszelt sajtot. 50 fokos sütőben kelesztem még 30 percet, majd 180 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütöm.

2010. március 5., péntek

Tortilla


Hozzávalók:
10 dkg kukorica lepényliszt keverék
1 ek. étolaj
1 tk. porcukor
1 csipet só
kevés víz

A hozzávalókból tésztát gyúrok. Kb. 3 mm vékony kerek lepényeket nyújtok belőle, és teflon serpenyőben zsiradék nélkül megsütöm mindkét oldalukat. Félbehajtva sülthús csíkokkal, tetszés szerinti aprított zöldségekkel és fokhagymás tejföllel töltve tálalom.

Túrós-meggyes lepény

Hozzávalók:

1 tojás

5 dkg vaj

20 dkg porcukor

4 dkg kakaó

2 dl tej

15 dkg Mantler

10 dkg Beiker



A felsorolt hozzávalókból egyszerű kevert tésztát készítek.

Szilikonos sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntöm.



A túrókrémhez:

25 dkg túró

1 tojás

1 vaníliás cukor

2 ek. porcukor

1 ek. tejszínízű vagy vaníliás pudingpor



A fenti hozzávalókat robotgéppel simára keverem, majd kávéskanálnyi mennyiségeket adagolva, pöttyökben a tészta tetejére teszem.

170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.



A tetejére:

30 dkg magozott meggy

4 ek. cukor

4 tk. étkezési keményítő



A meggyet a cukorral felforrósítom. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverem, a forró meggyhez adom és sűrűre főzöm. Ha kicsit hűlt, kanalanként a kisült tészta tetejére teszem a túrós krém foltok közeibe elsősorban.