Ezt a túrós sütit azonnal al kellett készítenem, miután megláttam Betti blogján.
Hozzávalók 5 db szufléformához:
25 dkg túró
2 evőkanál porcukor
10 dkg görög joghurt
2 evőkanál rizsdara
2 evőkanál kristálycukor
2 tojás
reszelt citromhéj
1 teáskanál vaníliás cukor
A tojások fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A túrót a tojások sárgájával, a joghurttal, porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és a rizsdarával jól összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Olajjal kikent szufléformákban elosztjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
2015. május 26., kedd
2015. május 25., hétfő
Gluténmentes svéd ropogós kenyér
Édesanyám készítette tegnap a svéd ropogós kenyeret, majd elkészítettem én is gluténmentesen.
Hozzávalók:
50 gr Nutri Free mix per Pane
50 gr Mester süteményliszt
2 evőkanál kukoricapehelyliszt (10 gr)
3 evőkanál lenmagpehely (40 gr)
2 evőkanál napraforgómag (30 gr)
3 evőkanál szezámmag (40 gr)
1 kávéskanál só
1 kávéskanál sütőpor
0,5 dl olaj
1 dl víz
A száraz hozzávalókat tálba mérjük, hozzáadjuk az olajat és a vizet, jól összekeverjük. Fél óráig pihentetjük. Két sütőpapír között, kb 25x35 cm-es vékony téglalappá nyújtjuk. Éles késsel 5x5 cm-es négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral együtt átemeljük a tepsire. 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt, ropogósra sütjük. Jól zárodó dobozban tároljuk.
2015. május 17., vasárnap
Zsemle-kenyér vaslábasban sütve
Hozzávalók:
20 dkg Nutri Free mix per Pane
5 dkg tápióka keményítő
1 teáskanál psyllium rost őrlemény
1 dl víz
1,5 dl kefir
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál olaj
1 csipet cukor
1 kávéskanál só
1 dkg élesztő
A tetejére:
egy evőkanál olaj
szezámmag
mák
napraforgómag
fenyőmag
5 dkg Nutri Free mix per Pane-t az élesztővel és a kefírrel összekeverjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a psylliumot a vízben elkeverjük. Valamennyi hozzávalót egy tálba tesszük, összekeverjük, majd kidagasztjuk. A tésztát 8 részre osztjuk, egyesével gömbölyítjük. Kör alakban, egymás mellé sütőpapírra tesszük, letakarjuk, és egy órát kelesztjük. A sütőt vaslábassal együtt 230 fokra előmelegítjük. A megkelt zsemléket olajjal lekenjük, magokat szórunk a tetejére. A sütőpapírral együtt átemeljük a forró vaslábasba. Fedő alatt fél óra alatt ropogósra sütjük.
2015. május 16., szombat
Gluténmentes cipó vaslábasban sütve
Drága barátnémtól kaptam a vaslábast. Már alig vártam, hogy kipróbáljam:
Hozzávalók:
20 dkg Nutri Free mix per Pane
5 dkg tápióka keményítő
1 teáskanál psyllium rost őrlemény
1 dl víz
1,5 dl langyos kefir
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál olaj
1 csipet cukor
1 kávéskanál só
1 dkg élesztő
A psylliumot a vízben elkeverjük. A hozzávalókat tálba mérjük. Összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. Végül kézzel óvatosan átgyúrjuk és gömbölyűre formázzuk. Kerek tálba konyharuhát terítünk, és fejjel lefelé beletesszük a tésztát. Konyharuhával letakarva egy órát kelesztjük.
A sütőt a vaslábassal együtt 230 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát sütőpapírra fordítjuk. A papír sarkait összefogva a forró vaslábasba emeljük. Tetejét pengével bevágjuk, vízzel lespricceljük. Fedő alatt fél óra alatt megsütjük. Ha vastagabb héjat szeretnénk, akkor még süthetjük 5 percig fedő nélkül is. Kb. fél kg-os kenyér lesz belőle.
Hozzávalók:
20 dkg Nutri Free mix per Pane
5 dkg tápióka keményítő
1 teáskanál psyllium rost őrlemény
1 dl víz
1,5 dl langyos kefir
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál olaj
1 csipet cukor
1 kávéskanál só
1 dkg élesztő
A psylliumot a vízben elkeverjük. A hozzávalókat tálba mérjük. Összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. Végül kézzel óvatosan átgyúrjuk és gömbölyűre formázzuk. Kerek tálba konyharuhát terítünk, és fejjel lefelé beletesszük a tésztát. Konyharuhával letakarva egy órát kelesztjük.
A sütőt a vaslábassal együtt 230 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát sütőpapírra fordítjuk. A papír sarkait összefogva a forró vaslábasba emeljük. Tetejét pengével bevágjuk, vízzel lespricceljük. Fedő alatt fél óra alatt megsütjük. Ha vastagabb héjat szeretnénk, akkor még süthetjük 5 percig fedő nélkül is. Kb. fél kg-os kenyér lesz belőle.
Címkék:
cipó,
gluténmentes,
kenyér,
NUTRI Free Mix per Pane,
tápióka keményítő
2015. május 12., kedd
Epres-mascarponés csiga
Limara epres-mascarponés csigáját készítettem el gluténmentesen. Az eredeti recept itt található. Pici adagot csináltam, mindössze 4 darab készült próbaképpen.
Hozzávalók a tésztához:
12 dkg Alfa-Mix
3 dkg tápióka keményítő
1 kávéskanál psyllium
csipet só
1 csapott evőkanál cukor
1 tojás sárgája
1 dl langyos tej
2 dkg olvasztott vaj
1 dkg élesztő
A töltelékhez:
15 dkg eper
5 dkg mascarpone
1 evőkanál porcukor
Mellé vagy a tetejére:
5 dkg mascarpone
1 evőkanál görög joghurt
1 evőkanál porcukor
pár csepp citromlé
reszelt citromhéj
A tészta hozzávalóit keverőtálba mérjük, összekeverjük, majd jól kidagasztjuk.
Az epret megszórjuk a porcukorral, és villával összetörjük.
A tésztát fél cm vékony, négyzet alakú lappá nyújtjuk. Megkenjük a mascarponéval, és elosztjuk a tetején az epret. Felcsavarjuk és négy részre vágjuk. Olajjal kikent szögletes sütőedénybe tesszük.
35 percig kelesztjük. Majd 180 fokra előmelegített gőzös sütőben 25 perc alatt megsütjük.
A maradék mascarponét a görög joghurttal, porcukorral és kevés citromlével habosra keverjük. Az epres csigák mellé tálaljuk, vagy a tetejére tesszük, citromhéjat reszelünk rá, és eperszemekkel díszítjük.
Hozzávalók a tésztához:
12 dkg Alfa-Mix
3 dkg tápióka keményítő
1 kávéskanál psyllium
csipet só
1 csapott evőkanál cukor
1 tojás sárgája
1 dl langyos tej
2 dkg olvasztott vaj
1 dkg élesztő
A töltelékhez:
15 dkg eper
5 dkg mascarpone
1 evőkanál porcukor
Mellé vagy a tetejére:
5 dkg mascarpone
1 evőkanál görög joghurt
1 evőkanál porcukor
pár csepp citromlé
reszelt citromhéj
A tészta hozzávalóit keverőtálba mérjük, összekeverjük, majd jól kidagasztjuk.
Az epret megszórjuk a porcukorral, és villával összetörjük.
A tésztát fél cm vékony, négyzet alakú lappá nyújtjuk. Megkenjük a mascarponéval, és elosztjuk a tetején az epret. Felcsavarjuk és négy részre vágjuk. Olajjal kikent szögletes sütőedénybe tesszük.
35 percig kelesztjük. Majd 180 fokra előmelegített gőzös sütőben 25 perc alatt megsütjük.
A maradék mascarponét a görög joghurttal, porcukorral és kevés citromlével habosra keverjük. Az epres csigák mellé tálaljuk, vagy a tetejére tesszük, citromhéjat reszelünk rá, és eperszemekkel díszítjük.
Címkék:
Alfa-Mix,
epres,
kelt tészta,
mascarpone,
péksütemény,
tápióka keményítő
2015. május 9., szombat
Lenmagpelyhes házi kenyér
Hozzávalók:
20 dkg Mester házi kenyérliszt
2 evőkanál lenmagpehely
1 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 dl víz
1 evőkanál kókuszolaj
1 kávéskanál só
egy csipet cukor
A hozzávalókat keverőtálba mérjük, összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. Kókuszolajjal kikent hosszúkás kenyérformába simítjuk, a tetejét is megkenjük olajjal. Fél órát kelesztjük, tetejét pengével bevagdossuk, majd 180 fokos gőzös sütőben fél óra alatt megsütjük.
Címkék:
gluténmentes,
kenyér,
lenmagpehely,
Mester házi kenyérliszt
2015. május 6., szerda
Kefires csavart bagett
A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
Hozzávalók 6 db-hoz
a tésztához:
15 dkg Schar MixB
10 dkg OldMillers
1 evőkanál burgonyapehely
1 teáskanál
útifűmaghéj-őrlemény
1,5 dl langyos kefir
1 dl víz
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
1 dkg friss élesztő
a tetejére:
szezámmag
fekete szezámmag
napraforgómag
A tészta hozzávalóit tálba
tesszük, összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. Bőven olajozott kézzel hosszúkás
rudakat formázunk belőle, majd középen félbehajtva megcsavarjuk.
Bagettsütőrácsra helyezzük mindet, a tetejükre magokat szórunk. 40 fokos
sütőben 1/2 órát kelesztjük, majd 200 fokos, gőzös sütőben 20 perc alatt
megsütjük.
Virslis bagett
A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. 6 részre osztjuk, mindegyiket olajos kézzel ellapítjuk, oválisra formázzuk. A közepükre helyezünk 1-1 virslit, és belecsomagoljuk úgy, hogy mindenütt befedje.
Bagettsütőrácsra helyezzük. 40 fokos sütőben 1/2 órát kelesztjük, majd 200 fokos, gőzös sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók 6 db-hoz
a tésztához:
10 dkg Mantler barnaliszt
a tésztához:
10 dkg Mantler barnaliszt
10 dkg Schar MixB
5 dkg tápióka keményítő
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál lenmagpehely
1 evőkanál olaj
1 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
továbbá:
6 virsli
5 dkg tápióka keményítő
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál lenmagpehely
1 evőkanál olaj
1 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
továbbá:
6 virsli
A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. 6 részre osztjuk, mindegyiket olajos kézzel ellapítjuk, oválisra formázzuk. A közepükre helyezünk 1-1 virslit, és belecsomagoljuk úgy, hogy mindenütt befedje.
Bagettsütőrácsra helyezzük. 40 fokos sütőben 1/2 órát kelesztjük, majd 200 fokos, gőzös sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Mandulás linzer
A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
Hozzávalók
15 dkg mandulaliszt
35 dkg Mester süteményliszt
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál tejföl
a töltéshez:
20 dkg házi baracklekvár
a tálaláshoz:
porcukor
A tészta hozzávalóit tálba mérjük és összegyúrjuk. 1 órára hűtőbe
tesszük. 3 mm vastagra nyújtjuk, 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk, és
minden második közepét is kilyukasztjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
1-1 sima és lyukas közepű linzert baracklekvárral összeragasztunk.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Címkék:
mandula,
Mester süteményliszt,
omlós tészta,
sütemény
Gyümölcsös túrótorta
A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához
a piskótához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
2 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál keményítő
a krémhez:
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
25 dkg túró
1 dl tej
6 zselatinlap
a tetejére:
30 dkg vegyes bogyósgyümölcs (málna, szeder, áfonya)
10 dkg gyümölcskocsonyapor
3 dl víz
a díszítéshez:
néhány eper- és szőlőszem
néhány szelet narancs
1/2 alma
3 dkg szeletelt mandula
A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt. A sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 1/2 óra alatt megsütjük. A kihűlt piskótát 2 lapra vágjuk.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét a porcukorral és a vaníliakivonattal kikeverjük. A túrót szitán áttörjük, és összekeverjük a tejjel. A zselatinlapokat 5 percre vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és 4 evőkanál vízben felmelegítjük. A mascarponés és a túrós krémet összedolgozzuk, hozzáadjuk a felolvasztott zselatint, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.
Az egyik piskótakarikát visszatesszük a megtisztított tortaformába. A krém 3/4 részét rákenjük, ráhelyezzük a másik lapot, majd rásimítjuk a maradék krémet. Éjszakára hűtőbe tesszük.
A torta tetejét a gyümölcsökkel kirakjuk. A gyümölcskocsonyaport a vízzel összeforraljuk, langyosra hűtjük, majd a 3/4 részét a torta tetejére öntjük. Dermedés után a maradék zselével vékonyan megkent eper- és szőlőszemekkel, alma- és narancsszeletekkel díszítjük. A tortakarimát eltávolítjuk, és a torta oldalát szeletelt mandulával borítjuk.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához
a piskótához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
2 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál keményítő
a krémhez:
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
25 dkg túró
1 dl tej
6 zselatinlap
a tetejére:
30 dkg vegyes bogyósgyümölcs (málna, szeder, áfonya)
10 dkg gyümölcskocsonyapor
3 dl víz
a díszítéshez:
néhány eper- és szőlőszem
néhány szelet narancs
1/2 alma
3 dkg szeletelt mandula
A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt. A sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 1/2 óra alatt megsütjük. A kihűlt piskótát 2 lapra vágjuk.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét a porcukorral és a vaníliakivonattal kikeverjük. A túrót szitán áttörjük, és összekeverjük a tejjel. A zselatinlapokat 5 percre vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és 4 evőkanál vízben felmelegítjük. A mascarponés és a túrós krémet összedolgozzuk, hozzáadjuk a felolvasztott zselatint, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.
Az egyik piskótakarikát visszatesszük a megtisztított tortaformába. A krém 3/4 részét rákenjük, ráhelyezzük a másik lapot, majd rásimítjuk a maradék krémet. Éjszakára hűtőbe tesszük.
A torta tetejét a gyümölcsökkel kirakjuk. A gyümölcskocsonyaport a vízzel összeforraljuk, langyosra hűtjük, majd a 3/4 részét a torta tetejére öntjük. Dermedés után a maradék zselével vékonyan megkent eper- és szőlőszemekkel, alma- és narancsszeletekkel díszítjük. A tortakarimát eltávolítjuk, és a torta oldalát szeletelt mandulával borítjuk.
Címkék:
gyümölcsös,
piskóta,
tejszínes,
torta,
túrós
Gyümölcsrizs
A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
Hozzávalók 6 pohárhoz
25 dkg kerek szemű rizs
5 dl tej
5 dkg cukor
2 dl habtejszín
30 dkg vegyes erdei gyümölcs
2 evőkanál méz
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 csipet fahéj
1 teáskanál keményítő
a tetejére:
tejszínhab
A rizst annyi vízben kezdjük
főzni, amennyi 1 ujjnyira ellepi. Ha a vizet magába szívta, felöntjük a forró
tejjel, és takaréklángon addig rotyogtatjuk, amíg a tejet is magába nem szívja.
A végén belekeverjük a cukrot, majd kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, és
óvatosan a rizshez forgatjuk.
A gyümölcsöt a mézzel, a
fahéjjal, a citromlével és -héjjal ízesítve felforraljuk. A keményítőt kevés
vízzel simára keverjük, és besűrítjük vele a gyümölcsmártást.
A tejberizst a gyümölcsszósszal
rétegezve, kevés tejszínhabbal tálaljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)