2017. április 29., szombat

Rakott édesburgonya

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.


Hozzávalók 16 x 16 cm-es sütőtálhoz és 4 szufléformához:
1 kg édesburgonya
1/2 kg darált pulykahús
7 tojás
3 dl tejföl
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
őrölt bors
a tálaláshoz:
reszelt sajt
snidling


Az apróra vágott vörös- és fokhagymát kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve megpirítjuk, közben sóval, borssal ízesítjük. 6 tojást keményre főzünk, megpucoljuk. Az édesburgonyát megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A sütőedényeket vékonyan kiolajozzuk. Az édesburgonyát, a karikára vágott főtt tojást és a darált húst a formákba rétegezzük, közben finoman sózzuk. A megmaradt tojást a tejföllel simára keverjük, és a rakottas tetején egyenletesen elosztjuk. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt puhára sütjük. Tálaláskor reszelt sajtot és apróra vágott snidlinget szórunk a tetejére.


2017. április 28., péntek

Sajtgolyó

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.


Hozzávalók kb. 15 db-hoz
10 dkg natúr sajtkrém
10 dkg túró
5 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj
a tetejére:
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 sárgarépa
durvára őrölt tarka bors
az öntethez:
2 dl kefir
1 kis csokor snidling
1 gerezd fokhagyma


A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk. A masszából diónyi golyókat formázunk.
A petrezselymet apróra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük. A golyókat a petrezselyemben, a reszelt sárgarépában vagy a tarka borsban meghempergetjük. Ízlésesen tálra rendezzük.

Az öntethez a kefirt simára keverjük az apróra vágott snidlinggel és a zúzott fokhagymával. A sajtgolyókat az öntetbe mártogatva fogyaszthatjuk.


2017. április 11., kedd

Mentes linzer

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.


Hozzávalók 10 db-hoz
15 dkg Szafi Fitt zsírtalanított mandulaliszt
5 dkg Szafi Fitt eritrit por
5 dkg Szafi Fitt kókuszolaj
1 tojás
1 tojássárgája
a töltéshez:
kb. 5 dkg csökkentett szénhidráttartalmú kajszibaracklekvár


A mandulalisztet a kókuszolajjal összemorzsoljuk. A többi hozzávalóval sima tésztává gyúrjuk. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Tetszőleges kiszúrókkal kiszaggatjuk. Egy kisebb kiszúróval minden második keksz közepét is kilyukasztjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Kihűlés után 1-1 kekszet lekvárral összeragasztunk.


2017. április 9., vasárnap

Szilvás-mákos piskóta

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.


Hozzávalók 20 x 30 cm-es sütőformához
6 tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál olaj
8 evőkanál darált mák
2 evőkanál kukoricakeményítő
továbbá:
kb. 10 dkg házi szilvalekvár
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
kb. 10 dkg aszalt szilva


A tojások sárgáját a porcukorral és az olajjal habosra keverjük. A tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgájás keverékhez adjuk a tojáshab felét, majd óvatosan összeforgatjuk. Belevegyítjük a mákot és az átszitált keményítőt, majd a maradék fehérjehabot is finoman belekeverjük. A piskótát a sütőpapírral bélelt formába töltjük, és egyenletesen elsimítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 1/2 óra alatt megsütjük. Ha kihűlt, 2 lapra vágjuk, és megtöltjük a lekvárral.


A tejszínt felforrósítjuk, és olvadásig kevergetjük benne az étcsokoládét. Még melegen a sütemény tetejére csorgatjuk, és széles pengéjű késsel elsimítjuk. A tetejét kirakjuk a félbevágott aszaltszilva-szemekkel. Ha a csokoládémáz megdermedt, a süteményt kb. 4 x 4 cm-es kockákra vágva tálaljuk.




2017. április 3., hétfő

Vadas marha

A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában.


Hozzávalók
1,2 kg marhalapocka
1 kg sárgarépa
1/2 kg fehérrépa
2 vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
1 evőkanál mustár
2 dl tejföl
2 babérlevél
frissen őrölt bors
1 teáskanál kukoricakeményítő (elhagyható)
40 dkg gluténmentes penne



A marhahúst nagyobb darabokra vágjuk, kevés olajon körbepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet. A karikára vágott répafélék és hagyma, továbbá kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A húst kiszedjük, majd a zöldségeket kevés főzővízzel botmixerrel simára pürésítjük. A cukrot karamellizáljuk, 1-2 evőkanál főzővizet hozzáadva tovább melegítjük, hogy feloldódjon. A mártást a karamellsziruppal, a mustárral és a tejföllel összekeverjük, felforraljuk. Ha szükséges, utánízesítjük sóval, és kevés vízben elkevert keményítővel besűríthetjük. Végül a húsdarabokat a mártásba szedjük, és jól átforrósítjuk. Sós vízben főtt tésztával tálaljuk.