2010. szeptember 25., szombat

Sült túró torta

Forrás: Nők Lapja konyha (2010. június) és http://andi1976.gportal.hu/


Hozzávalók a tésztához:


22 dkg Mester süteményliszt

14 dkg vaj / margarin

7 dkg porcukor

2 dkg kakaó

1 tojás

1 kávéskanál sütőpor



Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg túró

1 kis pohár tejföl

10 dkg porcukor

1 citrom héja

1 csomag gluténmentes vaníliás cukor

3 tojás

5 dkg puha vaj

2,5 dkg rizsliszt



Hozzávalók a díszítéshez:

20 dkg ribizli vagy málna vagy eper

1 csomag gluténmentes piros tortazselé



A tésztához a tojás kivételével a hozzávalókat összemorzsoljuk, majd a tojás hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kerek lapot nyújtunk belőle, és kibélelünk vele egy min. 20 cm átmérőjű piteformát. A tészta alját megszurkáljuk, és hűtőben pihentetjük, míg a töltelék elkészül.

A töltelék hozzávalóit egy tálban gépi habverővel alaposan összekeverjük, majd tésztára halmozzuk, és 170°C-on kb. 50 percig sütjük.

Ha teljesen kihűlt, a tetejét beborítjuk a ribizlivel, és ráöntjük az előírás szerint elkészített tortazselét.

Szilvás lepény (+ szőlővel)

Hozzávalók:


25 dkg Mester süteményliszt

25 dkg túró

15 dkg margarin

20 dkg porcukor

4 tojás

1 kis pohár tejföl

1 zacskó gluténmentes vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja



A tetejére:

kb. 12 db közepes méretű szilva

3 evőkanál cukor egy kiskanál fahéjjal összekeverve.



Elkészítés:

A túrót szitán törjük át. A margarint csipetnyi sóval keverjük ki, adjuk hozzá a porcukrot, és a túrót, majd dolgozzuk össze. Utána egyesével adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, a tejfölt és a legvégén a lisztet hozzáadva keverjük simára.

A szilvákat mossuk meg, negyedeljük el.

Egy közepes méretű tepsibe (20x30 cm) tegyünk sütőpapírt, és öntsük bele a simára kikevert masszánkat. A tetejét rakjuk ki a negyed szilvákkal úgy, hogy a héjas fele legyen a tészta felé. Szórjuk meg a cukros fahéjjal, majd előmelegített sütőben, alacsony hőfokon süssük készre kb. 40 perc alatt.

Erdei gyümölcsös piskóta

Forrás Nők Lapja 33. szám

Hozzávalók:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek rizsliszt
2 ek keményítő

50 dkg vegyes-bogyós gyümölcs
10 dkg cukor
Eperlekvár
1 citrom
3 dl piros gyümölcsös joghurt
2 dl tejszín
2 cs zselatin fix

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot is hozzáadva. Majd belekeverjük a tojássárgákat, végül óvatosan beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt.

Én kerek tortaformában sütöttem, az eredeti recept szögletes tepsiben készült vizes piskótából.

Sütőpapírral bélelt formában 170 fokon tűpróbáig sütjük.

A kihűlt piskótát két lapba vágjuk, és megkenjük eperlekvárral (vagy hasonlóval) és összetapasztjuk.

A gyümölcsöket a cukorral és a citrom levével összeturmixoljuk, majd szitán áttörjük, belekeverjük a joghurtot, a zselatint, majd végül a kemény habbá vert tejszínt is.

A tortára öntjük, éjszakára hűtőbe tesszük, majd szeletelve, tejszínhab rózsákkal tálaljuk.

Daramorzsa vagy császármorzsa

Hozzávalók:


1 bögre coelipán liszt vagy Mantler vagy Mester süteményliszt

1 bögre Femini dara vagy rizsdara

0,5 l tej vagy egy kicsit több

4 egész tojás

5 dkg cukor

3 ek. olaj

csipet só

A darát, lisztet, sót és a tejet habverővel simára keverem. Fél óráig állni hagyom, majd belekeverem a tojások sárgáját, és a habbá vert fehérjét. A serpenyőben felforrósított olajba öntöm, élénk tűzön hagyom, míg az aljára rózsaszínű kéreg sül, aztán elkezdem kevergetni, és addig sütöm, amíg morzsás állagú, és szép piros nem lesz. Porcukorral és barackízzel tálalom.