Marlenkagolyó
Hozzávalók kb. 30
db-hoz
a kekszhez (kb. 40 db
lesz belőle):
30 dkg Hadarik Rita
mézeskeksz-lisztkeverék
6 dkg vaj
11 dkg méz
6 dkg porcukor
1 tojás
a formázáshoz:
rizsliszt
továbbá:
1 konzerv cukrozott,
sűrített tej (397 g)
15 dkg vaj
10 dkg darált dió
2 evőkanál méz
1 evőkanál rum
A vajat a mézzel és a
porcukorral összeolvasztjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük. A tésztát 1/2
órára hűtőbe tesszük. Rizsliszttel szórt munkalapon átgyúrjuk, 3 mm vékonyra
nyújtjuk, tetszés szerint kekszpecséttel mintázzuk. 6 cm-es pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk, a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
180 fokra
előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük.
A sűrített tejet – a
dobozában, felbontás nélkül – annyi vízben, amennyi ellepi, 2 órát gyöngyözve
főzzük. Ez idő alatt selymes karamellkrémmé válik. Ezután kihűtjük, és hűtőbe
tesszük.
A felét 10 dkg vajjal habosra keverjük. 2 teáskanál segítségével
golyókat formázunk belőle, és 1 órára fagyasztóba tesszük.
A kihűlt kekszet
összemorzsoljuk, 2-3 evőkanállal félreteszünk a golyók meghempergetéséhez, a
többit a darált dióval, a maradék vajjal, a mézzel és a rummal összedolgozzuk.
Kb. 2 teáskanálnyi adagokból lapos korongokat formázunk. A közepükre helyezünk
1-1 fagyott karamellgolyót, becsomagoljuk, és gömbölyűre formázzuk. A félretett
kekszmorzsában mindet megforgatjuk, majd bonbonpapírba ültetjük. Fogyasztásig
hűtőben tároljuk.
Felhasznált alapanyagok:
2 megjegyzés:
Bocs, lehet hogy csak én vagyok értetlen, de mi történik a másik fél karamellel?
Köszönöm a kiegészítést! Jó, hogy észrevetted, kimaradt a leírásból: a karamellkrém másik felét az összemorzsolt keksszel összedolgozzuk. Javítom majd a recepetet! Bea
Megjegyzés küldése