2013. december 28., szombat

Karácsony

Két torta készült nálunk karácsonyra.
Az egyik gesztenyés piskótával, gesztenyés töltelékkel.

Hozzávalók:
7 tojás
7 ek cukor
4 ek rizsliszt
3 ek keményítő
5 dkg reszelt csoki
5 dkg reszelt gesztenyemassza

 
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem. Belekeverem a tojássárgákat, majd kézi habverővel a rizslisztet és a keményítőt, majd a reszelt csokit és a gesztenyemasszát is beleforgatom. Kerek, kapcsos tortaforma alját papírral kibélelem, majd ebben a piskótát 170 fokos sütőben 40-50 percig (tűpróba!) sütöm.

Krém:
3 dl tej
25 dkg vaj
17 dkg cukor
50 gr keményítő/pudingpor
1 tojás
20 dkg gesztenyemassza
3 dl tejszín

A tejet 10 dkg cukorral langyosra melegítem, kb. fél dl-t ebből a keményítővel kikeverek, hozzáadom az egész tojást is, majd a maradék tejet felforralva a fenti pépet belekeverem, és sűrűsödésig főzöm, a tűzről levéve belekeverem a maradék cukrot, és lefedve kihűtöm. Kihabosítom a szobahőmérsékletű vajjal, majd belekeverem a reszelt gesztenye masszát, végül óvatosan a habbá vert tejszínt.
ezzel a krémmel töltöm a tortát.

A másik tortánk pedig kakaós piskótából készült vaníliás krémmel.


 

2013. december 7., szombat

Karácsonyfa mézeskalácsból

Elkészült a karácsonyfa is mézeskalácsból:
Közben a kis-segítségem is nagy munkában volt, íme az ő műve:

2013. december 3., kedd

Adventi koszorú mézeskalácsból

A hétvégén elkészült az adventi koszorú Limara ötlete alapján.


A mézeskalács tésztát a szokásos receptből csináltam:

2 tojás
5 dkg margarin
7 dkg méz
½ dkg szódabikarbóna
20 dkg porcukor
½ dkg sütőpor
35 dkg Mester süteményliszt
Mézeskalácsfűszer

Az anyagokat összegyúrjuk, rizsliszttel szórt deszkán kinyújtjuk. Kiszaggatjuk karácsonyi szaggatóval, szilikon-papírra helyezzük. 180 fokon sütjük, amíg éppen színt kap. A nagy kört gyümölcstorta formával szúrtam ki, a kicsiket piteformával.
 
 
A másikat az óvódába készítettük Mézi-figurákkal.

A sűrű cukormázhoz:
1 tojás fehérjét
25 dkg átszitált porcukorral és
1 mk. citromlével
3-4 percig keverjük.
A sűrű cukormázzal megrajzoltam a kontúrokat, majd néhány csepp vízzel higítottam a cukormázat és ezzel töltöttem ki a felületeket.

A kislányom készítette a maradék tésztából a mézeskalácsokat:


 

2013. november 27., szerda

Kakaós kuglóf

Megkívántam megint a kedvenc kuglófomat. Kipróbáltam ezt is az új NUTRI FREE Mix per Dolci (süteményekhez) gluténmentes lisztkeverékből. Nagyon lassan kelt, ezért kénytelen voltam betenni a sütőbe kelni 50 fokra, aztán gőzös sütőben sütöttem.


Hozzávalók (kis adag):
30 dkg NUTRI FREE Mix per Dolci
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
2 tojás sárgája
5 dkg margarin
egy csipet só
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg kakaópor

Az élesztőt édes tejben megkelesztem. Habosra keverem a puha margarint a többi cukorral, a tojássárgákkal, vaníliás cukorral, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt meg a lisztet. Annyi langyos tejjel dagasztom be, hogy lágy kelt tésztát kapjak. A tésztát elfelezzem, egyik felébe beledolgozom a kakaóport és 1-2 ek tejet. Egyszer használatos papír formában sütöttem. Felváltva teszek a két tésztából a formába, és 50 fokos sütőben megkelesztem. Majd 170 fokon kb. fél óra alatt, tűpróbáig sütöm. A sütő aljába edénybe tettem vizet, hogy gőzben süljön.

2013. november 25., hétfő

Csúsztatott palacsinta

Vettem egy új gluténmentes lisztkeveréket sütemények készítéséhez, ebből készült a tegnapi desszert.
Hozzávalók:
4 tojás
5 dkg vaj
10 dkg NUTRI FREE Mix per Dolci
2,5 dl tej
csipet só
porcukor és kakaópor a szóráshoz
olaj a sütéshez
A vajat a tojássárgákkal habosra kevertem, hozzáadtam a lisztkeveréket, sót és tejet, végül óvatosan belekevertem a tojásfehérje habot. Kevés olajon csak az egyik oldalát sütöm meg, tálra csúsztatom és kakaós porcukorral megszórom, így csúsztatom rá a következő kisült palacsintát. A legutolsót fordítva borítom a tetejére.

2013. november 9., szombat

Kolbászos és baconos bagett

A bagettsütő rács megint jól vizsgázott, és sikerült végre egy olyan gluténmentes lisztkeveréket találni, amelyből olyan kenyérféle kenyeret lehet sütni.
Most bagetteket formáztam a tésztából.
Hozzávalók:
25 dkg NUTRI FREE Mix per Pane
220 ml víz
1 dkg élesztő
1 mk. só
1 ek. olaj


Robotgép dagasztóspiráljával dolgoztam össze a hozzávalókat. Három részre osztottam, rizslisztes felületen picit átgyúrtam , és hosszúkásra formáztam. Kelt 40 percet, utána kentem le olajjal, majd bevágtam a tetejét. 180 fokos előmelegített sütőben sült, aljába edénybe vizet tettem. Mikor sütés közben megnyíltak egy kicsit a hosszú vágások, akkor tettem rá a kolbászt/szalonnát. Kicsit több, mint fél óra alatt sült meg.
Belül is szép lyukacsos lett:


2013. szeptember 28., szombat

Újabb pillangós torta

Egy kedves ismerős kérésére készült a következő fondant borítású torta. A kislányoknak úgy látszik nagyon bejön ez a pillangó forma.

6 tojásból sütöttem kerek piskótát és rózsaszín krém került bele:

Hozzávalók:
300 ml tej
250 gr vaj
170 gr kristálycukor
50 gr  epres pudingpor

1 tojás
   

A tejet 100gr cukorral meglangyosítom,  kb. 50 ml-t a pudigporral simára keverem, hozzáadom a tojást és ezzel is jól elkeverem.
A fenti pépet a felforralt tejhez öntöm, addig főzöm amíg besűrűsödik,
majd a tűzről levéve, belekevem a maradék cukrot. 
Lefedve hagyom kihűlni, géppel simára keverem és a vajat hozzáadva jól kihabosítom.



A tortalapot két részre vágtam, megformáztam a pillangószárny formákat, a tortát kívülről is ezzel a krémmel vontam be. Éjszakára ment a hűtőbe és fondanttal díszítettem.

2013. május 27., hétfő

Csokitorta

Pár nappal később 8. szülinapra voltunk hivatalosak, készült a kislánynak egy kis zsúrtorta csokikrémmel, mint ennél a tortánál. Kívül fehér fondant borítással rózsaszín és lila karikákkal díszítve.
Kislányommal is nagyon tetszik a fondant díszítés. Ezt pedig Ő készítette. ;)

2013. május 6., hétfő

Szív alakú torta

Nem sokkal az első torta után nagylányom szülinapjára készült az újabb fondant bevonatú torta.
Szintén sima piskótából csokikrémmel, mint a pillangós tortánál.



A félbe vágott szívalakú piskótát külön vontam be a csokikrémmel és borítottam be fondant-tal, és így tettem egymás mellé a kettőt. Nagy sikert aratott az ünnepeltnél.

2013. április 28., vasárnap

Pillangós torta

Mostanában a fondant borítású torták készítésében kezdtem elmerülni.
Kislányom névnapi tortája volt az első próbálkozásom, mivel az oviban is pillangó a jele.


Azt hiszem elsőre nem is sikerült olyan rosszul! :)
A további tortákat is szeretném feltenni ide, ebből majd látható a fejlődésem. ;)
Kiskuktától kaptam az ötletet a pillangós tortára. Szerintem meglepően egyszerű, de nagyon látványos. A kiscsajoknak nagyon tetszett.

Sima piskótát készítettem rizslisztből és keményítőből:

6 tojás
6 ek. cukor
3 púpos ek. rizsliszt
3 púpos ek. keményítő

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojások sárgáját, végül óvatosan beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt. Sütőpapírral bélelt kerek kapcsos tortaformában, előmelegített 170 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

Amikor kihűlt a piskóta, két lapba vágtam, középen elfeleztem és a két oldalt felcserélve kifaragtam a pillangó formát.

Sokszor készítettem már Kiskukta csokikrém-jét, amely nálunk is nagy kedvenc lett azóta.
Ezzel a krémmel töltöttem és vontam be a tortát.
Majd nyújtható fondant-tal borítottam és díszitettem a tortát és a babát is.



2013. február 9., szombat

Sonkás csavar

Elkészítettem gluténmentesen TücsökBogár sonkás csavar receptjét.
Ugyan úgy készült, mint az eredeti, csak ScharMixB lisztből készítettem.
Nagyon jól sikerült!
Köszönöm az ötletet!