2017. november 30., csütörtök

Kakaós lepény

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.


Hozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez
10 dkg Szafi Reform paleo süteményliszt
5 dkg Szafi Reform csökkentett zsírtartalmú mandulaliszt
5 dkg Szafi Reform tápiókakeményítő
5 dkg barna rizsliszt
1 evőkanál Szafi Reform útifűmaghéj
5 dkg Szafi Reform eritrit
5 dkg Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő
5 dkg Szafi Reform kókuszolaj
1 tojás
2 evőkanál Szafi Reform zsírszegény holland kakaópor
1 csomag gluténmentes sütőpor
2,5 dl növényi tej
továbbá:
cukormentes baracklekvár
Szafi Reform eritritpor (elhagyható)


A tojást a kókuszolajjal és a cukorhelyettesítőkkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a szárazanyagokat, és a folyadékkal felöntve sima tésztává dolgozzuk. A sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A kihűlt tésztát 2 lapba vágjuk, és megtöltjük lekvárral. Kb. 5 x 5 cm-es kockákra szelve tálaljuk, a tetejüket megszórhatjuk eritritporral.


2017. november 16., csütörtök

Töltött házikenyér

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.
A recept Betti gluténmentes konyhája ötlete alapján készült.


Hozzávalók
27 dkg Szafi Free ropogós kérgű, hajdinás házikenyér lisztkeverék + kevés a formázáshoz
1 kávéskanál só
30 g almaecet (6%-os)
3 dl víz
a kenéshez:
1 teáskanál Szafi Reform kókuszolaj


a töltelékhez:
30 dkg csirkemellsonka
4 főtt tojás
4 cukormentes csemegeuborka
17,5 dkg laktózmentes tejföl
7 dkg laktózmentes, puha vaj
1 evőkanál mustár
frissen őrölt bors


A sót és az almaecetet elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és jól kidolgozzuk a tésztát. Lisztkeverékkel szórt munkalapon hosszúkás cipóvá formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejét kókuszolajjal lekenjük, néhány helyen éles pengével bevágjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.



A sonkát, a tojást és az uborkát apró kockákra vágjuk. Jól összedolgozzuk a vajjal, a tejföllel, a mustárral, sóval és borssal ízesítjük. A kenyér végét levágjuk, a belsejét kiszedjük és összemorzsoljuk, majd a töltelékhez adjuk. Szorosan a kenyér belsejébe töltjük. Az egészet fóliába csomagoljuk, és 1 éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnap vékonyra szeletelve tálaljuk.



2017. november 4., szombat

Kakaós kuglóf


Hozzávalók:
10 dkg Orgran pizza és torta multimix por
20 dkg Nutri free mix per Pane
5 dkg porcukor
5 dkg puha margarin
2 tojás sárgája
2 dl tej
1,5 dkg élesztő
1 csipet só
2 dkg kakaópor


Az élesztőt egy teáskanál cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább keverjük.


A tetejére szórjuk a lisztkeverékeket, majd ráöntjük az élesztős tejet, és a masszát jól kidolgozzuk.  A tésztát két részre osztjuk.


Az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport és még 2-3 evőkanál tejet is, hogy hasonló állagú legyen, mit a világos rész.


A kuglóf formát vékonyan kivajazzuk, majd a két tésztából felváltva, evőkanálnyi adagokat teszünk a formába. Langyos helyen egy óráig kelesztjük.


170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.