2020. augusztus 13., csütörtök

Rákóczi túrós tarte

 A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.

Hozzávalók 8 db 7 cm átmérőjű pitéhez

a tésztához:

20 dkg gluténmentes süteményliszt (Mester)

10 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 tojássárgája

1 csipet só

a töltelékhez:

25 dkg túró

6 dkg porcukor

1 tojás

2 teáskanál kukoricakeményítő

1 kávéskanál vaníliakivonat

a tetejére:

1 tojásfehérje

3 dkg cukor

baracklekvár

 

A vajat a lisztkeverékkel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább 1/2 órára hűtőbe tesszük. Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, kör alakú szaggatóval kiszúrjuk, és kibéleljük velük a sütőpapírral bélelt tepsire helyezett gyűrűformákat. A tésztát villával megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.


Közben a töltelék hozzávalóit simára keverjük, és egyenletesen elosztjuk a kosárkákban. A sütő hőmérsékletét 210 fokra emeljük, és hőlégkeveréses üzemmódban 10 percig sütjük a minipitéket.


Közben a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákból a sütemények szélére adagoljuk, és 5 percre vagy annyi időre visszatesszük a 100 fokos, hőlégkeveréses sütőbe, amíg a hab enyhe színt nem kap. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, végül a közepükre 1-1 evőkanálnyi baracklekvárt csorgatunk.



2020. augusztus 4., kedd

Mentes kenyér vaslábasban sütve

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában.


Hozzávalók kb. 90 dkg-os kenyérhez

30 dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán kenyér lisztkeverék

20 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék + kevés a formázáshoz

1 evőkanál Szafi Free sörélesztőpehely

5 dl langyos víz

4 dkg Burg almaecet

2 kávéskanál só

1/2 csomag szárított élesztő (3,5 g)

1 g Szafi Reform szódabikarbóna

a tetejére:

folyékony Szafi Reform kókuszolaj

 


A vízben elvegyítjük az almaecetet és a sót. Hozzáadjuk a kétféle lisztkeveréket, a sörélesztőpelyhet, az élesztőt, a szódabikarbónát, és erőteljes mozdulatokkal alaposan összekeverjük. 


Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, kerek cipóvá formázzuk. Lisztkeverékkel szórt kelesztőkosárban, letakarva 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt a vaslábassal együtt 200 fokra előmelegítjük. 


A tésztát sütőpapírra fordítjuk, a tetejét kókuszolajjal lekenjük, és éles késsel bevágjuk. A sütőpapír segítségével a vaslábasba emeljük. 30 percig fedő alatt, majd további 30 percig fedő nélkül sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.